Maraşta Haber
Maraşta Haber

MARAŞ İŞİ SİM SIRMA, MODAYA DAMGA VURDU!

Kahramanmaraş’ın derin tarihi kültürünün en nadide örneklerinden birisi olan Maraş İşi Sim Sırma’nın hiç görülmeyen tasarımlarıyla yapılan birbirinden güzel bindallı ve abalar, ünlü koroegraf Asil Çağıl yönetimindeki modellerin üstünde duygu dolu bir yolculuğa çıkardı. Defileye Türkiye’nin en iyi modacıları arasında yer alan Dilek Hanif’de katıldı. Kahramanmaraş’ın ekonomisi başta olmak üzere kültürel değerlerine destek veren Ticaret […]

MARAŞ İŞİ SİM SIRMA, MODAYA DAMGA VURDU!

21 Şubat 2020 - 11:07A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Kahramanmaraş’ın derin tarihi kültürünün en nadide örneklerinden birisi olan Maraş İşi Sim Sırma’nın hiç görülmeyen tasarımlarıyla yapılan birbirinden güzel bindallı ve abalar, ünlü koroegraf Asil Çağıl yönetimindeki modellerin üstünde duygu dolu bir yolculuğa çıkardı. Defileye Türkiye’nin en iyi modacıları arasında yer alan Dilek Hanif’de katıldı.

HABERE AİT FOTOĞRAFLAR

Kahramanmaraş’ın ekonomisi başta olmak üzere kültürel değerlerine destek veren Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO), dikkat çeken çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümü çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı himayesinde organize edilen programların en büyük destekçisi olan KMTSO, bu kez ise kentin tarihini ve geleneksel el sanatlarını konu olan Maraş İşi ve Maraş Filesi Defilesi ve Sergisi’ne ev sahipliği yaptı. Kahramanmaraş’ın derin tarihi kültürünün en nadide örneklerinden birisi olan Maraş İşi Sim Sırma’nın hiç görülmeyen tasarımları, modellerin üzerinde hayat buldu. Koroegraf Asil Çağıl yönetimindeki modeller, üzerlerindeki Maraş İşi Sim Sırma’dan yapılan kıyafetlerle katılımcıları Kahramanmaraş’ın tarihinde duygu dolu bir yolculuğa çıkarırken, defileye Türkiye’nin en iyi modacıları arasında yer alan Dilek Hanif’de katıldı. Kahramanmaraş Olgunlaştırma Enstitüsü, Sevim Şirikçi Kız Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi, Nakkaş Kahramanmaraş, Nil Çeyiz, Sema Tekerek ve Gülsaray Çeyiz Evi’nin birbirinden güzel eserleri, davetlilerin büyük beğenisini kazanırken, gelecekte modaya damga vuracağını da gösterdi.

“GİZLİ HAZİNEYİ DÜNYANIN BEĞENİSİNE SUNUYORUZ”
Kahramanmaraş’ın 13 bin yıllık medeniyet şehri olduğunu belirten KMTSO Başkanı Serdar Zabun, “Binlerce yıllık medeniyetimizin bize armağanı, şehrimizin en önemli değerlerinden birisi, Maraş işi sim sırmanın öyküsünü yansıtmak üzere bu akşam sizlerle bir araya geldik. Kahramanmaraş 13 bin yıllık medeniyet şehridir. Hititler’den Asurlular’a; Urartular’dan Kimmerler’e, İskitler’den Romalılar’a kadar bu bölgede yaşamış tüm uygarlıklar bugün Kahramanmaraş kültür mozaiğinin parçalarını oluşturmaktadır. Osmanlı saraylarına uzanan şöhreti ile şehrimizin adıyla anılan sim sırma, işte bu kültürün en güzel örneklerinden birisidir. Ve artık; el emeği göz nuru, gizli kalmış bu hazineyi, yeni bir trendle, modern kültürle harmanlayarak dünyanın beğenisine sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

“MARAŞ İŞİ SİM SIRMA KÜRESEL MODA ENDÜSTRİSİNDE YERİNİ ALACAKTIR”
Kahramanmaraş’ın tekstildeki küresel marka gücünü, sim sırmanın dokusu ile buluşturarak dünya modasına kazandırmayı hedeflediklerini kaydeden Zabun, “Yerel değerlere odaklanan dünya modasında, giyimin ihtiyaçtan çıkıp bir kimlik göstergesi haline dönüştüğü küresel moda endüstrisinde, Maraş işi sim sırma, mutlaka ve mutlaka yerini alacaktır. Sanat ve kültürünü kumaşa adeta bir nakış gibi işleyen kahraman şehrimizin bunu başaracağından eminiz. Biraz sonra izleyeceğimiz tasarımlar, bunun en güzel göstergesi olacaktır. Pamuktan hazır giyime, global tekstil sektörünün en önemli üretim merkezlerinden birisi olan şehrimiz, inanıyorum ki, bundan sonra üretim ve ihracat için sergilediği performansa ilave olarak, ar-ge, moda ve tasarım konusunda da başarılı bir grafikle küresel ticarette daha güçlü bir aktör haline gelecektir. Programa katılarak katkıda bulunan kurumlarımıza teşekkür ediyorum. Sim sırmaya emek veren, bu sanatı yaşatan, bu işe ilmek ilmek duygu katan Kahramanmaraşlı hanımefendilere şükranlarımı sunuyor, sizleri saygı ve muhabbetle selamlıyorum” dedi.

“CUMHURBAŞKANIMIZ KARGOYA BİLE VERMEYİN DEDİ”
Programda bir konuşma yapan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör kahraman şehrin her alanda olduğu gibi el sanatlarında da çok kıymetli kazanımlara sahip olduğunu ifade ederek Büyükşehir Belediyesi olarak bunların tanıtılması ve yaşatılması noktasında çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirtti. 12 Şubat Kurtuluş Bayramı’nda Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı Kahramanmaraş’ta ağırladıklarını hatırlatan Başkan Güngör konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Kadim şehrimiz, son derece büyük bir tarihe sahip. Bu sürecin getirdiği ve farklı medeniyetlerin oluşturduğu kültürde, turizmde, sanatta, müzikte, el sanatlarında çok önemli değerlerimiz var. Bu değerlerimiz bizim için son derece kıymetli. Bunları geliştirip yaşatmamız ve tanıtmamız gerekiyor. Şehrimizin özellikle turizm potansiyelinin tanıtımı için de bunun son derece önemli olduğunu görüyoruz. 12 Şubat’ı büyük bir coşkuyla kutladık, Cumhurbaşkanımız da son derece memnuniyetle buradan ayrıldı. Cumhurbaşkanımıza takdim ettiğimiz iki hediyemizde de Maraş işi ve kadınlarımızın el emeği göz nuru vardı. Kendilerini tebrik ediyorum. Cumhurbaşkanımız son derece beğendi ve ‘Bunları kargoya vermeyin özel olarak gönderin. Ben bunları külliyede özel yerde sergileyeceğim’ dedi, bu da bize büyük onur verdi” açıklamalarında bulundu.

“HER YIL YAPMAMIZ GEREKEN ETKİNLİKLER VAR”
Kahramanmaraş’ın kültürel potansiyelini açığa çıkarmak için etkinlikler yapacaklarını kaydeden Güngör, “Şehrimizin bu kültürünü, potansiyelini ortaya koymak için her yıl yapmamız gereken etkinlikler var. Kurtuluş Bayramımız zaten olmazsa olmazımız ve bizim en büyük gururumuzdan birisi. İkincisi bu şehir akla geldiğinde birkaç şeyle tanınıyor. Bunlardan birisi dondurma, her yıl uluslararası boyutlu mutlak surette aksatmadan Dondurma Festivali’ni yapacağız. Şuan ona yoğunlaştık. Bunu da odamız ve dondurma sektörümüzdeki öncü firmalarımızla yaptığımız görüşmelerde 23 Nisan’ı takip eden Cumartesi-Pazar’ı takip eden haftalarda her yıl Dondurma Festivali’ni yapacağız. Fakat üç yıl bunu Ramazan ayı vesilesiyle o tarihte yapamayacağız ama Ramazan ayından sonraya denk geldiğinde artık her yıl 23 Nisan’dan sonraki Cumartesi-Pazar bizim Dondurma Festivali’miz olacak. Yine şiir ve edebiyatın başkenti olan bu şehrimizde her yıl uluslararası boyutlu etkinlik yapacağız” şeklinde konuştu.

“GÜZELLİKLERİ SAKLI TUTMAMAMIZ GEREKİYORMUŞ”
Kahramanmaraş kadınının parmaklarının marifetli olduğunu aktaran AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir ise yaptığı konuşmada, “Kahramanmaraş’ın kadınları söz konusu olunca, kalplerinden süzülen ahlakları, parmaklarının maharetleriyle bir araya gelmiş. Aklıma Sezai Karakoç’un Mona Roza’sı geldi. Bizim kadınlarımızın ellerinin mahareti, parmaklarının mahareti aslında dünyaların zarafetinin sanata işlenmesiymiş, bunu bugün daha iyi gördük. Aynı zamanda kendimize de bir sorumluluk aldık. Demek ki bugüne kadar bu zarafeti, bu sanatı ve bu zanaati çok iyi anlatamamışız. Bizim kültürümüz şöyledir, elimizde kıymetli bir şey olursa onu kimse görmesin isteriz. Biz bizim için kıymetli olan güzellikleri hep saklı tutmaya çalışırız. Demek ki saklı tutmamamız gerekiyormuş. Bizde olanın kıymetinin ne olduğunu, olmayanlar bizden daha iyi bilecekler. O yüzden bu sanata bundan sonra daha çok katkı sağlayacağımızı bir kardeşiniz olarak beyan ediyorum” dedi.

“KÜLTÜREL UNSURLARIMIZ ÇOK KIYMETLİ”
Programda son olarak kürsüye gelen Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan da yaptığı konuşmada, “Kahramanmaraş’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yılında böylesine güzel bir programda kurtuluş ruhunun kadınlarımızın ellerinden sanata yansımasını hep beraber müşahede etmenin memnuniyetini ifade etmek istiyorum. Kültürel değerlerimizin üzerine yenilerinin eklenmesi ve gelecek nesillere aktarılması en önemli misyonumuz olsa gerek. Bu otoritelerin, belediyelerin, üniversitelerin tek tek bireyler olarak hepimizin en önemli vazifesi olsa gerek. Bu güzl çalışmaların ortaya çıkmasında katkısı olan Büyükşehir Belediyemize, Ticaret ve Sanayi Odamıza, okullarımıza, tasarımcılarımıza, sanatkarlarımıza teşekkür ediyorum. Bunu bireysel olarak kendisine misyon edinmiş hanım efendilerle daha önce de eserlerini müşahade ederek tanışmıştık. Bu kültürü muhafaza edip, şimdiye kadar getiren fedakar hanım efendilere hassaten teşekkür ediyorum. Kahramanmaraş’ımızdaki bu kadim medeniyetin ibaresi olarak kültürel unsunların günümüze kadar gelmiş olmaları çok kıymetli” ifadelerini kullandı.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Fuaye Salonunda gerçekleştirilen Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Dulkadiroğlu İlçesi Kaymakamı Kadir Okatan, Kahramanmaraş Emniyet Müdürü Doğan İnci, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Türkoğlu İlçe Belediye Başkanı Osman Okumuş, İl Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun, KMTSO Meclis Başkanı M. Hanifi Öksüz’ün de katıldığı açılış programında ustaların ve öğrencilerin el emeği göz nuru Maraş işi elbise, gelinlik, bindallı ve abalar mankenler tarafından podyumda tanıtıldı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan – Fotoğraflar: Oğuz Karakoç)

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Başkan Fırat Görgel: “Çok Çalışacak, Kahramanmaraş’ı Tekrar Ayağa Kaldıracağız” Başkan Fırat Görgel: “Çok Çalışacak, Kah...

Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, “İnşallah bu kadim memlekete ve aziz millete çok güzel hizmetler kazandıracağız. İnşallah dev...

Kahramanmaraş’a İstiklal Madalyası verilişinin 99. yıl dönümü coşkuyla kutlandı Kahramanmaraş’a İstiklal Madalyası...

Trabzon Caddesinde, yıkılan Valilik binası bahçesindeki  Atatürk anıtında düzenlenen programda,kırmızı şeritli İstiklal Madalyası, Hayr...

Ekinözü belediye başkanı Harun Vicdan mazbatasını alıp görevine başladı Ekinözü belediye başkanı Harun Vicdan ma...

31 Mart mahalli seçiminden zaferle çıkan Ekinözü belediye başkanı Harun Vicdan mazbatasını alıp devir-teslim töreni ile görevine başlad...

Şehit İdari Ataşe Galip Özmen MTA Lisesinde öğretmen ve ailelerine İftar yemeği Şehit İdari Ataşe Galip Özmen MTA Lisesi...

Kahramanmaraş Onikişubat İlçesi Şehit İdari Ataşe Galip Özmen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Okul Müdürü Huzeyfe Tahiroğlu başkanl...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek yarışması sonuçlandı Sağlıklı Nesil Sağlıklı G...

“SAĞLIKLI NESİL SAĞLIKLI GELECEK” BAĞIMLILIKLA MÜCADELE KONU...

PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİ...

Piyasaya iyi bakın. Bu pahalılık önünde hiçbir iktidar duram...

Saçalızade İlkokulu Romanya’nın Timişoara şehrinde Saçalızade İlkokulu Roman...

Kahramanmaraş / Onikişubat Saçalızade İlkokulu İI Milli Egit...

Gastroşef yöresel yemek yapma yarışması sonuçlandı Gastroşef yöresel yemek y...

Milli Eğitim Bakanlığı Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışma...

Yaşar Gölcü İlkokulu Erasmus Projesi Kapsamında Romanyada Yaşar Gölcü İlkokulu Eras...

RAMANMARAŞ / DULKADİROĞLU – Yaşar Gölcü İlkokulu  İI M...

323. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 323. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 İşveli göz kırpar , yamaçta meşe Ebruli renk tablo, baktığ...

DEVA Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Karatutlu Basın Toplantısı Düzenledi. DEVA Partisi Kahramanmara...

Karatutlu: “Herhangi bir söz hakkı doğarsa, bırakın Cu...

322. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 322. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dağlara kar yağar, yükselir sesi, Tozar Elif Elif, der Kar...

Saçaklızade İlkokulu’nun “We Grow With Love”isimli etwinning projesi Saçaklızade İlkokulu̵...

Kahramanmaraş Onikişubat Saçaklızade İlkokulu 4.sınıf öğretm...

Başkan Fırat Görgel: “Çok Çalışacak, Kahramanmaraş’ı Tekrar Ayağa Kaldıracağız” Başkan Fırat Görgel: “Çok...

Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, “İnşallah bu kadim...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ