Maraşta Haber
Maraşta Haber

Mülakatla atanan 1709 şube müdürü ataması iptal edildi.

  Türk Eğitim-Sen sözlü sınav puanına göre yapılan 1709 şube müdürü atamasını iptal ettirdi!   Bilindiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı mahkeme kararlarına rağmen ısrarla 1709 şube müdürü atamasını iptal etmemiş ve sözlü sınav puanlarına göre haksız ve hukuksuz olarak atanan şube müdürleri görevlerine devam etmiştir.   Bunun üzerine sendikamız, 03.11.2020 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı’na yazılı […]

Mülakatla atanan 1709 şube müdürü ataması iptal edildi.

16 Mart 2021 - 22:51A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

 

Türk Eğitim-Sen sözlü sınav puanına göre yapılan 1709 şube müdürü atamasını iptal ettirdi!

 

Bilindiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı mahkeme kararlarına rağmen ısrarla 1709 şube müdürü atamasını iptal etmemiş ve sözlü sınav puanlarına göre haksız ve hukuksuz olarak atanan şube müdürleri görevlerine devam etmiştir.

 

Bunun üzerine sendikamız, 03.11.2020 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı’na yazılı başvuruda bulunarak, mahkeme kararları doğrultusunda 1709 şube müdürü atamasının iptal edilmesini ve yeniden değerlendirilme yapılmasını talep etmiştir. Ancak; MEB 2014 yılından beri sürdürdüğü inatçı tutumunu devam ettirmiş ve sendikamızın talebine yasal süre içerisinde cevap vermemiştir.

 

Sendikamız da bu gelişme üzerine konuyu yargıya taşıdı. Ve nihayetinde yargıdan beklediğimiz karar çıktı. Ankara 6. İdare Mahkemesi, 1709 şube müdürü atamasının yürütmesini durdurdu. Konu ile ilgili açıklama yapan Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, “Sendikamız yıllardır 1709 şube müdürü ataması ile ilgili yoğun bir mücadele sürdürmektedir. Yazılı puanı es geçerek sadece sözlü sınav puanı dikkate alınarak yapılan atamalar hak gaspıdır, hukuka aykırıdır, etik değildir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın kul hakkı yiyen tavrının yanı sıra mahkeme kararlarını ısrarla uygulamayan tavrı da ‘güvenirliliğine’ gölge düşürmektedir. Emek ve alın teri dökerek yazılı sınavdan yüksek puan almasına rağmen sadece ‘birilerinin adamı’ ya da ‘yandaşı’, ‘candaşı’ olmadığı için şube müdürü yapılmayanların vebali bu ahlak dışı uygulamayı yapanların üzerindedir. Bu noktada MEB’den beklentimiz, inadından vazgeçmesi, yargı kararı uyarınca 1709 şube müdürünün atamasını iptal etmesi ve yargı kararları doğrultusunda yazılı ve sözlü sınav puanlarının aritmetik ortalamasını almak sureti ile yeniden değerlendirme yapmasıdır. Bilinmelidir ki; yargı kararı uygulanmadığı takdirde Türk Eğitim-Sen olarak her türlü yasal başvuruda bulunacağız. Tek bir kişinin hakkının yenmesine dahi tahammülümüz yoktur.” dedi.

 

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan’ın açıklaması şu şekildedir:

 

“12/10/2013 tarih ve 28793 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliğin 21. maddesinin 1. fıkrasında yer alan “şube müdürü, tesis müdürü ve basımevi müdürleri bakımından sözlü sınav; diğer görevler bakımından yazılı sınav sonuçları esas alınarak oluşturulan başarı listesi üzerinden, tercihlerde dikkate alınarak puan üstünlüğüne göre atama yapılır.” düzenlemesi sebebi ile 16/04/2014 tarihinde 1709 şube müdürlüğüne sözlü sınav puanı esas alınmak suretiyle atama yapılmıştır.

 

Türk Eğitim Sen olarak bu yönetmelik maddesini yargıya taşınmış ve Danıştay 2. Danıştay 2. Dairesi Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliğin sadece sözlü sınav puanları esas alınarak yapılacak atamalara ilişkin düzenlemesinin yürütmesini durdurmuştur.  Ama MEB yargı kararını uygulamayarak 1709 kişinin atamasını iptal etmemiştir. Hatta bunun üzerine yüzlerce bireysel dava açılmıştır.

 

Öte yandan 1709 şube müdürü atamalarına ilişkin bir başka karar da Ankara 7. İdare Mahkemesi’nin verdiği karardır. Ankara 7. İdari Mahkemesi, açılan bir davaya olumlu cevap vererek, 1709 şube müdürü atamasının iptaline karar vermiş ve Danıştay 2. Dairesi de bu kararı onamıştır. Ne yazık ki, MEB tarafından bu karar da uygulanmamıştır.

 

Son olarak 1709 şube müdürlüğü atamasına dair Danıştay İdari Dava Dairelerinin E:2020/4, K:2020/14 sayılı kararında da bu konuda nihai bir durumu ortaya koymuştur.

 

Danıştay İDDK Bölge İdare Mahkemeleri arasındaki aykırılıkların bu düzenlemeden etkilenenlere yeniden değerlendirme yapılması gerektiği yönünde önemli bir karar vermiştir.

 

Bu gelişme üzerine Türk Eğitim-Sen de, Milli Eğitim Bakanlığı’na yazılı başvuruda bulunarak, mahkeme kararları doğrultusunda 1709 şube müdürü atamasının iptal edilmesini ve yeniden değerlendirilme yapılmasını talep etmiştir.

 

Ancak; MEB 2014 yılından beri sürdürdüğü inatçı tutumunu devam ettirmiş ve sendikamızın talebine yasal süre içerisinde cevap vermemiştir.

 

Türk Eğitim-Sen olarak talebimizin cevap verilmeyerek zımmen reddedilmesi üzerine konuyu yargıya taşımış ve Ankara 6. İdare Mahkemesinin 11.03.2021 tarih ve 2021/47E sayılı kararı ile 1709 şube müdürü atamasının yürütmesi durdurulmuştur.

 

Anılan karar ile MEB’in “Dava konusu işlemini, idari istikrar ilkesi göz önünde bulundurularak tesis edildiği, 1709 şube müdürü kadrosuna yapılan atamalara yönelik ayrıca herhangi bir işlem tesis edilmediği, yazılı ve sözlü sınav puanlarının aritmetik ortalaması alınarak belirlenen puana göre 1709. sırada ataması yapılan adayın sahip olduğu 76,3333 puanın taban puan olarak esas alındığı, bu sınavda 76,3333 ve üzeri puan alan adaylara bir defaya mahsus olmak üzere tercih hakkı tanındığı, 1709 şube müdürü kadrosuna atama sürecinin bugüne kadar verilmiş yargı kararlarına uygun hale getirildiği, dolayısıyla bu anlamda konu hakkında bundan sonra yapılabilecek herhangi bir işlemin bulunmadığı” iddiası yerinde görülmemiştir.

 

Mahkeme kararında “1709 şube müdürlüğü kadrosuna yapılan atamalara ilişkin tüm sınav işlemlerinin ve sözlü sınav neticesine dayalı olarak yapılan tüm atama işlemlerinin iptaline karar verildiği ve mahkeme kararının temyiz incelemesinden geçerek onanmak suretiyle kesinleştiği, konuya ilişkin verilen yargı kararları üzerine düzenlenen 02.12.2020 tarihli Bakanlık Oluru’nda, kamu hizmetinin devamlılığı ve subjektif kazanımlar göz önünde bulundurularak, bu süreçte atanıp görevlerine başlayan şube müdürlerinin mağduriyetlerine yol açarak telafisi güç ve imkânsız zararların doğmasına sebebiyet vermemek ve idari istikrar ilkeleri adına, 1709 şube müdürünün atanmasına ilişkin herhangi bir işlemin yapılmadığı (yargı kararının uygulanmadığı), yazılı ve sözlü sınav puanlarının aritmetik ortalaması alınarak belirlenen puana göre 1709. sırada ataması yapılan adayın sahip olduğu 76,3333 puanın taban puan olarak esas alındığı, bu sınavda 76,3333 ve üzeri puan alan adaylara bir defaya mahsus olmak üzere tercih hakkı tanındığı görülmektedir.

 

Bu durumda, Milli Eğitim Bakanlığı taşra teşkilatı il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde boşalan 1709 şube müdürlüğü kadrosuna yapılan atamalara ilişkin tüm sınav işlemlerinin ve sözlü sınav neticesine dayalı olarak yapılan tüm atama işlemlerinin yargı kararıyla hukuka aykırı olduğuna karar verilerek iptal edilmesi nedeniyle, bu yargı kararının uygulanması yönünde yapılan başvurunun zımnen reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.”demek sureti ile yazılı puanı daha düşük olanların yüksek sözlü sınav puanıyla atandığı bu ayıplı durum düzeltilmiş ve adalet geç de olsa tecelli etmiştir.

 

Gelinen noktada MEB yargı kararı uyarınca, 2014 yılında yapılan 1709 şube müdürünün atamasını iptal etmek ve yazılı ve sözlü sınav puanlarının aritmetik ortalamasını almak sureti ile yeniden değerlendirme yapmak zorundadır. Yargı kararı uygulanmadığı takdirde Türk Eğitim-Sen olarak her türlü yasal başvuruda bulunulacaktır. Eğitim çalışanları bilmelidir ki; Türk Eğitim-Sen olarak tek bir kişinin hakkının yenmesine dahi tahammülümüz yoktur.”

KAYNAK:https://turkegitimsen.org.tr/

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Kahramanmaraş’ta 8 Bin 303 Konutun Daha Kurası Çekildi Kahramanmaraş’ta 8 Bin 303 Konutun Daha ...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantıyla katıldığı programda, 7 bin 858 konut ve 445 köy evinin kurası çekildi. Cumhurba...

Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli Çağrıda Bulundu. Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkan...

Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli Emekli Uzman Çavuşlar, Uzman Çavuşlar Ve Eski Uzman Çavuşların Sorunlarının ...

Satrançta Aziz Sancar Anadolu Lisesine 2.lil ve 4. lük ödülü Satrançta Aziz Sancar Anadolu Lisesine 2...

Onikişubat Aziz Sancar Anadolu Lisesi öğrencileri, Gençlik Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Satranç Müsabakasında Ķız öğrenciler...

İNSAN BU FİYATLARI GÖRÜNCE UTANIR… İNSAN BU FİYATLARI GÖRÜNCE UTANIR…

Şüphesiz iktidardan ülkeyi yönetenlerden, vatandaşı bu yoksulluk sarmalına sokanlardan söz ediyorum. Hayat pahalılığı Bütün ağırlıkları...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZDÜ EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZD...

Ekinözü İlçesinde geçmişte Belediye başkanı olarak görev yap...

Şehit Evliya İlokulunda deprem Şehidi Av. Ayyüce Sayar adına kütüphane açıldı. Şehit Evliya İlokulunda d...

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybeden Av...

İYİ Parti,KMBŞ Belediye Başkan Adayı Mesut Dedeoğlu Projelerini basınla paylaştı. İYİ Parti,KMBŞ Belediye B...

İYİ Parti, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Me...

Onikişubat İlçesinin Robotex Türkiye robot turnuvası başarısı Onikişubat İlçesinin Robo...

Robotex Türkiye robot turnuvası bölge yarışması 23 ve 24 Mar...

Süreyya Güneş Anaokulu Sabahçı Sınıfların M.Akif Ersoy Programı Süreyya Güneş Anaokulu Sa...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

320. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 320. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Hayalin canlanıyor ufka dalarken gözüm Bilmesin hiç bir ki...

Süreyya Güneş Anaokulunun Minik öğrencileri İstiklal Marşımızı okuyarak gururumuz oldu Süreyya Güneş Anaokulunun...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

Kahramanmaraş’ta Yine Deprem Oldu Kahramanmaraş’ta Yi...

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra zaman...

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bayramın kaç gün olduğunu açıkladı Cumhurbaşkanı Erdoğan Bay...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kamu çalışanlarımızın 10 Nisan...

Kahramanmaraş’ta 8 Bin 303 Konutun Daha Kurası Çekildi Kahramanmaraş’ta 8 Bin 30...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantıyla katı...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ