Diyetisyen Gülşah Erşan sağlıklı ve rahat bir Kurban Bayramı geçirebilmek için günlük et tüketimine dikkat edilmesi ve aşırıya kaçılmaması gerektiğini söyledi.

Bayramlar, büyük aile sofralarının kurulduğu, lezzetli yemeklerin yendiği ender zamanlardandır. Özellikle de Kurban Bayramı’nda yapılan etli yemekler, midemize de bayram yaptırır. Vatandaşların et tüketimi konusunda gazetemize açıklamada bulunanDiyetisyen Gülşah Erşan, Kurban Bayramı’nda beslenme düzeninde değişiklikler yaşandığına dikkati çekti. Kurban Bayramı’nda sofraların et ile zenginleştiğini dile getiren Erşan, “Kurban etlerinin bol miktarda yer aldığı menüler, hamur tatlıları ile ağırlaşmış sofralar ve fiziksel aktivitenin azalması ile hareketsiz yaşam ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle vatandaşlarımızın Kurban Bayramı boyunca beslenmelerine özellikle dikkat etmeleri gerekiyor.” ifadelerini kullandı.  

‘KIZARTMA VE KAVURMALARDAN KAÇINILMALIDIR’

Yaklaşan kurban bayramı ile birlikte bireylerin kesinlikle beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmekte olduğunu kaydeden Erşan, özellikle obozite, yüksek tansiyon, kalp damat, mide ve şeker hastaları gibi rahatsızlığı olan kişilerin bu günlerde beslenmelerine özen göstermesi gerektiğinin altını çizdi. Erşan, “Kurban bayramında şeker ve tatlı tüketiminin yanında artan bide et tüketimi devreye giriyor. Etler sindirimi zor olan bir besindir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide problemi yaşayan bireylerin etleri kesildikten sonra hemen tüketmemelerini öneririm. Ayrıca yağlı etler yüksek kolesterol içeriğine sahip olduğu için kalp damar hastaları ve diyabet hastaları etlerin yağsız kısmını tüketmelidir. Ancak tüketirken aşırıya kaçmamalı kısıtlı miktarda tüketmelidir. Etler büyük parçalar şeklinde değil kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılarak buzdolabı veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Kontaminasyon riskine karşı kesinlikle pişmiş yemeklerle ve çiğ sebzelerle bir arada bulundurulmamalıdır. Dondurulup çözdürülen etler hemen pişirilmeli tekrar dondurulmamalıdır. Pişirme yöntemi olarak daha çok haşlama, fırınlama veya ızgara yöntemleri tercih edilmelidir. Kızartma ve kavurmalardan kaçınılması taraftarıyım” şeklinde konuştu.  

’BOL SEBZEYLE TÜKETMELİYİZ’

Etlerin mutlaka bol sebzeler ile birlikte tüketilmesi gerektiğini dile getiren Erşan, şunları kaydetti: “Etler E ve C vitamini içermediği için etlerin mutlaka sebzelerle birlikte tüketilmesi gerekir bu şekilde hem besin içeriğini zenginleştirmiş oluruz hem de etin içerisindeki demirin emilimini artırırız. Etler eğer mangal yapılacaksa kömürleşmemesine özen gösteriniz. Çünkü kömürleşen etlerde hem kansorojen maddeler ortaya çıkar hem de bir çok B grubu vitamin kaybedilir. Ayrıca etler pişirilirken extra yağ konulmamalı kendi yağında pişirilmesine özen gösterilmelidir. Geleneksel olarak yapılan kavurma ve sakatat tüketimi de kalp damar hastaları için risk taşır. Bayram diye su tüketimi ihmal edilmemeli en az 2,5 litre su tüketilmelidir. Gidilen bayram ziyaretlerinde de şerbetli tatlı yerine sütlü tatlıları çikolata ve hamur işleri yerine de meyve tercih etmelerini öneririm. Son olarak bayramda da dengeli beslenmeye özen gösterip her besin grubundan tüketmeye çalışalım tek tip beslenmeden uzak duralım.”  

Kaynak Kahramanmaraş Manşet Gazetesi-Haber: Meliha Şeyda Akçakale