Maraşta Haber
Maraşta Haber

Kahramanmaraş’ta Mers Virüsü Şüphesi : 1 Kişi Gözlem Altında

Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesinde, hac dönüşü bulantı, kusma ve öksürük nedeniyle fenalaşan yaşlı kadın tedavi altına alındı ! Edinilen bilgiye göre, iki hafta önce kutsal topraklardan dönen 51 yaşındaki Kezban K. bulantı, kusma ve öksürük şikayetiyle Türkoğlu Dr. Kemal Beyazıt Fizik Tedavi Hastanesi Acil Servisi’ne başvurdu. Burada MERS (corona virüsü) şüphesi üzerine hasta özel donanımlı ambulansla […]

Kahramanmaraş’ta Mers Virüsü Şüphesi : 1 Kişi Gözlem Altında

29 Ekim 2014 - 17:25A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesinde, hac dönüşü bulantı, kusma ve öksürük nedeniyle fenalaşan yaşlı kadın tedavi altına alındı !

Edinilen bilgiye göre, iki hafta önce kutsal topraklardan dönen 51 yaşındaki Kezban K. bulantı, kusma ve öksürük şikayetiyle Türkoğlu Dr. Kemal Beyazıt Fizik Tedavi Hastanesi Acil Servisi’ne başvurdu. Burada MERS (corona virüsü) şüphesi üzerine hasta özel donanımlı ambulansla Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi’ne sevk edildi.

Hastanın, NFK Şehir Hastanesi’ne sevk işlemlerinin ardından Dr. Kemal Beyazıt Fizik Tedavi Hastanesi’nde yeni hasta girişleri durdurularak hastayla temas eden çalışanlar ise sağlık kontrolünden geçirildi.Hastanenin yapılan dezenfekte ve havalandırma çalışmalarının ardından tekrar hasta kabulüne başlayacağı bildirildi.

Mers Virüsü Nedir ?

Yoğun endişeye yol açan corona virüs enfeksiyonu MERS : Middle East Respiratory Syndrome (Orta Doğu Solunum Sendromu). Hastalığa yol açan virüs MERS -CoV’dır. Bu virüs 2012 yılında Suudi arabistan’da tespit edilmiştir.

Bu virüsle enfekte olan insanların çoğunda ağır AKUT solunum sistemi rahatsızlıkları gelişmiştir. Ateş, öksürük ve nefes darlığı gözlemlenmiştir. Bu virüsün bulaştığt hastaların yaklaşık olarak yarısı hayatını kaybetmiştir. Hastaların çok az bir kısmı hafif belirtilerle atlatmıştır. Amerika Birleşik Devletlerin’de bildirilen bir vaka olmamıştır. SARS’a yol açan virüsten farklıdır Sars Nedir? Bir diğer ağır geçen corona virüs enfeksiyonu SARS’tır (şiddetli akut solunum sendromu). Etkeni SARS-CoV’dır. SARS vakaları ilk olarak 2003 yılının şubat ayında Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’da gözlemlenmiştir.1 Kasım 2002-31 Temmuz 2003 tarihleri arasında dünya genelinde 8273 SARS vakası gözlemlenmiştir ve bu vakaların 775’i ölümle sonuçlanmıştır. 2004 yılından bu yana dünyanın herhangi bir yerinden bildirilmiş SARS-CoV enfeksiyonu bulunmamaktadır. Corona virüs enfeksiyonları her zaman ölümcül müdür? Corona virüsler nadiren MERS ya da SARS gibi ölümcül olabilen enfeksiyonlara yol açarlar. Genellikle hafif enfeksiyonlar gözlemlenir.

Corona virüslerin temel özellikleri nelerdir?

Corona virüsler çoğu insanın hayatlarının bir bölümünde karşılaştığı yaygın virüslerdir. İnsan corona virüsleri çoğu zaman hafiften orta dereceye üst solunum sistemi enfeksiyonlarına yol açarlar. Bulaşma yolları, görüldüğü mevsimler, semptomları da diğer üst solunum sistemi enfeksiyonları gibidir. Corona virüs enfeksiyonlarından nasıl korunabiliriz? İnsan corona virüslere karşı koruyucu herhangi bir aşı bulunmamaktadır. Enfeksiyon riskini azaltmanın başlıca yolları: Su ve sabunla sık sık ellerin yıkanması, gözlere, ağıza ve buruna dokunulmaması, hasta insanlarla yakın temastan kaçınılması.

O halde insan corona virüslerle enfekte olduğumuzda diğer insanları korumak için şunları akılda tutmak gerekir: Hastayken evde kalmak, başkalarıyla yakın temastan kaçınmak, hapşırırken ya da öksürürken ağızı ve burunu kapamak, objeleri ve yüzeyleri temiz ve dezenfekte tutmak. Hacılara Mers virüsü uyarısı Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, Hac sonrası 15 gün içerisinde ateşi çıkan kişinin “Mers virüsü” şüpheli vakası olduğunu söyledi. 16. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi, Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği (TİHUD) tarafından Antalya’nın Belek bölgesindeki Titanic Deluxe Otel’de gerçekleştirdi. Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, 16. Ulusal İç Hastalıkları Kongresinde bilgiler verdi. Korona virüsün Arap yarımadasında Suudi Arabistan’dan Katara, Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere, insanlarda alt salonum enfeksiyonu yaparak öldürür hale geldiğini belirten Ünal, solunum yolu sendromu yapan virüse “Mers” adı verildiğini belirtti. Ünal,”Solunum yoluyla bulaşıyor grip gibi ellerle temas ellerin burna götürülmesi tokalaşma solumun esas olduğu temasla bulaşıyor.

Bu virüsün bu formunun develerde olduğu ve develerden insanlara geçtiği. O yüzden hemen tedbir olarak, deve sütü içmeyin gibi tedbirler getirildi. Hastalığın farkına varınca, izolasyon yöntemleri olan tokalaşmayın, elinizi yıkayın gibi yöntemlerle mart ayından itibaren kontrol altına alındı” dedi. Hac Mevsimi geldi! Ülke genelinde 2.5-3 milyon hacının gelmeye başladığını hatırlatan Ünal, “Korktuğumuz Hac mevsimi geldi. 2.5 3 milyon insandan bahsediyoruz. Çok yakın temas olacak. Bütün dünya tetikte bekliyor. Bulguları halsizlik, üst salonumun yolu enfeksiyonu, hapşırık ateş ve burun akıntısı ile başlar. Sonra bildiğimiz zatürre tablosuna döner. Öksürük artar, hafif bir balgam ilave olur.

Solunum yolu yetmezliği, akciğer yetmezliği tablosuyla ölüme yol açar. Yüzde 35-40 ölüm oranı var. Bulaştıktan sonra 15 gün sonra ortaya çıkabileceği için kritik dönem 15 gün” dedi. Hacca gidip geldikten sonra 15 gün içerisinde ateşi çıkmış kişinin Mers için şüpheli vaka olduğunu kaydeden Ünal, “Hastayı hemen maskesini takıp en yakın sağlık kurumuna ulaştırmak, yoğun bakım tedavisine almak lazım. Özel bir tedavi yok” diye konuştu. Hatay’da Pozitif çıktı! Ankara’da Hac’dan dönen bir hastaya hastalara mecburen Mers virüsü taşıyor gibi davrandıklarını ifade eden Ünal, “Yapılan testlerde böyle bir şey çıkmadı. Ama Hatay’da pozitif çıkmış. Sağlık Bakanlığı tedbir almıştır. Ama o vakayı iyice incelemek lazım.

Sıradan bir solunum yolu enfeksiyonu gibi bulaşmış olsaydı başka vaka çıkardı. Ama böyle tek olması sevindirici bir şey. Muhtemelen uyarılara rağmen bir deve çiftliğini ziyaret etme, deveyle temas, deve sütü içme gibi riskli bir davranış olsa gerek. Hacdan gelip 15 gün içerisinde ateşi çıkan herkes maskesini bağlayıp ilk fırsatta sağlık kurumuna ulaşmak zorundadır” şeklinde konuştu.

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25’e giren öğrenci ve aileleriyle buluştu Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25...

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi’nde (LGS) derece ...

Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçını Ahmet Çakar yönetti Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçı...

Birçok sportif faaliyeti ilçe sakinleriyle buluşturan Sultangazi Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile bu yıl 11. Spo...

Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını b...

2014 Dünya Kupası sırasında Brezilyalı seyircilerle gerçekleştirilen araştırmada takımlarına aşırı bağlı taraftarların canlı maç izlerk...

Milli karateciler spor severlerle bir araya geldi Milli karateciler spor severlerle bir ar...

2020 Tokyo Olimpiyatları öncesinde müsabakalara hazırlanış aşamaları ve unutulmayan anıların konuşulduğu organizasyona katılan Kağıthan...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZDÜ EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZD...

Ekinözü İlçesinde geçmişte Belediye başkanı olarak görev yap...

Şehit Evliya İlokulunda deprem Şehidi Av. Ayyüce Sayar adına kütüphane açıldı. Şehit Evliya İlokulunda d...

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybeden Av...

İYİ Parti,KMBŞ Belediye Başkan Adayı Mesut Dedeoğlu Projelerini basınla paylaştı. İYİ Parti,KMBŞ Belediye B...

İYİ Parti, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Me...

Onikişubat İlçesinin Robotex Türkiye robot turnuvası başarısı Onikişubat İlçesinin Robo...

Robotex Türkiye robot turnuvası bölge yarışması 23 ve 24 Mar...

Süreyya Güneş Anaokulu Sabahçı Sınıfların M.Akif Ersoy Programı Süreyya Güneş Anaokulu Sa...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

320. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 320. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Hayalin canlanıyor ufka dalarken gözüm Bilmesin hiç bir ki...

Süreyya Güneş Anaokulunun Minik öğrencileri İstiklal Marşımızı okuyarak gururumuz oldu Süreyya Güneş Anaokulunun...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

Kahramanmaraş’ta Yine Deprem Oldu Kahramanmaraş’ta Yi...

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra zaman...

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bayramın kaç gün olduğunu açıkladı Cumhurbaşkanı Erdoğan Bay...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kamu çalışanlarımızın 10 Nisan...

Kahramanmaraş’ta 8 Bin 303 Konutun Daha Kurası Çekildi Kahramanmaraş’ta 8 Bin 30...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantıyla katı...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ