Maraşta Haber
Maraşta Haber

Ulaşım sorunu zamanında çözülecek!

    Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yahya Baş, Kahramanmaraş’ın ulaşım sorununun 2014 yılında çözüleceğini belirtti.   Kahramanmaraşspor- İstanbul Güngörenspor müsabakasını izlemek için Kahramanmaraş’a gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yahya Baş, iş adamı Ali Rıza Kısakürek’in bağ evinde Kahramanmaraş’ın ulaşım sorununu Manşet Gazetesine değerlendirdi. İstanbul Güngörenspor’un Onursal Başkanlığını yapan Bakan Yardımcısı Baş, […]

Ulaşım sorunu zamanında çözülecek!

05 Mart 2013 - 18:41A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

 

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yahya Baş, Kahramanmaraş’ın ulaşım sorununun 2014 yılında çözüleceğini belirtti.

 

Kahramanmaraşspor- İstanbul Güngörenspor müsabakasını izlemek için Kahramanmaraş’a gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yahya Baş, iş adamı Ali Rıza Kısakürek’in bağ evinde Kahramanmaraş’ın ulaşım sorununu Manşet Gazetesine değerlendirdi. İstanbul Güngörenspor’un Onursal Başkanlığını yapan Bakan Yardımcısı Baş, eşiyle birlikte Piserro markasının yaratıcısı İşadamı Ali Rıza Kısakürek’in misafiri oldu. Kısakürek’in bağ evinde Manşet Gazetesinin sorularını cevaplayan Baş, 2014 yılında Kahramanmaraş’ın ulaşım sorununun biteceğini belirtti. Manşet Gazetesi Yazı İşleri Mesut Tuğrul’un sorularını yanıtlayan Bakan Yardımcısı Baş, Kahramanmaraş’ın yolları, bölge havaalanı, hızlı tren ve yatırım programları hakkında önemli bilgiler verdi. Kahramanmaraş’a hızlı tren’in gelmesi için çalışmaları olduğunu hatırlatan Baş, uluslar arası havalimanına ise yeşil ışık yaktı.

DSC_4361

3 veya 4 ilin ortak noktasında uluslar arası havalimanı yapılacağının sinyalini veren Baş: “Aslında her ilde bu kadar havalını yapılması yerine üç veya dört ilin ortak noktasında bir ortak havaalanı yapmak hiç şüphesiz işletmesini de kolaylaştıracaktır. Ama bazı noktalarda bizim Başbakanımızın da ortaya attığı bir görüş ve ilke var. Oda şudur ki; vatandaşların havaalanına ulaşması için 100 kilometrenin altında bir mesafe olacak. Yani ne olursa olsun kısa mesafede havaalanına ulaşmalı insanlar diyor. Birde şimdi 100- 150 kilometre mesafede ki olan yerlere havaalanı yapacak gibi bir projemiz var. Birde illerin kendine has bir takım talepleri var, bu ilin belki büyümesi, kalkınması ve gelişmesi açısından büyük bir özellik olarak görülüyor. Böyle ortak alandan ziyade toplumda herkes kendine ait bir havaalanı ister gibi bir tavır içerisinde” şeklinde konuştu.

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yahya Baş’ın Manşet Gazetesi Yazı İşleri Mesut Tuğrul ile konuşmasından satır başları ise şöyle:

15.09. 2011 yılında yapılan ulaştırma çalıştayında Bakan tarafından 2012 yılında Nurdağı’na kadar sıcak asfalt kaplaması yapılacağını bizzat söylenmişti bu konunun durumu hakkında bilgi verir misiniz?

Nurdağı tarafını henüz programa almadık, ama ilerleyen günlerde elbette programa alınacak, şuan ki programda böyle bir çalışma yok. Şuanda hazır olan ve ihalesi yapılmış olan Gaziantep Karayolu programa alınmış durumda ve orada sıcak asfalt çalışmaları devam ediyor. Her yıl şehrin bir tarafının yolu programa alınır ve iki üç yıl içerisinde bu giriş ve çıkış güzergahlarının hepsi sıcak asfaltla kaplanır.

 

2004 yılında Türkiye’nin ilk duble yol çalışması 18 kilometre, Pazarcık ile Narlı arası 18 kilometre halen şuanda bitirilemedi ve biz ilk duble yolu 2007 yılında temeli atılmış, bakın 2007 yılı diyorum efendim temeli atılmış ve bugün 21 bin duble yol yapmakla övünüyor hükümetimiz ama Kahramanmaraş’ta biten bir proje yok.

Şimdi böyle yorumlamayacaksınız, Kahramanmaraş’ta biten yol yok derken sıcak asfaltı kastediyorsanız şuan da ben Adana tarafından geldim. Kahramanmaraş’a hepsi duble yoldu ve hepsi de bitmişti.  Biten yolun yeniden yapılan yeri vardı, ilave yapılan yerleri vardır, BSK asfalt dediğimiz satı kaplamada ömür kısadır. Yani üç yıl en fazla bir ömrü vardır, sıcak asfaltta bu ikiye veya üçe katlar bu da bölgeye göre değişir. Tabi ki hedefimiz hepsinin sıcak asfalt yapılmasıdır ama biz öncelikle bölünmüş yolları satı olarak tamamlayacağız, bir taraftan da bütçe belirlediğimiz oranda bütün gücümüzü sıcak asfalta yönlendirirsek belki de bu süreyi yarı ya düşürürüz. 2023’e değil de 2015 veya 2016 yılın bitiririz. Ama bu zamanda yeni açılımları yapamayız, yani bunun bir hesabı yapılmış Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü ile belli bir hesapla projelerini yapmışlardır. Bu hesaplar karşısında da yolların bir kısmının satı kaplaması yapılmış bir kısmıyla da sıcak asfalt kaplamaları yapılmaktadır. Bende bütün bunların haritaları ve dokümanları var, yani dersime iyi çalışarak geldim. Şuanda bölünmüş yollarda hatırladığım kadarıyla Gaziantep çıkışına da arada 4 kilometrelik bir alan var orada da muhakkak bir gerekçe vardır bitmemesinde. Buda ya istimlak gecikmesi olmuştur ya arazide bir sorun vardı yani buruda hukuki anlamda geciken yerler vardır. Bu gibi istimlak kamulaştırma sorunları mahkemeler yoluyla bazen iki veya üç yıla sarkabiliyor. Yani siz eskisi gibi siz kamulaştırmayı onaylatıp geçiriyorsunuz arkadan bedeli geliyor. Şimdi o usul yok, şimdi kamulaştırmada usul değişti senle beraber vatandaş çatır çatır pazarlık ediyor. Ya da siz mahkemeye gidiyorsunuz ve ben burayı şu amaçla kamulaştırmak istiyorum bedelinin tespit edilerek bedelinin bildirilmesini istiyorum diyorsunuz. Bu dediğiniz süreç seneler buluyor birde adam itiraz edince karşı mahkeme açınca daha da uzuyor. Yani böyle bir yerlere geliyorsunuz tam bir noktada kilitlenip kalıyorsunuz. Yani bu tür sorunlar yer yer oluyor bu sadece Kahramanmaraş’ta da olmuyor, diğer illerde de oluyor. Birçok yollarda buna benzer aksaklıklar var ve birçok yola bakıyorsunuz bölünmüş olarak güzel bir şekilde yapılmış gitmiş ve küçük bir yerde yapılamayan yer var. Bakanlar diyor ki bu kadar yeri yapmışlar bir burayı yapmamışlar diyorlar yani dışarıdan bakan böyle söyler ama mesele o kadarını yapar bu kadarını yapamaz değildir, yapılacaktır ama hukuki bur sorun çıkmıştır. Yani bu tür sorunlar vardır, Kahramanmaraş’ın Kayseri ve Gaziantep çıkışında bu tür sorunlar var, bende bunların haritaları var hepsini inceliyorum.

DSC_4375

Türkiye’nin standartları en yüksek olan yollarından biriside Kahramanmaraş – Kayseri Karayolu biliyorsunuz. Kahramanmaraş -Göksun arası 90 kilometrelik Bölünmüş Yolda da tüneller ve viyadükler var, bu konu hakkında neler söyleyeceksiniz? Sayın Bakanımız yolun bitiş tarihi olarak 2014 yılının sonu olarak süre belirtti.

Bakanımız öyle dediyse öyledir yani onu benim değiştirmem mümkün değil orayı görmedim bilmiyorum. Ama sadece genel müdürlüğümüzün anlatması ve haritalar üzerinde yapılan çalışmalardan biliyorum ki biraz zor bir zemin. Tüneller, viyadükler vesaire zor şeyler yapılması gerekiyor. Arazi yapısı zor olan bir yer illaki oda süresinde bitecektir.

 

Kahramanmaraş’ta havaalanı var ama Gaziantep’in, Hatay’ın ve Adıyaman’ın kullanabileceği uluslar arası bir alana hitap edecek havaalanı yapılabilmesi için müsait olan Narlı bölgesi var. Bu bir hayal mi yoksa böyle bir havaalanı oraya yapılabilir mi? Çünkü Türkiye o kadar lüks bir ülke ki her ile bir havaalanı kazandırabiliyoruz. Böyle iller arasında bölge havalını konuşlandırılması gelişim açısından daha önemli değil mi?

Elbette aslında her ilde bu kadar havalını yapılması yerine üç veya dört ilin ortak noktasında bir ortak havaalanı yapmak hiç şüphesiz işletmesini de kolaylaştıracaktır. Ama bazı noktalarda bizim Başbakanımızın da ortaya attığı bir görüş ve ilke var. Oda şudur 100 kilometrenin altında bir mesafe olacak vatandaşların havaalanına ulaşması için. Yani ne olursa olsun kısa mesafede havaalanı ulaşmalı insanlar diyor. Birde şimdi 100- 150 kilometre mesafede ki olan yerlere havaalanı yapak gibi bir projemiz var. Birde illerin kendine has bir takım talepleri var, bu ilin belki büyümesi, kalkınması ve gelişmesi açısından büyük bir özellik olarak görülüyor. Böyle ortak alandan ziyade toplumda herkes kendine ait bir havaalanı ister gibi bir tavır içerisinde. Tabi burada bunların bir kısmı siyaseten karşılanabiliyor ama bir kısmının da karşılanması mümkün olmuyor. Mesela bizim yakın zamanda hizmete açtığımız Zafer Havaalanı üç tane ilin ortak noktasında Afyon, Uşak ve Kütahya illerinin arasında bir havaalanı. Şimdi asıl doğru olan bu tür işler yapmaktadır, sizin söylediğiniz bölgede de zaman içerisinde böyle bir çalışma yapılabilir. Özellikle Kahramanmaraş bölgesinin sanayisi ve tekstili baya ileri seviyelere ulaştı. Zamanla belki de farklı sektörler de Kahramanmaraş’ta gelişecektir, bunun yanında Gaziantep’te gelişmeler devam etmekte. İşte bu süreç içerisinde belki bu işin daha verimli sürdürülebilir hale gelmesi için de böyle bölgesel bir havaalanı yapmak kaçınılmaz hale gelebilir. Bunu artık zamanla ve ülkenin imkanları geliştikçe yapılabilecek duruma gelmesidir. Bakın biz 3 bin dolarlardayken Türkiye’de kaç yere uçuyorduk, 10 bin doların üstüne milli gelir çıkmaya başlayınca nerelere uçmaya başladık. Demek ki 30 bin dolara çıktığımızda sizlerin dediği de olacaktır.

 

Kahramanmaraş- Kayseri arasına hızlı tren ile bağlanma imkanı var mıdır? Aslına baktığınız da Devlet Demir Yollarının 2025 planlamasında Kahramanmaraş’ın ismi yok ama bu bir hayal midir? Yoksa bu proje uygulanabilir mi?

Bu proje hayal demeyelim de şu söylemi kullanalım, şuanda yapılan projeler 2023 yılına hedeflenmiş projelerdir ve bu projeler hayata geçtiği zaman ülke nüfusunun yüzde 70 ve 80’inin yaşadığı bölgelere ulaşmış olacağız. Bu hesaplar yapılırken nüfus yoğunluğu ve hareketliliğin en yoğun oldu yerden başlayarak bunlar yapılmaktadır. Dolayısıyla bunlar büyük bir yatırımdır, yani pahalı ve lüks bir yatırım dolayısıyla bunu yaptığınız zaman kullanılması lazım. Efendim buraya da gelsin diye siyaseten yapılacak bir iş değil bu. Mesela şuanda çalışmakta olan Eskişehir – Ankara, Ankara- Konya hattı var. Bunu beklide bilmiyorsunuz ama şuanda bu çalışma yüksek bir dolulukta çalışmış olmasına rağmen işletme masrafını karşılamıyor. Hızlı tren hattının uzun olası ve o bölgelerde indi bindi dediğimiz dolmuşçulukta kullanılan yani birkaç istasyondan geçiyor olması yani sadece Eskişehir’e hızlı tren yapma projemiz olmazdı. Kısa mesafede hiçbir zaman rantabıl olmaz, orayı 1,5 saatte hızlı tren ile gitmek yerine 2 saatte tren ile gidebilirsiniz. Ama maksat sadece Eskişehir değil Eskişehir’den devam edip bunu İstanbul’a kadar ulaştırmaktır. Eğer bu İstanbul, Eskişehir, Ankara hızlı tren hattı çalışırsa o zaman bu hat para kazanmaya başlayacak ve bu hat kendini de amorti etmeye başlayacak, belki ondan sonra diğer hatları da yapacak. Yani işin biraz da ekonomik boyutunu düşünmek lazım, şimdi mesela Konya hattı tek bayına verimli değildir ama Konya hattı Antalya’ya indiği zaman verimli olacaktır. Bu şekilde İzmir’e ulaşması, İzmir, Bursa, Bursa, İstanbul hattınız entegre edilmesi şuandaki projeler bunlar. Birde bunun doğu tarafı var Sivas, Erzincan, Erzurum diye gidecek ve şuanda ki ilk kademesi Sivas. Bu projeler bundan sonra belli bir düzeye ulaştıktan sonra hiç şüphesiz bu hatlardan kılçıklar yaparak birkaç bölgeyi de birleştirerek hatlar yapılabilir. Bütün bu yatırımlar bahsettiğim gibi zenginleşmemizle ilgili bir olay.” Mustafa Kılınç

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Kahramanmaraş’ta 8 Bin 303 Konutun Daha Kurası Çekildi Kahramanmaraş’ta 8 Bin 303 Konutun Daha ...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantıyla katıldığı programda, 7 bin 858 konut ve 445 köy evinin kurası çekildi. Cumhurba...

Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli Çağrıda Bulundu. Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkan...

Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli Emekli Uzman Çavuşlar, Uzman Çavuşlar Ve Eski Uzman Çavuşların Sorunlarının ...

Satrançta Aziz Sancar Anadolu Lisesine 2.lil ve 4. lük ödülü Satrançta Aziz Sancar Anadolu Lisesine 2...

Onikişubat Aziz Sancar Anadolu Lisesi öğrencileri, Gençlik Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Satranç Müsabakasında Ķız öğrenciler...

İNSAN BU FİYATLARI GÖRÜNCE UTANIR… İNSAN BU FİYATLARI GÖRÜNCE UTANIR…

Şüphesiz iktidardan ülkeyi yönetenlerden, vatandaşı bu yoksulluk sarmalına sokanlardan söz ediyorum. Hayat pahalılığı Bütün ağırlıkları...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(1 Yorum)

SON EKLENEN HABERLER
EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZDÜ EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZD...

Ekinözü İlçesinde geçmişte Belediye başkanı olarak görev yap...

Şehit Evliya İlokulunda deprem Şehidi Av. Ayyüce Sayar adına kütüphane açıldı. Şehit Evliya İlokulunda d...

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybeden Av...

İYİ Parti,KMBŞ Belediye Başkan Adayı Mesut Dedeoğlu Projelerini basınla paylaştı. İYİ Parti,KMBŞ Belediye B...

İYİ Parti, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Me...

Onikişubat İlçesinin Robotex Türkiye robot turnuvası başarısı Onikişubat İlçesinin Robo...

Robotex Türkiye robot turnuvası bölge yarışması 23 ve 24 Mar...

Süreyya Güneş Anaokulu Sabahçı Sınıfların M.Akif Ersoy Programı Süreyya Güneş Anaokulu Sa...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

320. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 320. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Hayalin canlanıyor ufka dalarken gözüm Bilmesin hiç bir ki...

Süreyya Güneş Anaokulunun Minik öğrencileri İstiklal Marşımızı okuyarak gururumuz oldu Süreyya Güneş Anaokulunun...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

Kahramanmaraş’ta Yine Deprem Oldu Kahramanmaraş’ta Yi...

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra zaman...

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bayramın kaç gün olduğunu açıkladı Cumhurbaşkanı Erdoğan Bay...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kamu çalışanlarımızın 10 Nisan...

Kahramanmaraş’ta 8 Bin 303 Konutun Daha Kurası Çekildi Kahramanmaraş’ta 8 Bin 30...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantıyla katı...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ