Maraşta Haber
Maraşta Haber

Üreticilere Tarım Sigortası Uyarısı

Konu hakkında açıklama yapan İl Müdürü İhsan EMİRALİOĞLU ‘ Ülkemiz için tarım sigortaları büyük önem taşımaktadır. Daha modern bir tarım ülkesi olabilmek için Bakanlığımız tarım sigortası yaptıranlara %50 prim desteği ile üreticilerimizi garanti altına alarak kendilerini daha güvende hissetmelerini sağlamaktadır. Bakanlığımızın tarım sigortalarına vermiş olduğu %50 prim desteği ile siz değerli üreticilerimizin önemli geçim kaynağı […]

Üreticilere Tarım Sigortası Uyarısı

01 Mart 2014 - 11:29A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Konu hakkında açıklama yapan İl Müdürü İhsan EMİRALİOĞLU ‘ Ülkemiz için tarım sigortaları büyük önem taşımaktadır.

Daha modern bir tarım ülkesi olabilmek için Bakanlığımız tarım sigortası yaptıranlara %50 prim desteği ile üreticilerimizi garanti altına alarak kendilerini daha güvende hissetmelerini sağlamaktadır. Bakanlığımızın tarım sigortalarına vermiş olduğu %50 prim desteği ile siz değerli üreticilerimizin önemli geçim kaynağı olan ürünlerinizi, hayvanlarınızı ve seralarınız ile arılı kovanlarınızı tarım sigortası ile sigortaladığınızda sigorta priminizin yarısı Bakanlığımızca karşılanacaktır.

Üreticilerimizin Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Sistemine katılımı gönüllülük esasına dayanmaktadır. Bu kanun kapsamında, tarım sigortası yaptırmayan üreticiler için, 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun Yardım ve Borç Ertelemesi ile ilgili 17 inci maddesinde belirtilen; “Bu Kanun kapsamında, uygulama yılında yer alan riskler için tarım sigortası yaptırmayan üreticiler, 20.6.1977 tarihli ve 2090 Sayılı Kanundan yararlanamaz.” hükmü uygulanmaktadır.

Tarım Sigortası Kanunu yürürlüğe girmeden önce çiftçilerimizin ekili veya dikili mahsulünün tüm mal varlığının % 40 ve üzerinde zarar görmesi halinde 2090 sayılı Tabi Afet Kanunu çerçevesinde işlem yapılıyordu.Bu durumda tabii afetlerden zarar gören çiftçilerimiz söz konusu 2090 sayılı kanundan faydalanamıyorlardı.

Tarım Sigortaları Kanunu ile birlikte üreticilerimizin bu mağduriyetleri giderilerek, ürünlerini yasada belirtilen süre içerisinde sigorta yaptıran çiftçilerimizin tabii afetlerden kaynaklanan ve sigorta kapsamına giren zararları TARSİM tarafından ödenmektedir.

Bakanlar Kurulu tarafından,2014 yılına ait Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından kapsama alınacak riskler, ürünler ve prim destek oranları açıklandı. Devlet pirim desteği oranı; tüm risklerde yüzde 50 uygulanacak, sadece açık alanda yetiştirilen meyvelerde çiçeklenme dönemi dolayısı ile sigorta paketindeki diğer riskler hariç sadece don riskinde üçte bir(1/3) oranında çiftçi tarafından, üçte iki (2/3)oranında devlet pirim desteği olarak karşılanacaktır. Risk incelemesi sonucunda TARSİM tarafından uygun görülmeyen ürün, işletme, tesis ve riskler sigorta edilmeyecektir. Ayrıca 2014 yılında arıcılık da Bakanlar Kurulu tarafından devlet destekli tarım sigortalarına yönelik alınan kararda sigorta kapsamına girdi. Üreticiler artık arılı kovanları için sigorta yaptırabilecek ve primin yarısı devlet tarafından karşılanacaktır.

TARIM SİGORTALARI HANGİ RİSKLERİ KAPSAMAKTADIR?

 (1) Bitkisel ürünler için dolu ana riski ile birlikte; fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını ek riskleri paket halinde; ayrıca, açık alanda yetiştirilen meyveler için bu risklere ilave olarak, isteğe bağlı olmak üzere, don riski; ilgili genel şartlar, teknik şartlar, tarife ve talimatları kapsamında; Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilerin mevcut arazi ve ürün bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınır.

(2) Seralar için dolu ana riski ile birlikte; fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, taşıt çarpması, kar ve dolu ağırlığı ile sel ve su baskını ek riskleri paket halinde; ilgili genel şartlar, teknik şartlar, tarife ve talimatları kapsamında; Örtü Altı Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilerin mevcut arazi, sera, işletme ve ürün bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınır.

(3) Veteriner Bilgi Sistemine (TÜRKVET) kayıtlı olan süt ve erkek besi sığırları ile mandalar için ölüm riski; ilgili genel şartlar, teknik şartlar, tarife ve talimatları kapsamında; mevcut tesis, işletme ve yetiştiricilik bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınır.

(4) Veteriner Bilgi Sistemine (TÜRKVET) kayıtlı olan koyun ve keçiler ile koç ve tekeler için ölüm riski; ilgili genel şartlar, teknik şartlar, tarife ve talimatları kapsamında; mevcut tesis, işletme ve yetiştiricilik bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınır.

(5) Kapalı sistemde üretim yapılan, bio-güvenlik ve hijyen tedbirleri alınmış tesislerde yetiştirilen kümes hayvanları için ölüm riski; ilgili genel şartlar, teknik şartlar, tarife ve talimatları kapsamında; mevcut tesis, işletme ve kümes hayvanlarına ait yetiştiricilik bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınır.

(6) Denizlerde ve iç sularda yetiştirilen su ürünleri için ölüm riski; ilgili genel şartlar, teknik şartlar, tarife ve talimatları kapsamında; Su Ürünleri Kayıt Sistemine kayıtlı olan işletmelerin mevcut tesis, işletme ve su ürünleri yetiştiricilik bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınır.

(7) Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı olan aktif (Arılı) ve plakalı kovanlar için; fırtına,hortum, yangın, heyelan, deprem, taşıt çarpması, nakliye, sel ve su baskını riskleri; ilgili genel şartlar, teknik şartlar, tarife ve talimatları kapsamında; mevcut tesis, işletme ve yetiştiricilik bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınır.

(8) Risk incelemesi sonucunda, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından sigortalanması uygun görülmeyen ürün, işletme, tesis ve riskler sigorta edilmez.

(9) Tarım Sigortaları Havuzu tarafından sigorta edilmeyen tesisler, işletmeler, ürünler ve riskler ile ilgili genel şartlar, teknik şartlar, tarife ve talimatlarla kapsam dışı bırakılmış haller ve kayıplar, 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 17 nci maddesindeki uygulama yılında yer alan riskler arasında sayılmaz.

TARIM SİGORTASI NASIL YAPTIRILIR?

Sigorta işlemlerinin yapılabilmesi için ilk önce üreticilerimizin sigorta yaptıracakları yıla ait arazi ve ürün bilgilerine dair çiftçi kayıt sistemi (ÇKS), önsoy ve soy kütüğü kayıtlarının güncel olması gerekmektedir. Bir sorun yaşanmaması açısından çiftçi daha önce beyan etmiş olduğu arazi, ürün ve hayvan bilgilerinde değişiklik olması durumunda İl / İlçe Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine giderek ÇKS, önsoy ve soy kütüğü kayıtlarında güncelleme yaptırmaları gerekmektedir. ÇKS, önsoy ve soy kütüğü kayıtlarını güncellemiş olan üreticiler Devlet Destekli Tarım Sigortası yaptırmak için tarım sigortaları alanında faaliyet gösteren sigorta şirketlerine ve acentelerine başvurup sigortalarını yaptırabilirler.

Üreticilerimiz TARSİM konusunda İl / İlçe Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinden ve TARSİM-Tarım Sigortaları Havuzuyla ilgili www.tarsim.gov.tr  ve www.tarsim.org.tr internet adresinden daha detaylı bilgi alabilirler.

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25’e giren öğrenci ve aileleriyle buluştu Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25...

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi’nde (LGS) derece ...

Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçını Ahmet Çakar yönetti Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçı...

Birçok sportif faaliyeti ilçe sakinleriyle buluşturan Sultangazi Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile bu yıl 11. Spo...

Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını b...

2014 Dünya Kupası sırasında Brezilyalı seyircilerle gerçekleştirilen araştırmada takımlarına aşırı bağlı taraftarların canlı maç izlerk...

Milli karateciler spor severlerle bir araya geldi Milli karateciler spor severlerle bir ar...

2020 Tokyo Olimpiyatları öncesinde müsabakalara hazırlanış aşamaları ve unutulmayan anıların konuşulduğu organizasyona katılan Kağıthan...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZDÜ EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZD...

Ekinözü İlçesinde geçmişte Belediye başkanı olarak görev yap...

Şehit Evliya İlokulunda deprem Şehidi Av. Ayyüce Sayar adına kütüphane açıldı. Şehit Evliya İlokulunda d...

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybeden Av...

İYİ Parti,KMBŞ Belediye Başkan Adayı Mesut Dedeoğlu Projelerini basınla paylaştı. İYİ Parti,KMBŞ Belediye B...

İYİ Parti, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Me...

Onikişubat İlçesinin Robotex Türkiye robot turnuvası başarısı Onikişubat İlçesinin Robo...

Robotex Türkiye robot turnuvası bölge yarışması 23 ve 24 Mar...

Süreyya Güneş Anaokulu Sabahçı Sınıfların M.Akif Ersoy Programı Süreyya Güneş Anaokulu Sa...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

320. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 320. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Hayalin canlanıyor ufka dalarken gözüm Bilmesin hiç bir ki...

Süreyya Güneş Anaokulunun Minik öğrencileri İstiklal Marşımızı okuyarak gururumuz oldu Süreyya Güneş Anaokulunun...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

Kahramanmaraş’ta Yine Deprem Oldu Kahramanmaraş’ta Yi...

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra zaman...

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bayramın kaç gün olduğunu açıkladı Cumhurbaşkanı Erdoğan Bay...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kamu çalışanlarımızın 10 Nisan...

Kahramanmaraş’ta 8 Bin 303 Konutun Daha Kurası Çekildi Kahramanmaraş’ta 8 Bin 30...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantıyla katı...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ