Fasıldan semah gösterisine, ebrudan cam üfleme sanatına, Karagöz ve Hacivat’tan orta oyununa ve Aşık Maşuk gösterilerine kadar Ramazan’a özel birçok sürprizle özlenen Ramazan günlerini doya doya yaşatan Piazza, sıcak yaz günlerinin vazgeçilmez içeceği ‘’Meyan şerbeti’’ keyfi de yaşatıyor.

Ramzan’a özel geleneksel giysiler içindeki meyan şerbeti satıcıları, sırtlarında taşıdıkları ve ‘ırbık’ diye tabir edilen teknelerin içinden bardaklara boşaltarak satışa sundukları bu nefis tatla Ramazan sofralarına ayrı bir lezzet katıyor.

Güney illerinde yoğun olarak tüketilen, Adana ve Mersin gibi bazı kentlerde ‘’aşlama’’ olarak bilinen meyan kökü şerbetinin faydaları da saymakla bitmiyor. Hücreleri yenilediği, vücuttaki sıvı açığını gidererek böbreklerin daha rahat çalışmasını sağladığı bilinen meyan şerbetinin faydaları uzmanlar tarafından da doğrulanıyor.

Hazırlanışı:

Meyan şerbeti, meyan adı verilen bitkinin köklerinin ezilerek suda bekletilmesiyle elde ediliyor. Ezilen meyan kökleri, tahta sallara konularak üzerine yeterli miktarda su ekleniyor. Bir iki gün suda bekletilen meyan kökleri, bu süre içerisinde kendine özgü olan tadı ve rengini suya veriyor, daha sonra bu su süzülerek meyan şerbeti üretiliyor. Elde edilen şerbet çok koyu olduğundan su ilave edilerek içiliyor. Meyan şerbetinin soğuk olarak tüketilmesi öneriliyor.