Maraşta Haber
Maraşta Haber

DOĞALGAZ VE ELEKTRİĞE OKKALI BİR ZAM DAHA…

Ağustos ve Eylül aylarında arttırılan doğalgaz ve elektrik fiyatları, 1 Ekim 2018 tarihinden geçerli olmak üzere bir zam daha gördü. Reuters hesaplamalarına göre üç zammın ardından elektrik ve doğalgaz fiyatı Temmuz sonuna kıyasla toplam yüzde 30, sanayi için yüzde 48 yükselmiş oldu. Buna göre aylık 200 TL doğalgaz faturası ödeyen bir vatandaş bundan sonra 260 […]

DOĞALGAZ VE ELEKTRİĞE OKKALI BİR ZAM DAHA…

01 Ekim 2018 - 21:44A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Ağustos ve Eylül aylarında arttırılan doğalgaz ve elektrik fiyatları, 1 Ekim 2018 tarihinden geçerli olmak üzere bir zam daha gördü. Reuters hesaplamalarına göre üç zammın ardından elektrik ve doğalgaz fiyatı Temmuz sonuna kıyasla toplam yüzde 30, sanayi için yüzde 48 yükselmiş oldu. Buna göre aylık 200 TL doğalgaz faturası ödeyen bir vatandaş bundan sonra 260 TL fatura ödeyecek.

Doğalgaz ve elektrik fiyatları üç ay içinde üçüncü defa artırılırken, sektör kaynaklarına göre meskenlerde kullanılan doğalgaza ve elektriğe yüzde 9, sanayi için ise yüzde 18’in üzerinde zam yapıldı. Reuters’ın duyurduğu habere göre; BOTAŞ’ın, doğalgaza bugünden geçerli olmak üzere konutta yüzde 9, sanayide yüzde 18.5 zam yaptığı bildirildi. Doğalgazın ardından bir zam da elektriğe geldi. Bugünden geçerli olmak üzere elektriğe konutlarda yüzde 9, sanayi ve ticarethanelerde yüzde 18 zam yapıldı.
En son doğalgaz fiyatlarına eylül ayında da konutlar için 9, sanayi için yüzde 14 zam gelmişti. Ağustos ayındaki zam oranları da konutlarda yüzde 9, büyük işletmelerde yüzde 14 olarak gerçekleştirilmişti.
Doğalgaz ve elektrik fiyatları üç ay içinde üçüncü defa artırılırken, sektör kaynaklarına göre meskenlerde kullanılan doğalgaza ve elektriğe yüzde 9, sanayi için ise yüzde 18’in üzerinde zam yapıldı.
Reuters hesaplamalarına göre üç zammın ardından mesken için elektrik ve doğalgaz fiyatı Temmuz sonuna kıyasla toplam yüzde 30, sanayi için yüzde 48 yükselmiş oldu.

Enerji ve dağıtım sektörü yetkililerinin Reuters’a verdiği bilgiye göre konutta kullanıma yapılan yüzde 9 zammın yanı sıra sanayide kullanılan doğalgazın fiyatı yüzde 18.5, sanayide ve ticarethanede kullanılan elektriğin fiyatı sırasıyla yüzde 18.6 ve yüzde 18 artırıldı. Artışlar bugünden itibaren geçerli olacak.
Sektör kaynakları elektrik fiyatlarını artıran EPDK kararının bugün Resmi Gazete’de yayımlanmasının beklendiğini kaydetti. Doğalgaz fiyat artışları ise kamu boru hattı işletmecisi ve gaz tedarik şirketi BOTAŞ tarafından yapılıyor.
Tüketici fiyatları enflasyonu yılın başından bu yana artış gösterirken bugünkü fiyat artışları enflasyonu daha da yukarı taşıyacak. Elektriğin enflasyon sepetinde yüzde 2.39, doğalgazın yüzde 1.44 ağırlığı bulunuyor.
Reuters hesaplamalarına göre elektriğe yüzde 9 zammın tüketici enflasyona yüzde 0.22 doğrudan artırıcı etkisi olacak. Doğalgazdaki yüzde 9 zammın doğrudan etkisi ise 0.13 puan. İki zammın da enflasyona doğrudan etkilerinin yanı sıra dolaylı etkileri de olabiliyor.
Elektrik ve doğalgazda hane kullanım fiyatlarına yapan üç zammın enflasyona toplam doğrudan etkisi yaklaşık 1 puan oldu.
Fiyat artışları hane halkının yanı sıra üreticiler üzerinde de baskı yaratacak. TEB Yatırım tarafından yayımlanan değerlendirmeye göre fiyat artışlarından en çok etkilenen ana sanayi kolları arasında cam ve çimento üreticileri yer alıyor.
Sanayi için doğalgazdaki yüzde 18.5 fiyat artışının Soda Sanayi, Şişecam ve Anadolu Cam’ın faiz, amortisman ve vergi öncesi kârını (FAVÖK) yüzde 7 ile yüzde 13 arasında aşağı çekmesinin beklendiği ifade edilen raporda, çimento şirketlerinin maliyetlerinin de yaklaşık yüzde 25’ini elektriğin oluşturduğuna dikkat çekildi.
Çimento ve cam üreticilerini bünyesinde barındıran Borsa İstanbul endeksi yüzde 0.8, Şişecam yüzde 3.3, Anadolu Cam yüzde 1.8, Soda Sanayi ise yüzde 1 ekside bulunuyor.
REUTERS

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Ilıca İlkokulunda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramına yoğun ilgi oldu. Ilıca İlkokulunda 23 Nisan Ulusal Egemen...

Onikişubat Ilıca İlkokulunda  kutlanacak olan “Büyük Önder Atatürk’ün 1920’de Türk Milletinin bağımsızlığı ve çağdaşlaşması yolunda atı...

Kahramanmaraş’ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Coşku içinde kutlandı. Kahramanmaraş’ta 23 Nisan Ulusal E...

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milletinin bağımsızlığı yolunda attığı ilk adım olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin a...

Muhtar Ali Engizek Kolları Sıvadı Muhtar Ali Engizek Kolları Sıvadı

31 Mart 2024 mahalli idareler seçimi sonucunda Kahramanmaraş-Onikişubat Fatih Mahallesinde büyük bir çekişme ile ipi göğüsleyerek muhta...

Başkan Fırat Görgel: “Çok Çalışacak, Kahramanmaraş’ı Tekrar Ayağa Kaldıracağız” Başkan Fırat Görgel: “Çok Çalışacak, Kah...

Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, “İnşallah bu kadim memlekete ve aziz millete çok güzel hizmetler kazandıracağız. İnşallah dev...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Ilıca İlkokulunda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramına yoğun ilgi oldu. Ilıca İlkokulunda 23 Nisa...

Onikişubat Ilıca İlkokulunda  kutlanacak olan “Büyük Önder A...

Kahramanmaraş’ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Coşku içinde kutlandı. Kahramanmaraş’ta 23...

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milletinin b...

Kahramanmaraş’ta Temsili İl Milli Eğitim Müdürü Esma Gizem Akçadağ Kahramanmaraş’ta Te...

Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürümüz Yusuf Kahraman, 23 N...

Ilıca Yeniyapan Ortaokulunda 23 Nisan Bayramı Coşkusu Ilıca Yeniyapan Ortaokulu...

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milleti...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Sonuçlandı Kahramanmaraş’ta ŞAGO Mat...

Onikişubat ilçesinde 23 okulun ve toplamda 69 öğrencinin kat...

324. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 324. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dünya handır İnsana, yolcular gelip geçer Kimi bahtı güzel...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Düzenlendi Kahramanmaraş’ta ŞA...

Kahramanmaraş / Onikişubat Şehit Ahmet Gülbahar  Ortaokulu M...

MEB AKUB “doğada arama kurtarma eğitimi” gerçekleştirdi. MEB AKUB “doğada ar...

Kısa adı MEB AKUB olan, Milli Eğitim Bakanlığı Kahramanmaraş...

Arı ve Değirmenci Ailesinin Mutlu Günü Arı ve Değirmenci Ailesin...

Döne ve İsmet Arı çiftinin hanımefendi ve güzel kızları Canr...

Umut Sokağı Konteyner Kentte HEM Sergisi Umut Sokağı Konteyner Ken...

Kahramanmaraş Onikişubat Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğ...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ