Maraşta Haber
Maraşta Haber

Kahramanmaraş, 5 Nisan Madalya Günü’nü Kutladı

Kahramanmaraş’a İstiklal Madalyası verilişinin 90. Yıldönümü düzenlenen törenle kutlandı. Atatürk Anıtı’nda gerçekleşen tören, Vali  Mustafa Hakan Güvençer, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Kerim Acar ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un anıta çelenklerini sunmasıyla başladı. Daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Erkoç, al bayrağı 3 kez öpüp başına koyduktan sonra, kırmızı şeritli İstiklal Madalyasını bayrağa taktı. Saygı […]

Kahramanmaraş, 5 Nisan Madalya Günü’nü Kutladı

05 Nisan 2015 - 13:05A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Habere Ait Foto Galeri için Tıklayın !

Kahramanmaraş’a İstiklal Madalyası verilişinin 90. Yıldönümü düzenlenen törenle kutlandı.
Atatürk Anıtı’nda gerçekleşen tören, Vali  Mustafa Hakan Güvençer, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Kerim Acar ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un anıta çelenklerini sunmasıyla başladı. Daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Erkoç, al bayrağı 3 kez öpüp başına koyduktan sonra, kırmızı şeritli İstiklal Madalyasını bayrağa taktı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden törende konuşan Erkoç,  5 Nisan’in sıradan bir gün olmadığını belirterek konuşmasına; Aşık Yener’in;

Selam toprağına, selam taşına

Kahramanmaraş’ım bin selam sana

Sen eşsiz beldesin başlı başına   

Kahramanmaraş’ım bin selam sana.

 

Dört mevsimi güzel; kışı, baharı

Aksu’nun, Ceyhan’ın coşar suları

Kahramanlar yurdu, mertler diyarı

Kahramanmaraş’ım bin selam sana.” Dizeleriyle başladı.

Maraş halkının düşman işgaline boyun eğmediğine dikkat çeken Başkan Erkoç: “Başarıya ulaşmış her işgalin iki mimarı vardır. Biri işgalcilerin gücü, diğeri de işgale uğrayanların boyun eğmeleridir.

Habere Ait Foto Galeri için Tıklayın !

Ama bazıları boyun eğmezler, karamsarlığa kapılmazlar. Herkesin felaketler ırmağına teslim olduğu bir anda, birden bire oldukları yerde diklenir tersine kulaç atmaya başlarlar.

Tarihin akışına karşı kulaç atan bu kahramanlardan biriside Şair Ali Eren’in; “Memleket topraklarında düşmanı görünce, isyan akar damarlarında kan yerine” mısrasında anlatmaya çalıştığı Kahramanmaraşlılardır.

Tarihin çatırdattığı bir binayı yeniden imar edebilmek için bitkin bir halkın önüne düşmek, ilk başta bir maceradan ibaretmiş gibi görülebilir.

Eğer bugün Sütçü İmam’a, Mıllış Nuri’ye Arslan Beye, Ali Sezai efendiye “kahraman” diyebiliyorsak sebebi herkesin macera sayıp atılmadığı bir davayı sonuna kadar sürdürmeleri ve girdikleri yoldan dönmemekteki ısrarlarıdır.

Tarih kaderdir, coğrafya kaderdir, halk kaderdir, kaçılmaz…

Arkanızdan kovalar sizi, iki yakanızdan tutup sarsar ve der ki; Ya kendine gel, ya da yok ol!

Yenilginin, işgalin kader olarak görüldüğü bir zamanda Kahramanmaraşlılar,

Sezai Karakoç’un;

“Sakın kader deme kaderin üstünde bir kader vardır

Ne yapsalar boş göklerden gelen bir karar vardır

Gün batsa ne olur geceyi onaran bir mimar vardır.” dizelerinde anlatılan göklerden gelen kararı hayata geçirmek için özgürlük savaşını başlatarak kendi yerel direniş güçleriyle topraklarını işgalden kurtardılar. Anadolu’nun içerisinde bulunduğu geceyi onaran mimarlar olarak adlarını tarihe yazdırdılar” dedi.

Habere Ait Foto Galeri için Tıklayın !

Kahramanmaraş Halkının 22 gün 22 gece mücadele ederek işgale karşı durduğunu ifade eden Başkan Erkoç: “21 Ocak 1921 tarihinde başlayarak 22 gün ve 22 gece devam eden bu özgürlük mücadelesi Türk Kurtuluş savaşının da ilk kıvılcımını teşkil eder.

Bu anlamda Kahramanmaraşlılar işgale karşı direniş yangınının ilk ateşini yakarak tüm yurtta direnme gücünü ve zafere olan inancı artırarak Anadolu’nun da kaderini değiştirmişlerdir.

Madalyaların en önemlisi bizzat cephede çarpışarak üstün başarı gösteren asker, sivil ve şehit düşenlerin ailelerine verilmekte olan KIRMIZI ŞERİTLİ İSTİKLAL MADALYASI’dır.

Habere Ait Foto Galeri için Tıklayın !

İşte dünya tarihinde ilk defa bu madalyaya sahip olan şehir ise MARAŞ’tır.

Maraş kurtuluş mücadelesine baktığınızda:

Düzenli birlikler olmadan, bizzat halkın kararlı bir tavırla döneminin en güçlü ordularından birine karşı koymasını,

Şehri terk etmeden teşkilatlanarak 22 gün 22 gece cephede savaşmasını,

Şehir içinde meydana gelen çarpışmalarda savaşı kazanmak için kendi evlerini bile tereddüt etmeden yaktıklarını görürsünüz.

Dünya tarihinde, kurtuluş savaşını askeri destek olmadan halkın kendi imkânlarıyla kazandığı başka bir örneğe rastlayamazsınız.

Ayrıca Maraş’ın kurtuluşu ile Sivas, Malatya, Elbistan, Diyarbakır gibi merkezlerin işgali önlenmiş ve zaferden sonra saatleri güce değil hakka ayarlı her ferdi Kahraman olan Maraş halkı Antep ve Urfa ya yardıma koşarak kurtuluşlarına yardım etmiştir” diye konuştu.

5 Nisan’ın sıradan bir gün olmadığına dikkat çeken Başkan Erkoç, sözlerini şöyle tamamladı: “  5 Nisan madalya günü, günlerden bir gün değildir.

5 Nisan, kurtuluş mücadelesinin bir şehirden bir ülkeye yayıldığı gün,

5 Nisan, bir halkın bir millete umut olduğu gün,

5 Nisan Maraş halkının gösterdiği eşsiz kahramanlığın Büyük Millet Meclisinde tescillendiği gündür.

5 Nisan, hepimizin onur ve gurur günüdür.

90 yıl önce bugün Türkiye Büyük Millet Meclisinin Kahramanmaraşlılara vermiş olduğu İstiklal Madalyası Türkiye’nin bağrında gururla parlamaktadır.

Bize düşen o günleri asla unutmamaktır.  Bizi biz yapan, bu milleti büyük yapan, bu ülkeyi güçlü kılan şey kahramanlarımızın kurtuluş savaşındaki fedakârlıklarıdır. Bu toprakların nasıl kazanıldığını, özgürlük ve bağımsızlığımızın hangi şartlarda korunduğunu biran dahi aklımızdan çıkarmamalıyız.

Eğer o kahramanlar olmasaydı bugün biz burada olamayacaktık. Böyle bir vatanın sahibi olarak onlarla ne kadar gurur duysak azdır. Kahraman bir milletin çocukları olarak tarihimize, şehitlerimize, gazilerimize sahip çıkmalıyız.

Bize düşen; yöneticilere ve vatandaşlara düşen, kahramanlarımızın hatırasını yaşatarak, yeni kuşaklara aktarmaktır.

90 yıl önce dünyada başka hiçbir şehre nasip olmayan Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyasını alan bu şehir, bugün ise geçmişten aldığı güçle İstiklal mücadelemize yakışır bir istikbal mücadelesi vermektedir.

Bizde canları pahasına bize bu toprakları vatan yapan ecdadımızın emaneti olarak, ülkemizi ve şehrimizi daha kalkınmış, daha çağdaş ve daha mutlu yarınlara ulaştıracağız inşallah.

Sözlerimin sonunda bu vatan için canını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi, ebediyete intikal etmiş gazilerimizi bir kez daha minnet ve şükranla anıyor, tüm hemşehrilerimin bu onur ve gurur gününü kutluyorum.

Allah, şehrimizin, ülkemizin, milletimizin özgürlük sevincini daim etsin.

Allah yar ve yardımcımız olsun…”

Başkan Erkoç’un konuşmasının ardından kürsüye gelen 5 Nisan Ortaokulu öğrencisi Sema Datlı, H.Tevfik Paksu’ya ait  ‘Cuma ve Bayrak’ isimli şiirini okumasının ardından tören sona erdi.

Habere Ait Foto Galeri için Tıklayın !

 Cuma ve Bayrak

 Bir cuma vaktinde Ulu Camii’de,

Çok ciddi telaş var hem ahalide.

Nedir bu manzara nedir bu zemin,

Ağzını açmıyor bıçak kimsenin.

Heyecan dalgası artıyor her an,

Vakit geldi fakat okunmaz ezan.

 

Yaralanmış kalpler üzgün bakışlar,

Maraş’ta çok büyük bir hadise var.

El atmış bayrağa hain Fransız,

Kalenin burcunda yoktu ay-yıldız.

Evet hadise bu, fakat çare ne?

Cemaat soruyor bunu bilene.

 

Ne yapmalı derken yükseldi bir ses,

Hocanın sesiydi anladı herkes.

Bayrağımız yoktur olmaz bu namaz,

Esaret altında cuma kılınmaz.

İslâm’ın emrinde hür olur millet,

İslâmsız, bayraksız yoktur hürriyet.

 

İslâm olan gelsin çeksin sancağı,

Dikelim yerine şanlı bayrağı.

Allah Allah sesi… Ve bir hamlede,

Düşman tepelendi, bayrak kalede.

H.Tevfik Paksu

Düzenlenen törene çok sayıda  bürokrat, öğretmen ve öğrenci katıldı.

MARAŞ İSTİKLAL MADALYASINA NASIL KAVUŞTU ?

 Kurtuluş Savaşı’nda Maraş’ın şehir halkı ile birlikte topyekün direniş göstermesi ve çevre vilayetlere de yardımına koşması büyük takdir toplar. Kurtuluş Savaşı sonrasında Maraş’a bir yazı gönderilerek, Milli Mücadeleye katılanların listesi istenir. Şehrin ileri gelen yöneticileri toplanır, bir durum tespiti yapar. Sonu da Ankara ya “Maraş’ta Milli Mücadeleye katılmayan tek fert bile yoktur” cevabı verilir.

Bunun üzerine 5 Nisan 1925 yılında toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), İstiklal Madalyası’nın Maraş’ta fertlere değil, şehir halkına verilmesini kararlaştırır. Ve Maraş, bir adet Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası ile ödüllendirilir. Madalya Beratı, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanlığı makamında, şehir adına saklanmaktadır.

Her yıl 5 Nisan günü, Maraş’a İstiklal Madalyası verilişi coşkuyla kutlanır.

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Kahramanmaraş’ta 8 Bin 303 Konutun Daha Kurası Çekildi Kahramanmaraş’ta 8 Bin 303 Konutun Daha ...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantıyla katıldığı programda, 7 bin 858 konut ve 445 köy evinin kurası çekildi. Cumhurba...

Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli Çağrıda Bulundu. Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkan...

Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli Emekli Uzman Çavuşlar, Uzman Çavuşlar Ve Eski Uzman Çavuşların Sorunlarının ...

Satrançta Aziz Sancar Anadolu Lisesine 2.lil ve 4. lük ödülü Satrançta Aziz Sancar Anadolu Lisesine 2...

Onikişubat Aziz Sancar Anadolu Lisesi öğrencileri, Gençlik Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Satranç Müsabakasında Ķız öğrenciler...

İNSAN BU FİYATLARI GÖRÜNCE UTANIR… İNSAN BU FİYATLARI GÖRÜNCE UTANIR…

Şüphesiz iktidardan ülkeyi yönetenlerden, vatandaşı bu yoksulluk sarmalına sokanlardan söz ediyorum. Hayat pahalılığı Bütün ağırlıkları...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZDÜ EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZD...

Ekinözü İlçesinde geçmişte Belediye başkanı olarak görev yap...

Şehit Evliya İlokulunda deprem Şehidi Av. Ayyüce Sayar adına kütüphane açıldı. Şehit Evliya İlokulunda d...

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybeden Av...

İYİ Parti,KMBŞ Belediye Başkan Adayı Mesut Dedeoğlu Projelerini basınla paylaştı. İYİ Parti,KMBŞ Belediye B...

İYİ Parti, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Me...

Onikişubat İlçesinin Robotex Türkiye robot turnuvası başarısı Onikişubat İlçesinin Robo...

Robotex Türkiye robot turnuvası bölge yarışması 23 ve 24 Mar...

Süreyya Güneş Anaokulu Sabahçı Sınıfların M.Akif Ersoy Programı Süreyya Güneş Anaokulu Sa...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

320. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 320. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Hayalin canlanıyor ufka dalarken gözüm Bilmesin hiç bir ki...

Süreyya Güneş Anaokulunun Minik öğrencileri İstiklal Marşımızı okuyarak gururumuz oldu Süreyya Güneş Anaokulunun...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

Kahramanmaraş’ta Yine Deprem Oldu Kahramanmaraş’ta Yi...

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra zaman...

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bayramın kaç gün olduğunu açıkladı Cumhurbaşkanı Erdoğan Bay...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kamu çalışanlarımızın 10 Nisan...

Kahramanmaraş’ta 8 Bin 303 Konutun Daha Kurası Çekildi Kahramanmaraş’ta 8 Bin 30...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantıyla katı...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ