Maraşta Haber
Maraşta Haber

Kemal Karaküçük: “Terörü lanetliyoruz”

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük: “Türkiye’nin 90’lı yallara dönmesini, zenginliğini oluşturan Anadolu kimliklerini karşı karşıya getirerek iç gerginlik oluşturmak ve devleti zor durumda bırakmayı amaçlayan kalleş terör saldırılarını lanetliyoruz” dedi. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odasının 29’uncu olağan Meclis Toplantısı önceki gün gerçekleşti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından […]

Kemal Karaküçük: “Terörü lanetliyoruz”

30 Eylül 2015 - 10:44A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük: “Türkiye’nin 90’lı yallara dönmesini, zenginliğini oluşturan Anadolu kimliklerini karşı karşıya getirerek iç gerginlik oluşturmak ve devleti zor durumda bırakmayı amaçlayan kalleş terör saldırılarını lanetliyoruz” dedi.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odasının 29’uncu olağan Meclis Toplantısı önceki gün gerçekleşti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından KMTSO Meclis Başkanı Hanifi Öksüz bir konuşma yaptı. Son aylarda yaşanan terör olayları, devletin bu konuya eğilimi ve seçim hakkında konuşan Öksüz: “Tek başına hiçbir partinin iktidara gelemediği bir seçim sonucu alındı. 1 Kasım tarihi itibarıyla yeni bir seçime gideceğiz. Ekonomide özellikle döviz kurlarında artışlar oldu. Bizi doğrudan doğruya etkilerken ekonomide durgun bir dönem içerisine girdik” dedi.

ÜLKE OLARAK BULUNDUĞUMUZ COĞRAFYA DA SORUNLAR VAR

“Ülke olarak bulunduğumuz coğrafya da birçok sorunlar yaşanıyor” diyen Öksüz şöyle konuştu: “ İster istemez ülkemiz bundan etkileniyor. Büyük bir göç alıyoruz dışarıdan. Bunun ekonomiye maliyeti var.  Bütün bunların yanında en acısı artan terör olayları. Bu vatan toprağını korumak için birçok polisimiz, askerimiz, eli kanlı terör örgütünün haince düzenlediği pusularda yaşamını yitiriyor. Ülke olarak bu bizi çok büyük acılara sevk ediyor.

Bütün bu olayların dış mihraklı olduğu apaçık ortada. Çünkü o yörede yaşayanlar ile iç içeyiz, hepimizin iş yaptığı insanlar. Bu terör olaylarını ülkemizin en kısa zamanda aşacağına inanıyorum. Halkımız birlik beraberlik içerisinde. Halk hiçbir zaman PKK terör örgütünden değil sürekli devletten yana duruşunu sergiliyor. Bu da, gelecekte ülkemizin bu belayı en kısa zamanda aşacağının en büyük kanıtıdır”

TERÖR OLAYLARI LANETLENDİ

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, yaşanan terör olaylarını sert bir dille kınadı.

Karaküçük: “Şehitlerimize ve hayatını kaybeden sivillerimize Allah’tan rahmet, ailelerine sabır, yaralılarımıza şifa diliyoruz. Ve umuyoruz ki, bu zor günleri; Kurtuluş Savaşı’nda gösterilen milli birlikle geride bırakarak; güneş gibi parlak bir geleceğe, daha güçlü, daha refah bir Türkiye Vizyonuna hep birlikte ilerleyebilelim, terörün ardındaki kirli oyunlara, yazılmaya çalışılan senaryolara hiçbir vatandaşımız alet olmadan kardeşliğimizi pekiştirelim” ifadelerini kullandı.

EKONOMİK VERİLER

Başkan Karaküçük, Eylül ayına kadar olan ekonomik veriler hakkında geniş bir sunum yaptı. Karaküçük, Kahramanmaraş’ta açılan kapanan şirket sayıları, artan-azalan iş kolları ve diğer konular hakkında şunları dile getirdi: “2015 yılında Türkiye’de ve Kahramanmaraş’ta girişim eğilimi azalmış, açılan şirketler ülke genelinde %15,8, ilimizde ise %10,4 gerilemiştir. Türkiye genelinde kapanan şirket sayısında gerileme yaşanırken Kahramanmaraş’ta geçen yılın aynı dönemine göre %30’a yaklaşan kapanma oranı bulunmaktadır. Bu oran Türkiye ortalamasına göre yüksektir

SANAYİ ÜRETİMİ

Sanayi üretimi Temmuz itibariyle %1,5 azalmıştır. 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi %1,2 artmış, imalat sanayi sektörü endeksi %2,4 azalmış ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise %3,1 artmıştır.

İHRACAT

İhracatta genel olarak gerileme devam etmektedir. Ağustos itibariyle Türkiye’de %4,9 azalma, Kahramanmaraş’ta ise %2,6 yükseliş meydana gelmiştir. İthalattaki gerileme daha yüksek oranda seyretmektedir. Haziran ayı itibariyle işsizlik oranı %9,6 seviyesinde gerçekleşmiştir. Ocak ayından buyana ülke genelinde yaklaşık 1 milyon; ilimizde ise 6 bin kişilik ilave istihdam oluştuğu görülmektedir. Kapasite kullanım oranları yılbaşından Temmuz ayına kadar artışla gelmiş, ancak Ağustos ayında 1,1 puan gerileme ile %74,8 olarak gerçekleşmiştir. 

FİNANSAL VERİLER

Finansal veriler gerek Türkiye için geri Kahramanmaraş için önemli veriler. Türkiye’de 2015 in ilk altı aylık verilerini genel mevduat oranları yüzde 16 artmış, Kahramanmaraş’ın mevduatına baktığımız zaman yüzde 18lik bir artış var. Türkiye ortalamasının yaklaşık yüzde 1 buçuk daha fazla. Krediye baktığımız zaman Türkiye’nin kullandığı Kredi yüzde 19,7 artmış, Kahramanmaraş’ın kredisi ise yüzde 35 olmuş. Mevduat oranı neredeyse iki katı kredi oranı artmış. 2015 yılının ilk altı ayında tasarruf ettiğimiz kredinin iki katını kullanmışız.

KAHRAMANMARAŞ ÜRETİME YATIRIMA KREDİ KULLANIYOR

Kredilerin dağılımında bizi Kahramanmaraş olarak sevindiren, yüzde 76 oranında Sanayi ve ticari kredilerde artış olması. Bireysel krediler diğer illere göre daha düşük. Kahramanmaraş yatırıma, üretime kredi kullanmış.  Türkiye genelinde baktığımız zaman bu kredilerin yüzde 70’i ticari krediler yüzde 30’u bireysel krediler.

KMTSO OLARAK YAPILAN ÇALIŞMALAR

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak yaz döneminde yapılan çalışmalara değinen Başkan Karaküçük: “ KSÜ Tekstil Mühendisliği öğrencilerinden 10 talebeye burs verdik. Bu yıl ilk 3’e giren öğrencileri Malta’ya dil eğitimine gönderdik.  Gaziantep Ticaret Odası (GTO) koordinasyonu ile oluşturulan Bölgesel Kalkınmada Güç birliği Platformunca bölgede turizm koridoru oluşturmak hedefi ile tasarlanan ‘Akdeniz’den Mezopotamya’ya Mozaikten Gastronomiye Turizm Yolculuğu Projesi’nin ortaklık protokolünü imzaladık. Bu projede, Osmaniye-Kahramanmaraş-Hatay-Kilis-Gaziantep-Şanlıurfa-Adıyaman güzergâhında gastronomi ve mozaik rotasının oluşturulması tasarlanmaktadır.

İRAN PAZARI

Türkiye ile İran arasında 10 yıldır müzakereleri süren Tercihli Ticaret Anlaşması 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir. Bu anlaşma iki ülke arasında en üst düzeyde belirlenmiş olan 35 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşılabilmesi açısından son derece önem taşımaktadır. Anlaşma kapsamında, kimya orman ve ağaç ürünleri, tekstil, hazır giyim, cam, demir ve demir dışı metaller, makine ve aksamları, otomotiv ve mobilya sektörlerinde yer alan Türk menşeli ürünlere %20 ile %40 arasında değişen oranlarda gümrük indirimi sağlanmıştır. İran’ı mercek altına aldık. İran ile ticari faaliyetlerimizi nasıl geliştirebiliriz, üyelerimize bunu nasıl duyulabiliriz noktasında çalışma yaptık. Genel olarak baktığımız zaman Türkiye’den İran’a İthalatımız 3,9 milyar Dolar, İran’ın Türkiye’ye İhracatı 9,8 milyar Dolar (%84’Ü Doğalgaz). Tasarruflarını kazanan ve harcayan bir ülke, her daim gelişen bir ülke. Yer altı ve üstü zenginlikleri fazla. İran ile alakalı İran’a uygulanan ambargonun kalkmasıyla büyük bir pazar potansiyelinin Türkiye’nin yanı başında oluşmasıyla birlikte Türk işadamları İran’ı hedef pazar olarak belirledi. Kahramanmaraş’ın bu pazardan pay almasını hızlandırmak adına ‘Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması’ bilgilendirme semineri düzenledik. Ekonomi Bakanlığı işbirliği ile yapılan bu seminerde önümüzdeki dönemde doğru yatırım ile İran’da çok büyük işlerin yapılacağı vurgulandı.

AYAKKABICILIK İLE TÜM PAZARLARA GİRİLEBİLİR

DOĞAKA, Ayakkabıcılar Odası ve bölge odaları ile birlikte Kahramanmaraş’ta ayakkabı çalıştayı yaptık. Ayakkabıcılık sektörünün dünü, bugünü, yarını tartışıldı. Bu toplantıda birçok hedefler kararlar alındı, bizde oda olarak Ayakkabıcılık sektöründe faaliyet gösteren tüm üyelerimizin yanındayız. Bu sektörün Kahramanmaraş gelişmesini önemli buluyoruz. Çünkü bir alt yapısı var. Ciddi anlamda üretim sahaları var. Türkiye’de bayan ayakkabı üretiminde ikinci sıradayız.  Daha endüstriyel hale gelebiliriz. Bahsettiğimiz pazarlar Ortadoğu pazarına İran’a birçok yere daha ihracat kapılarını açılabilir”

Başkan Karaküçük odanın diğer çalışmaları, etkinlik takvimi, fuar takvimi, Tomsuklu OSB ve dünya ekonomisini sunum eşliğinde paylaştı. Konuşmaların ardından Ekonomi Bakanlığı Çin Halk Cumhuriyet Masası Uzman Mustafa Yılmaz üyelere sunum yaptı.

IMG_9520 IMG_9514 IMG_9458 IMG_9444

 

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli Çağrıda Bulundu. Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkan...

Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli Emekli Uzman Çavuşlar, Uzman Çavuşlar Ve Eski Uzman Çavuşların Sorunlarının ...

Satrançta Aziz Sancar Anadolu Lisesine 2.lil ve 4. lük ödülü Satrançta Aziz Sancar Anadolu Lisesine 2...

Onikişubat Aziz Sancar Anadolu Lisesi öğrencileri, Gençlik Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Satranç Müsabakasında Ķız öğrenciler...

İNSAN BU FİYATLARI GÖRÜNCE UTANIR… İNSAN BU FİYATLARI GÖRÜNCE UTANIR…

Şüphesiz iktidardan ülkeyi yönetenlerden, vatandaşı bu yoksulluk sarmalına sokanlardan söz ediyorum. Hayat pahalılığı Bütün ağırlıkları...

Döngel Muhsin Yazıcıoğlu İlk-Orta Okulu tarafından bölge bilgi yarışması yapıldı Döngel Muhsin Yazıcıoğlu İlk-Orta Okulu ...

Kahramanmaraş – Onikişubat Döngel Muhsin Yazıcıoğlu İlk-Orta Okulu Müdürü Ahmet Karatutlu Koordinatörlüğünde yapılan 9. Bölge Bilgi Yar...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Kahramanmaraş’ta Çanakkale Zaferi’nin 109. yıldönümünde şehitlerimiz anıldı Kahramanmaraş’ta Ça...

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 109. yıl dönümünü ve Şehitleri ...

319. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 319. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dünya Milletleri birlik oldular Gelip güzel yurda birden d...

Arif Balduk Ortaokulunda Anlamlı Etkinlik Arif Balduk Ortaokulunda ...

Onikişubat Arif Balduk Ortaokulunda ” Dilimizin Zengin...

Fatmalı İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerine trafik eğitimi Fatmalı İlkokulu ve Ortao...

KAHRAMANMARAŞ / ONİKİŞUBAT – Fatmalı İlkokulu ve Ortao...

Çakmakçı Sait Ortaokulu öğrencilerden muhteşem bir etkinlik Çakmakçı Sait Ortaokulu ö...

Dulkadiroğlu Çakmakçı Sait Ortaokulu Türkçe öğretmeni Tufan ...

Ahmet Bayazıt İlkokulu Birinciliğe Doymuyor Ahmet Bayazıt İlkokulu Bi...

Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen İlkokul...

Zeytindere Ortaokulu Niğde de Bölge Birincisi Oldu Zeytindere Ortaokulu Niğd...

Onikişubat Zeytindere Ortaokulu Niğde de 2023-2024 sezonunda...

“Onikişubat Sahnede yarışması finali”nde Aziz Sancar Anadolu Lisesi rüzgarı esti. “Onikişubat Sahnede...

Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize e...

Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli Çağrıda Bulundu. Atanamayan Uzmanlar Derne...

Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli E...

Sahipsiz Memleketim! Sahipsiz Memleketim!

Biz Kahramanmaraşlılar, depremin ardından geçen on üç ay içi...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ