Hasancıklı Erkunt Traktör İlkokulu Ve Ortaokulu Öğrencilerine Ekmek İsrafının Önlenmesi Kampanyası Hakkında Bilgi Verildi…

Öğretmen Ve Öğrencilerinden Ekmek İsrafının Önlenmesi Kampanyasına Büyük Destek

Tar-Gel Projesi kapsamında Hasancık’lı Köyü köyünde görev yapan Ziraat Mühendisi  İlknur AYDOĞAN tarafından organize edilen eğitim de ekmek israfının önlenmesi kampanyası hakkında öğrencilere bilgi verildi.

Kampanya ile ilgili kamu spotlarının da izletildiği eğitimde, Ziraat Mühendisi İlknur AYDOGAN tarafından ekmek israfının ekonomik boyutları, ekmeğin beslenmemizde ki önemi, evlerde israfın önlenmesi için neler yapılabilir, bayat ekmeği değerlendirme yöntemleri konularında öğrencilere bilgi verildi.

Sunumları ilgi ile izleyen öğrenciler, ekmeğin israf edilmemesi için gayret göstereceklerine söz vererek, ekmek israfının önlenmesi için aileleri ile birlikte hareket edeceklerini söylediler.

Kampanya dâhilinde, Kahramanmaraş İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanları tarafından, ekmek israfının önlenmesi amacı ile okullarda ve toplu tüketim yerlerinde bilgilendirme toplantıları yapılıyor. Yürütülen kampanya ile ilimizdeki ekmek israfının düşürülmesi hedeflenmektedir.

Ekmeğin Beslenmedeki Önemi

Temel besin maddesi olan tahıllar; buğday, arpa, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi taneli bitkiler ve tohumlarından oluşmaktadır.

Tahıllar, B12 vitamini hariç vücudun enerji metabolizmasında görevli olan, yetersizliğinde sinir ve sindirim sistemi bozukluklarına neden olan B1 (tiamin) vitamininin başlıca kaynağıdır ve diğer B grubu vitaminler bakımından da zengindir.

Antioksidan özelliği taşıyan E vitamini, tahıl tanelerinin yağ içeren kısmında bulunur. E vitamininin kalp hastalıkları, sindirim sistemi bozuklukları ile prostat ve akciğer kanserine yakalanma riskini azalttığı araştırmalarla desteklenmektedir.

Özellikle “tam tahıl ürünü” içeren besinler zengin birer posa kaynağıdır. Posa, kabızlığı önler, kan kolesterolünün azaltılmasına katkıda bulunur ve bağırsak kanserine karşı koruyucudur. Ayrıca kan şekerini düzenleyerek tokluk hissi oluşturduğundan “obezite” ile mücadelede de önemlidir.

Günlük tahıl grubu tüketimi bireylerin özelliklerine, alışkanlıklarına, yaşam ve çalışma biçimlerine ve diyetlerinin bileşimine göre değişmektedir.

Yetişkin kadın ve erkeğin günlük ortalama gereksinmeleri düşünüldüğünde 300 gr ekmek;

  • Günlük alınması gereken enerjinin % 30-36’sını,
  • Demirin % 12-48’ini,
  • Proteinin % 39-42’sini,
  • Kalsiyumun % 9-57’sini,
  • B1 vitamininin % 27-63’ünü,
  • B2 vitamininin % 12-30’unu,
  • Niasinin % 15-27’sini karşılamaktadır.

Ekmek Nasıl Saklanmalıdır?

  • Birkaç gün içinde tüketilecek ekmeğin buzdolabında saklanması ekmeğin küflenmesini önler. Ekmek dondurucuda çok daha uzun süre saklanabilir. Dondurucudan çıkarıldıktan sonra çözünen ekmekler, dondurulmadan saklanan ekmeklere göre daha yumuşak ve tüketilebilir özelliktedir. Ekmek kilitli buzdolabı poşetlerinde saklanmalıdır.
  • Gün içerisinde tüketilecek ekmeğin taze ve yumuşak kalabilmesi için; kapaklı bir ekmek kutusunda, gıda dolabında poşet içinde, serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanması gerekir.
  • Ekmeğin muhafaza edildiği ortam temiz tutulmalıdır.
  • Sıcak ekmek, soğutulduktan sonra fazla kurumadan poşete konularak saklanmalıdır. Çünkü ekmek sıcak iken poşete konulduğunda nemlenir. Bu da ekmeğin küflenmesine neden olur.
  • Sıcak havalarda küflenmeyi önlemek için ekmeğin buzdolabında saklanması tercih edilebilir. Fakat kullanmadan bir saat kadar önce buzdolabından çıkarılarak oda sıcaklığına getirilmeli ve az da olsa yumuşaması sağlanmalıdır.
  • Ambalajı açılmış ekmeğin tamamı tüketilmemiş ise kalan kısmın ambalajlı olarak saklanmasına özen gösterilmelidir.
  • Gereğinden fazla satın alınması halinde alındığı gün dondurucuda muhafaza edilmelidir.
  • Donmuş ekmeklerin lezzet kaybına uğramaması için 3 ay içinde tüketilmesi gerekir.
  • Ekmeğin muhafaza edildiği poşette buharlaşmadan kaynaklanan su taneciklerinin görülmesi halinde poşet derhal değiştirilmeli ya da ekmek temiz bir kâğıt havluya sarılarak saklanmalıdır.