Maraşta Haber
Maraşta Haber

En lezzetli en güzel aşure tarifi ? Aşure günü ne zaman ?

Muharrem ayının gelmesiyle aşure günleri de yaklaştı. Peki Muharrem ayı ve aşure günü ne anlam ifade ediyor?Muharrem ayında neden aşure yapılır? Aşure günü neler yapılabilir? En güzel ve en lezzetli aşure tarifi ve daha bir çok bilgi MarastaHaber.com’da! Aşure, (Aşura) Arapça’da 10 manasına gelen “aşara” kelimesinden türemiştir. Sözcüğün Sâmî diller arasında ortak bir sözcük olduğu […]

En lezzetli en güzel aşure tarifi ? Aşure günü ne zaman ?

31 Ekim 2014 - 20:32A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Muharrem ayının gelmesiyle aşure günleri de yaklaştı. Peki Muharrem ayı ve aşure günü ne anlam ifade ediyor?Muharrem ayında neden aşure yapılır? Aşure günü neler yapılabilir? En güzel ve en lezzetli aşure tarifi ve daha bir çok bilgi MarastaHaber.com’da!

Aşure, (Aşura) Arapça’da 10 manasına gelen “aşara” kelimesinden türemiştir. Sözcüğün Sâmî diller arasında ortak bir sözcük olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, sözcük (ve gün) Musevilik inancında Büyük Kefaret Günü için kullanılmıştır.

İslami inanca göre Nuh tufanının 10’uncu günü Nuh peygamber, elinde kalan son malzemelerle bu yemeği yapmıştır. Bizim 365 günlük takvimimize göre de her sene günü değişir, bu yıl 25 Ekim muharrem ayının birinci günü ve dolayısıyla Hicri olarak yeni yılın ilk günüydü. Muharrem ayının 10’uncu günü olan 3 Kasım ise Aşure günüdür.

Hüseyin bin Ali ve beraberindeki 72 kişi hicri 61’de Muharrem’in onuncu gününde (10 Ekim, 680) Kerbelâ’da Yezid’in ordusunca katledilmiştir. Bunun dışında Aşure Günü’nde gerçekleştiğine inanılan dini açıdan önemli bazı rivayetler bulunmaktadır. Bunlar; Âdem’in işlediği günâhtan sonra tövbesinin kabul edilmesi, İdris’in diri olarak göğe yükseltilmesi, Nuh’un gemisinin tufandan kurtulması, İbrahim’in ateşte yanmaması, Yakup’un oğlu Yusuf’a kavuşması, Eyyub’un hastalıklarının iyileşmesi, Musa’nın Kızıldeniz’den geçip İsrailoğulları’nı firavun’dan kurtarması, Yunus’un balığın karnından çıkması, İsa’nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesidir. Bu olaylar saygın hadis Kitaplarının hemen hepsinde geçmektedir.

Musevilerin de bu günü oruçla geçirdikleri, İslam peygamberi Muhammed bin Abdullah’ın bu günde oruç tutmayı tavsiye ettiği, Yahudilere benzememek açısından orucun Aşure günü ile bir gün öncesi veya bir gün sonrası ilâve edilerek tutulması gerektiğine inanılır.

Aşure günü neler yapılır?

1- AŞURE günü oruç tutmak sünnettir.
Yalnız Aşure günü oruç tutmak mekruhtur. Bir gün öncesi veya bir gün sonrası ile tutmalı!
2- Sıla-i rahim yapmalı. Yani akrabayı ziyaret edip, hediye ile veya çeşidi yardım ile gönüllerini almalı. Hadis-i şerifte, (Sıla-i rahmi terk eden, Aşure günü akrabasını ziyaret ederse, Yahya ve İsa’nın sevabı kadar ecre kavuşur) buyuruldu. (Şir’a)
3- İlim öğrenmeli! Hadis-i şerifte, (Aşure günü, ilim öğrenilen veya Alla­hü teâlâyı zikredilen bir yerde, biraz oturan, Cennete girer) buyuruldu. Bu gece ilim olarak, ehl-i sünnete uygun bir kitap, [mesela İslam Ahlakı veya Tam İlmihal Seadet-i Ebediyye] oku­malıdır. Ayrıca Kur’an-ı kerim okumalı, kazası olan kaza namazı kılmalı. (Şir’a)
4- Sadaka vermek sünnettir, ibadet­tir. Hadis-i şerifte, (Aşure günü, zerre kadar sadaka veren, Uhud dağı kadar sevaba kavuşur) buyuruldu. (Şir’a)
Bugün aşure ibadet diye aşure pi­şirmek günahtır. Aşurenin bugüne mahsus ibadet olmadığını bilerek, bu­gün aşure veya başka tatlı yapmak günah olmaz, sevap olur. Bu inceliği iyi anlamalı. Tedavi niyetiyle sürme çeken bugün de sürmelenebilir. Ha­dis-i şerifte, Aşure günü ismidle sür-melenen, göz ağrısı görmez buyurul­du. (Hakim)
5- Çok selam vermeli. Hadis-i şerifte, Aşure günü, on Müslümana selam ve­ren, bütün Müslümanlara selam vermiş gibi sevaba kavuşur buyuruldu. (Şir’a)
6- Çoluk çocuğunu sevindirmek! Ha­dis-i şerifte, (Aşure günü, aile efradının nafakasını geniş tutanın, bütün yıl nafa­kası geniş olur) buyuruldu. (Beyheki)
7- Gusletmeli. Hadis-i şerifte, (Aşure günü gusleden mümin, günahlardan temizlenir) buyuruldu. (Şir’a)
[Bu sevaplar, itikadı düzgün olan, namaz kılan ve haramlardan kaçan mümin içindir.
8 – O gün, eve ufak-tefek erzak alınmalı, alınırsa bir sene boyunca evde bereket olur.
9- Dua Okunmalı, 10 defa şu dua okunur:

Sübhanallahi mil’el mizan. Ve müntehel-ılmi ve meblegar-rıza ve zinetelarş

10- Namaz Kılınmalı Aşure gününe mahsus olmak üzere kuşluk vaktin­de 2 rek’at namaz kılınır.
Sadaka vermek sünnettir, iba­dettir. Hadis-i şerifte, (Aşure günü, zerre ka­dar sadaka ve­ren, Uhud dağı kadar sevaba kavuşur) buyu­ruldu. (Şir’a)

Aşure Tarifi

1 Kilo Buğday
500 Gram Kuru Fasulye
500 Gram Gr Nohut
5 Çorba Kaşığı Pirinç
500 Gram Gr Kuru Sarı Üzüm
500 Gram Gr Kuru Kayısı
400 Gram Gr Kuru İncir
500 Gr Fındık
2 Kilo Toz Şeker
3 Adet Elma
1 Adet Portakal
2 Su Bardağı Süt
Aldığı Kadar Su
Üzeri İçin:
Nar
Fındık
Dolmalık Fıstık
Kuş Üzümü
Tarçın
Ceviz

Hazırlanışı

Daha önce pişirilen kuru fasulye ve nohutla birlikte ilk kez pişirilecek olan buğdayı, ayrı ayrı kaselere koyuyoruz. Aşureyi yapacağımız günden, bir gün önce kuru fasulye, nohut ve buğdayların üzerine su koyup, bir gece bekletiyoruz. Aşureyi pişirmeye ilk olarak buğdaydan başlıyoruz. Her zaman için en geç pişenden başlıyoruz. Islamış olduğumuz buğdayı kara suyu çıkana kadar yıkıyoruz. Geniş bir tencereye boşaltıyoruz.

Üzerini 3-4 parmak geçecek şekilde su koyup, ocakta kaynamaya bırakıyoruz. Buğdaylar kaynadıktan sonra 10 dakika kadar daha kaynatıyoruz. Daha sonra ocağın altını kapatıp, buğdayları 10 dakika kadar dinlendiriyoruz. Sonra tekrardan ocağın altını yakıp, kaynatıyoruz. Karıştırıyoruz. Gene 10 dakika kadar kaynattıktan sonra 10 dakika kadar daha dinlendiriyoruz. Bu işlemi buğdaylar patlayana kadar tekrar ediyoruz. Böylece buğdaylar daha çabuk pişecektir.

Gerekirse üzerine sıcak su ilave ediyoruz. Buğdaylar patladıktan sonra üzerine yıkayıp, süzdüğümüz kuru sarı üzümleri ilave ediyoruz. Ve karıştırmaya devam ediyoruz. 10 dakika kadar kaynattıktan sonra üzerine yıkayıp süzdüğümüz pirinci boşaltıyoruz.

Aşurenin kıvamına göre sıcak su ilave ediyoruz. Kuru kayısıyı küçük küçük doğruyoruz. Ve kayısıları da tencereye ilave ediyoruz. Karıştırıyoruz. 10 dakika kadar kaynatıyoruz. Elmaları küp küp doğruyoruz. Ve tencereye ilave ediyoruz. Başka bir tencereye nohut ve kuru fasulyeyi boşaltıyoruz. Üzerine sıcak su koyup, 2 dakika kaynatıyoruz. Nohut ve kuru fasulyeyi tekrardan kaynatmamızın sebebi; tenceredeki karışımların ısı değişikliğine uğramasını engellemek içindir.

Nohut ve kuru fasulyenin aşurenin içinde hamur olmaması için, çok haşlanmamış olması gerekmektedir. Eğer nohut ve fasulyeyi çok haşladıysak, dağılmaması için en son tencereye ilave etmeliyiz. Tencerede kaynamakta olan aşurenin üzerine nohut ve kuru fasulyeyi de boşaltıp, sürekli yavaş yavaş karıştırıyoruz. Başka bir tarafta portakalların kabuğunu küp küp doğruyoruz. Küçük bir tencereye boşaltıyoruz. Üzerine su koyup, kaynatıyoruz. 5 dakika kaynatıp, suyunu döküyoruz. Tekrardan su koyup, gene 5 dakika kaynatıyoruz. Bu işlemi toplamda 3 kere tekrarlıyoruz.

Böylece portakalın acı suyu gitmiş olacaktır. Kuru incirleri küp küp doğruyoruz. Bir kaseye alıp, üzerine su koyuyoruz. Yıkayıp, kara suyunu süzdürüyoruz. Küçük bir tencereye boşaltıp, üzerine sıcak su koyarak 5-6 dakika kadar kaynatarak pişiriyoruz. Sütü bir cezveye koyup, ısıtıyoruz. Isınan sütü tencereye boşaltıyoruz. Sütü koymamızın sebebi; aşurenin renginin açık olması içindir. Aşurenin dibi tutmasın diye karıştırmaya devam ediyoruz. Sütü ilave ettikten sonra şekerimizi de döküp, karıştırıyoruz. Şekerin miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.

Aşurenin suyunun kıvamı biraz koyu olmalıdır. Ne çok akıcı, ne de çok katı. Orta kıvamda olmalıdır. Eğer çok koyu kıvamdaysa sıcak su ilave edebilirsiniz. Aşure kıvamına geldikten sonra pişirdiğimiz incirleri ve portakal kabuklarını ilave ediyoruz ve karıştırmaya devam ediyoruz. Artık aşure kıvamına geldikten sonra ocağın altını kapatıyoruz.

Servis kaselerine kepçe yardımıyla boşaltıyoruz. Aşure biraz soğuduktan sonra üzerine nar, dolmalık fıstık, ceviz, fındık, tarçın ve kuş üzümü serperek servise hazır hale getiriyoruz.

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25’e giren öğrenci ve aileleriyle buluştu Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25...

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi’nde (LGS) derece ...

Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçını Ahmet Çakar yönetti Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçı...

Birçok sportif faaliyeti ilçe sakinleriyle buluşturan Sultangazi Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile bu yıl 11. Spo...

Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını b...

2014 Dünya Kupası sırasında Brezilyalı seyircilerle gerçekleştirilen araştırmada takımlarına aşırı bağlı taraftarların canlı maç izlerk...

Milli karateciler spor severlerle bir araya geldi Milli karateciler spor severlerle bir ar...

2020 Tokyo Olimpiyatları öncesinde müsabakalara hazırlanış aşamaları ve unutulmayan anıların konuşulduğu organizasyona katılan Kağıthan...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Bu Konseri Sakın Kaçırmayın ! Bu Konseri Sakın Kaçırmay...

Kısa adı DUK olan  Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ...

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek yarışması sonuçlandı Sağlıklı Nesil Sağlıklı G...

“SAĞLIKLI NESİL SAĞLIKLI GELECEK” BAĞIMLILIKLA MÜCADELE KONU...

PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİ...

Piyasaya iyi bakın. Bu pahalılık önünde hiçbir iktidar duram...

Saçalızade İlkokulu Romanya’nın Timişoara şehrinde Saçalızade İlkokulu Roman...

Kahramanmaraş / Onikişubat Saçalızade İlkokulu İI Milli Egit...

Gastroşef yöresel yemek yapma yarışması sonuçlandı Gastroşef yöresel yemek y...

Milli Eğitim Bakanlığı Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışma...

Yaşar Gölcü İlkokulu Erasmus Projesi Kapsamında Romanyada Yaşar Gölcü İlkokulu Eras...

RAMANMARAŞ / DULKADİROĞLU – Yaşar Gölcü İlkokulu  İI M...

323. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 323. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 İşveli göz kırpar , yamaçta meşe Ebruli renk tablo, baktığ...

DEVA Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Karatutlu Basın Toplantısı Düzenledi. DEVA Partisi Kahramanmara...

Karatutlu: “Herhangi bir söz hakkı doğarsa, bırakın Cu...

322. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 322. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dağlara kar yağar, yükselir sesi, Tozar Elif Elif, der Kar...

Saçaklızade İlkokulu’nun “We Grow With Love”isimli etwinning projesi Saçaklızade İlkokulu̵...

Kahramanmaraş Onikişubat Saçaklızade İlkokulu 4.sınıf öğretm...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ