Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi koordinatörlüğünde, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ve İnşaat Mühendisleri odası işbirliğiyle TÜBİTAK sponsorluğunda bu yıl üçüncüsü düzenlenen III. ARGE Proje Pazarı, 2-3 Haziran 2014 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir. Başvuran projeler, somut bir ürün ortaya koyan projeler ve fikir ortaya koyan projeler olarak iki ayrı kategoride değerlendirilmiştir. Toplamda 56 proje arasından, somut kategorisinde oldukça rağbet gören, “Sensör Özelliği Gösteren Akıllı Eldiven Tasarımı ve Robot Kolu Yönetimi” isimli proje dereceye girerek üçüncü seçilmiştir.

KSÜ Tekstil Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Suat ÇETİNER danışmanlığında, 18 aydır yürütülen TÜBİTAK projesi çalışmaları kapsamında bending sensör özelliğine sahip iletken tekstil yüzeyleri üretilmiştir. İçerisinde metal ve türevleri bulunmayan tamamen kumaştan yapılmış sensörler eldiven ve dirseklik içerisine dikilmiştir. Üçüncü seçilen bu projede, analog kanallardan alınan bilgi eldiven üzerine yerleştirilmiş bending sensörlerin karakteristiğine göre yorumlanarak konum bilgisi halinde robot kola gönderilmiş ve robot kolun kullanıcı ile aynı hareketleri tekrarlaması sağlanmıştır. Bu ürünün özellikle bomba imha ekiplerinde, ameliyat esnasında, radyoaktif ortamlarda, okullarda eğitim kiti vb pek çok alanda kullanım alanı bulacağı düşünülmektedir. Ürünün avantajı, tamamen kumaş olan sensörlerin aplike edildiği ürünlerin giyilebilir özellikte ve daha hassas el ve kol hareketlerine duyarlı olmasıdır. Geliştirilen bu ürün ile katma değeri yüksek akıllı tekstil ürünlerinin tasarımı ve üretimi yoluyla ülke ekonomisine katkı sağlanacağı düşünülmektedir.

Proje Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Suat ÇETİNER

Proje Öğrencileri: Sema SAMATYA, Şeyma ŞİRİN, Hidayet KÖSE (Tekstil Mühendisliği), Beytullah GÖL (Elektrik-Elektronik Mühendisliği)