Maraşta Haber
Maraşta Haber

Kahramanmaraş’ta Germanicia Antik Kenti Çalıştayı Yapıldı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, “Bizim Hatay’dan Şanlıurfa, Gaziantep,Kahramanmaraş üzerinden Kayseri, Kapadokya ve Nevşehir’i içine alan büyük bir kültür turizm bölgesi ve planı yapmamız gerekiyor çünkü Türkiye uzunca bir süreden beri konuştuğumuz deniz, kum ve güneş turizminin dışına çıkmak zorunda.”  dedi. Ünal, bir otelde düzenlenen Germanicia Antik Kenti Çalıştayı’nda yaptığı konuşmada, antik kent […]

Kahramanmaraş’ta Germanicia Antik Kenti Çalıştayı Yapıldı

08 Ekim 2019 - 17:55A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, “Bizim Hatay’dan Şanlıurfa, Gaziantep,Kahramanmaraş üzerinden Kayseri, Kapadokya ve Nevşehir’i içine alan büyük bir kültür turizm bölgesi ve planı yapmamız gerekiyor çünkü Türkiye uzunca bir süreden beri konuştuğumuz deniz, kum ve güneş turizminin dışına çıkmak zorunda.”  dedi.

Ünal, bir otelde düzenlenen Germanicia Antik Kenti Çalıştayı’nda yaptığı konuşmada, antik kent için uzun zamandan bu yana çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Germanicia Antik Kenti’nin tanıtımı için önlerinde çok iyi fırsatlar bulunduğunu anlatan Ünal, Kahramanmaraş 2023 EXPO ve şimdi Gaziantep 2025 EXPO’ya başvuruyoruz. Yani biz 2023 yılında Kahramanmaraş’a 86 ülkeden 2 milyon ziyaretçi, turisti bekliyoruz.” dedi.

Ünal, Şanlıurfa’ya Göbeklitepe’yi ziyaret etmek için gelen turistlerin bölge kentlerine ve Kahramanmaraş’a da getirilmesi gerektiğini belirtti.

Turistlerin ilgi alanlarına göre yeni turizm güzergahları oluşturulması gerektiğinin altını çizen Ünal, şöyle devam etti:

“Göbeklitepe’ye gelen turist ile Kapadokya’ya gelen turistin öncelikleri, özellikleri, eğitimleri aynı. Yani tarih, inanç, kültür turizmi için geliyorlar. Bizim Hatay’dan Şanlıurfa, Gaziantep, Kahramanmaraş üzerinden Kayseri, Kapadokya ve Nevşehir’i içine alan büyük bir kültür turizm bölgesi ve planı yapmamız gerekiyor çünkü Türkiye uzunca bir süreden beri konuştuğumuz deniz, kum ve güneş turizminin dışına çıkmak zorunda. Turizm denilen şey kültürü, sanatı, tarihi, müziği, inancı, doğa, sağlık gibi çok geniş bir alanda planlanması gereken, şu anda Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından uzunca bir süredir planladığı kültür ve turizmi bir arada tuttuğumuz bir süreçtir.”

Ünal, Viyana’ya sadece filarmoni orkestrasının konserini dinlemek için giden bir turistin konser için 25 avro ödediğini kaydederek, Türkiye’nin de turizm avantajının iyi kullanılması gerektiğini vurguladı.

 

– “Zeugma’dan, Efes’ten daha ince ve sanatsal bir kıymete haiz”

 

Turizmde bir hikayesi olmayan bir şeyin ziyaretçi tarafından ilgi görmediğini ifade eden Ünal, Germanicia Antik Kenti için bir tanıtım filmi hazırladıklarını kaydetti.

Germanicia Antik Kenti’nin mozaik konusunda önemli bir yere sahip olduğunu belirten Ünal, “Germanicia Antik Kenti’nin niteliği, uzmanların bize anlattıklarına göre hem Zeugma’dan hem de Efes’ten daha ince ve daha sanatsal bir kıymete haiz. Eğer siz bunun duygusunu, bunun hikayesini dünyayla, iletişim aygıtlarıyla paylaşamıyorsanız hiçbir anlamı yok.” diye konu

Ünal, antik kent bölgesinde bulunan 46 hektar alanın tamamının kamulaştırılmasının mümkün olmadığını vurguladı.

Bölgede evleri bulunan vatandaşlara müjde veren Ünal, “Yeni alınan kurul kararıyla sadece evlerinde mozaik bulunan evler belirlenip diğer evler sit alanı olmaktan çıkarılacak. Biz bu mozaikleri yerinde bırakmayacağız, bu mozaiklerin hepsini bir yere taşıyıp, orada büyük bir müze oluşturacağız. Kahramanmaraş 2023 EXPO ve Gaziantep 2025 EXPO’da Germanicia Antik Kenti’ni çok iyi tanıtmamız gerekiyor. ” ifadelerini kullandı.

– “Yol haritası çizilecek”

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç da çalıştay sayesinde antik kentin uzman kişilerce öneminin anlatılacağını, bu konuda kendilerine düşen görevi yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

Antik kent bölgesindeki kamulaştırmaların bir an önce yapılması gerektiğini dile getiren Öztunç, bölgedeki tarihi alanların ortaya çıkarılması durumunda antik kentin dünyanın en büyük açık hava müzelerinden biri olacağını belirtti.

Vali Vahdettin Özkan da Germanicia Antik Kenti’nin kentin en önemli turizm yerlerinden bir tanesi olduğunu, çalıştayla antik kentin yol haritasını çizeceklerini söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ve Kültür Turizm Bakanlığı Kazılar Daire Başkanı Melik Ayaz da açılışta birer konuşma yaptı.

Çalıştay daha sonra katılımcıların sunumlarıyla devam etti.

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Kahramanmaraş’ta 8 Bin 303 Konutun Daha Kurası Çekildi Kahramanmaraş’ta 8 Bin 303 Konutun Daha ...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantıyla katıldığı programda, 7 bin 858 konut ve 445 köy evinin kurası çekildi. Cumhurba...

Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli Çağrıda Bulundu. Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkan...

Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli Emekli Uzman Çavuşlar, Uzman Çavuşlar Ve Eski Uzman Çavuşların Sorunlarının ...

Satrançta Aziz Sancar Anadolu Lisesine 2.lil ve 4. lük ödülü Satrançta Aziz Sancar Anadolu Lisesine 2...

Onikişubat Aziz Sancar Anadolu Lisesi öğrencileri, Gençlik Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Satranç Müsabakasında Ķız öğrenciler...

İNSAN BU FİYATLARI GÖRÜNCE UTANIR… İNSAN BU FİYATLARI GÖRÜNCE UTANIR…

Şüphesiz iktidardan ülkeyi yönetenlerden, vatandaşı bu yoksulluk sarmalına sokanlardan söz ediyorum. Hayat pahalılığı Bütün ağırlıkları...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZDÜ EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZD...

Ekinözü İlçesinde geçmişte Belediye başkanı olarak görev yap...

Şehit Evliya İlokulunda deprem Şehidi Av. Ayyüce Sayar adına kütüphane açıldı. Şehit Evliya İlokulunda d...

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybeden Av...

İYİ Parti,KMBŞ Belediye Başkan Adayı Mesut Dedeoğlu Projelerini basınla paylaştı. İYİ Parti,KMBŞ Belediye B...

İYİ Parti, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Me...

Onikişubat İlçesinin Robotex Türkiye robot turnuvası başarısı Onikişubat İlçesinin Robo...

Robotex Türkiye robot turnuvası bölge yarışması 23 ve 24 Mar...

Süreyya Güneş Anaokulu Sabahçı Sınıfların M.Akif Ersoy Programı Süreyya Güneş Anaokulu Sa...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

320. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 320. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Hayalin canlanıyor ufka dalarken gözüm Bilmesin hiç bir ki...

Süreyya Güneş Anaokulunun Minik öğrencileri İstiklal Marşımızı okuyarak gururumuz oldu Süreyya Güneş Anaokulunun...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

Kahramanmaraş’ta Yine Deprem Oldu Kahramanmaraş’ta Yi...

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra zaman...

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bayramın kaç gün olduğunu açıkladı Cumhurbaşkanı Erdoğan Bay...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kamu çalışanlarımızın 10 Nisan...

Kahramanmaraş’ta 8 Bin 303 Konutun Daha Kurası Çekildi Kahramanmaraş’ta 8 Bin 30...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantıyla katı...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ