Türkiye’nin 5. uydusu Türksat 4A, Kazakistan’ın Baykonur Uzay Üssü’nden fırlatıldı.

Türk ve Japon mühendislerin ortaklaşa yaptığı “Türksat 4A” uydusu, Türkiye saati ile 23.09’da Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü’nden fırlatıldı. Türksat 4A uydusu sayesinde, Türkiye’nin televizyon ve uydu haberleşme sinyalleri artık Afrika kıtasının tamamını kapsayacak. Uydunun uzaya yolculuğu 9 saat 13 dakika sürecek.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan , “Türksat 4A uydumuzu bu gece fırlatacağız. Türk mühendis ve teknisyenlerinin görev aldığı Türksat 4A uydusunun ardından Türksat 4B uydumuzu bu yılın ikinci yarısında fırlatacağız” dedi.

Roketin ateşlenme işlemi bilgisayarla yapıldı. Roket bin 100 yolcu uçağının itme gücüne eşit. Roketin fırlatılmasından 9 dakika sonra tüketilen yakıt miktarı 680 tona ulaştı.

Fırlatmadan 5 dakika 47 saniye sonra uydu, fırlatıcı roketin kapsülünden çıkacak ve uzayla tanışacak. Türksat 4A’nın yolculuğu, Breeze-M olarak adlandırılan alt-kademe roketine bağlı şekilde yaklaşık 9 saat daha devam edecek. Uydu, daha sonra Breeze-M’den ayrılacak. Bu ayrılıştan sonra uydu, dünyanın etrafında dönmeye başlayacak. Uydunun tüm yolculuğu, fırlatılıştan itibaren 9 saat 13 dakikada tamamlanacak.

Türksat 4A Uydusunun Özellikleri

Türksat 4A’nın kapsama alanında, Türkiye’nin yanı sıra Avrupa, Orta Doğu, Asya ve Afrika yer alacak. Yaklaşık 5 ton ağırlığa ve 1750 MHz bant genişliğine sahip olan uydu, Türk ve Japon mühendisleri tarafından ortaklaşa üretildi.

Türksat 4A uydusunun yeni bir teknoloji olan ”Ka Bant” frekansı sayesinde Türk televizyon ve radyo kanallarının yayınları, Avrupa ve Asya’nın ardından Afrika’yı da kuşatacak.

Kazakistan’ın güney-batı bölgesinin Sırderya Nehri kıyısında 12 Ocak 1955’te kurulan Baykonur Uzay Üssü, soğuk savaş yıllarında Sovyet uzay araştırmalarının sembolü oldu. Bozkırda geniş bir alana yayılan Baykonur, ilk olarak 1950’lerde gizli Sovyet balistik füze programında kullanıldı. 1960’larla beraber Baykonur, Sovyetler’in ABD ile giriştiği uzay yolculukları savaşına ev sahipliği yaptı. 4 Ekim 1957’de ilk uzay aracı, 3 Kasım 1961’de Ay’a ilk köpek ve ilk Kazak astronotu Toktar Aubakirov, Baykonur Uay Üssü’nden fırlatıldı. Aynı zamanda bir çok ülkenin astronot ile ilk uzay turisti Dennis Tito da Baykonur’dan uzaya gönderildi.