Maraşta Haber
Maraşta Haber

Milli Eğitim Müdürlüğü TEOG Tercih Yapma Merkezi Oluşturdu

Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde Rehberlik Araştırma Merkezi Yönetici ve Rehber öğretmenlerden oluşan bir ekip Hanifi Çakallıoğlu Öğretmenevi Kıraathanesi’nde ve Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) binasında Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sınavı İle İlgili tercih konusunda öğrencilere ve velilere yardımcı olmaktadırlar. TEOG tercih yapma bürosu olarak kullanılacak Hanifi Çakallıoğlu Öğretmenevi Kıraathanesi’nin açılışı nedeniyle düzenlenen programa, […]

Milli Eğitim Müdürlüğü TEOG Tercih Yapma Merkezi Oluşturdu

06 Ağustos 2014 - 12:46A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde Rehberlik Araştırma Merkezi Yönetici ve Rehber öğretmenlerden oluşan bir ekip Hanifi Çakallıoğlu Öğretmenevi Kıraathanesi’nde ve Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) binasında Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sınavı İle İlgili tercih konusunda öğrencilere ve velilere yardımcı olmaktadırlar.

TEOG tercih yapma bürosu olarak kullanılacak Hanifi Çakallıoğlu Öğretmenevi Kıraathanesi’nin açılışı nedeniyle düzenlenen programa, İl Milli Eğitim Müdür yardımcıları: Ahmet Akküncü, Sıddık Şirikçi, Ertan Göl, RAM Müdürü Hakan Vicdan, rehber öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.

Konu ile ilgili olarak Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Hakan Vicdan şu bilgileri verdi:

“Biz Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) olarak LYS İle tercih döneminden sonra, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sınavı İle İlgili de hem Öğretmenevi Kıraathanemiz de hem de Batıpark’ta ki Rehberlik Araştırma Merkezi kurumumuzda de TEOG tercihleri ile ilgili çalışmalarımızı başlattık. 31 Temmuz 2014 saat: 19.00’dan önce tercih yapmış olan 886 öğrencimizin ve velilerimizin kafası karışmış olabilir. Özellikle Danıştay’ın vermiş olduğu kararlardan sonra Milli Eğitim Bakanlığımız bazı değişiklikler yaptı. Bunlar hemen güncellendi, Kahramanmaraş’ta da bu değişikliklerden önce 886 öğrencimiz tercih yapmış, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz önlem olarak bu öğrencilerimizin okullarına mail, mesaj ve telefon yoluyla bilgilendirme yaparak bu çocuklarımızın tercihlerinin yenilenmesi istendi. Bu çocuklarımızın yüzdelik dilimlerinde küçükte olsa değişiklikler meydana geldi. Bunlarla ilgili tüm önlemler alındı. Bizde Biz Rehberlik Araştırma Merkezi olarak hem kıraathanemizde, hem de kurumumuzda velilerimize danışman olarak ve tercih yapma konusunda hizmet vermeye devam edeceğiz. 8 Ağustos tarihinde bu tercih yapma dönemi sona erecek. Umarım öğrencilerimiz istedikleri lise tercihlerine kavuşurlar. Bununla ilgili acele etmeden bize gelip danışmanlık hizmetini uzmanlarımızdan alarak tercihlerini yapmalarında büyük fayda olacaktır” dedi.

Açılıştan sonra TEOG tercih merkezi gelen öğrencilere tercih konusunda hizmet vermeye başladı.

 

2014 TEOG LİSE TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK

TEOG PUANINA GÖRE LİSE TERCİHLERİ NASIL YAPILIR

Ortak sınavlar, yurt içi ve yurt dışı toplam 986 sınav merkezinde, 15 bin 814 okulda, 91 bin 8 salonda gerçekleştirilmişti. İkinci dönem ortak sınavlara, 1 milyon 271 bin 811 öğrenci katıldı. Ortak sınavların 28 Nisan’daki birinci oturumunda öğrenciler, Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi ders yazılıları, 29 Nisan 2014 Salı yapılan ikinci oturumunda ise fen ve teknoloji, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil ders yazılılarına girdi.

Temel eğitimden ortaöğretime geçiş uygulaması kapsamında 8. sınıf öğrencilerinin katıldığı birinci dönem ortak sınavları ise 28-29 Kasım 2013’te yapılmıştı. Öğrencilerin, 6, 7 ve 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanları ile 8’inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanacak. Elde edilen toplam, ikiye bölünerek yerleştirmeye esas puan belirlenecek. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılmıştır.

Ortaöğretim okul kontenjanları 4 Temmuz’da açıklandı. 8. sınıf yerleştirmeye esas puanları 7 Temmuz’da duyuruldu. 31 Temmuz-8 Ağustos’ta tercihler gerçekleştirilecek. Tercih sonuçları ise 22 Ağustos’ta bildirilecek.

TEOG NEDİR?

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığının 2013-2014 Eğitim Öğretim yılından başlayarak uygulamaya başlayacağı sisteme veriler addır. Sisteme göre altı temel dersin ikinci sınavı MEB tarafından gönderilen ortak bir sınav olacaktır. Yeni sistemin amacı öğrencileri sınav stresinden kurtarmaktır. temel eğitimden ortaöğretime geçiş sisteminin kısaltmasıdır. Bu yeni sisteme göre 6, 7 ve 8. sınıflarda 6 dersten 6 ayrı sınava girecek ve ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanına eklenmiş yılsonu başarı puanlarının ortalaması ile liselere yerleşeceksin.

Türkiye’de 2013-2014 yılında uygulanmaya başlanan temel eğitimden ortaöğretime geçiş sınav sistemidir. Bu yeni sisteme göre 6, 7 ve 8. sınıflarda 6 dersten 6 ayrı sınava girecek ve ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanına eklenmiş yılsonu başarı puanlarının ortalaması ile liseye yerleştirilecektir. 6 temel ders için (Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) öğretmeninin sene içerisinde düzenlediği sınavlardan biri merkezi olacak. 3 sınavı olan derslerin 2. sınavı, 2 sınavı olan derslerin 1. sınavı merkezi olarak gerçekleşecek. Bu sınavlardan alınan sonuçlar doğrultusunda ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanın hesaplanacaktır.

6, 7 ve 8. sınıflarda 1. ve 2. dönem sonunda girilen bütün sınavlar temel alınarak yıl sonu başarı puanları hesaplanacak ve bu puan liseye yerleşme puanını etkileyecek. Öğrenciler sınavlara kendi okullarında girecek ve sorular çoktan seçmeli (4 seçenekli) olacaktır. Diğer sınavlarda bulunan yanlışların doğruları etkileme sistemi TEOG sınavlarında bulunmamakta, yanlışlar doğruları etkilemektedir. 2013-2014 Eğitim döneminde, 28-29 Kasım 2013 tarihinde yapılan TEOG sınav sonuçları 20 Ocak 2014 Pazartesi günü açıklanmıştır.

E -okul üzerinden tercih yapacak olan öğrencilerin karşısına üç seçenek çıkacak:

“Özel yetenek sınavıyla yerleştim”, “Özel okula kayıt yaptırdım”, “Tercih yapmak istiyorum.” Öğrenci yetenek sınavı ya da özel okul kayıt yaptırdığına dair seçeneği işaretlerse tercih listesi yapamayacak. Bunun için de özel okula kayıt yapılsa bile iyi bir fen, Anadolu, imam hatip, sosyal bilimler ya da meslek liselerinden birine gitme umudu olanların “Tercih yapmak istiyorum” bölümünü işaretlemeleri gerekiyor.

A GRUBUNDA 15 OKULUK LİSTE

Öğrenciler A grubunda 15 tercih yapacak. Bu tercihlerde il ve okul türü sınırlaması olmayacak. Yerleşmeme ihtimaline karşı öğrenciler B grubu listesinden en az birini işaretlemeye zorunlu tutuyor. Bu listede tür önceliği esas alınacak. Tercihe göre en yakın boş kontenjanı olan okula puan üstünlüğüne göre yerleştirme yapılacak.

DOĞRUDAN İMAM HATİBE

Öğrenci bu gruptan işaretleme yapmasa bile Bakanlık otomatik olarak öğrenciyi herhangi bir okula yerleştirilebilecek. Bu okullar arasında meslek lisesi, fen lisesi de olabileceği gibi tercih etmese bile imam hatip lisesine gidebilecek. B grubunda yer alacak liseler şunlar: Fen, Sosyal Bilimler, Meslek ve Teknik Anadolu, Anadolu İmam Hatip, Çok Programlı Anadolu, Anadolu liseleri.

ORTAK LİSELERDE YABANCILAR YOK

Ortak listede özel okullar olmayacak. Türk ve yabancı özel okullar aynı tercih listesinde yer almayacak. Ancak, özel okullar isterlerse tam burslu olarak alacakları öğrencileri Türkiye çapındaki ilk yüzde 5’lik dilimden seçebilecekler. Daha önce 3 dersten 6 sınavın sonucuna göre öğrencilerini alacaklarını açıklayan özel okullara bu puan bilgileri verilmeyecek. Özel okullar kendi yerleştirme puanlarını kendileri hesaplayacak.

 

PUANLAR ÖZEL KALACAK

Öğrencilerini Türkçe, Matematik ve Fen Bilgisi derslerinin sınavlarına göre seçeceklerini açıklayan özel okullara Milli Eğitim Bakanlığı beklemedikleri bir sürpriz yaptı. Bu okullara üç dersin puanı verilmeyecek. “Öğrencilerin kişisel bilgilerini kimse ile paylaşamayız” diyen Bakanlık, dileyen özel okulun tam burslu öğrencileri kendi sistemine dahil olarak seçebilecekleri mesajını verdi.

Müdürler öğrenci desteğiyle kalabilir

4 yıl süreyle görev yapan okul müdürlerinin koltuklarında oturması gittikçe zorlaştı. Müdürün 4 yıl daha görevine devam edebilmesi için öğrenci, veli ve öğretmenlerin desteğini alması şart. Başka bir okula gitmek isteyenler ise puan üstünlüğü ve tercihine göre atanacak.

 

TEOG TERCİHLERİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR      

2014-2015 eğitim-öğretim yılı ortaöğretim kurumlarına yerleştirme süreci ile ilgili olarak kamuoyunda çokça yanlış bilgi paylaşıldığından, ilçe milli eğitim ve okul müdürlüklerimizin aşağıda sıralanan konularda dikkatli davranmaları gerektiği ile ilgili bilgi paylaşımında bulunuldu.

1- Bu yıl öğrencilerimiz A ve B grubu olmak üzere iki ayrı tercihte bulunacaklardır. Bu ikili tercih sisteminin amacı okul kontenjanlarında boşluk kalmaması, öğrencilerimizin yetenek ve eğilimlerine uygun okullara yerleşebilmeleri ve tüm yerleştirme sürecinin eğitim-öğretim yılı başına kadar tamamlanmasıdır. Bu çerçevede öğrencilerin belli okullara yönlendirilmeleri kesinlikle söz konusu olmamalıdır.

2- Danıştay’ın ikili kopya ile ilgili verdiği karar sonrasında yapılan yeniden hesaplamalar uygulanmadan (31 Temmuz günü) gerçekleştirilen tercih işlemlerinin güncellenmesinin sağlanması önem arz etmektedir.

3- İl/ilçe millî eğitim müdürlükleri, okul müdürlüklerinin işlemleri usulüne uygun ve zamanında yapabilmeleri için, gerekli desteği sağlamalıdır.

4- Bakanlığımız tarafından 2014 – 2015 eğitim-öğretim yılı okul kontenjan bilgileri https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinde yayımlanmıştır. Öğrenciler tercihlerini yaparken okul kontenjanlarını da dikkate almalıdır.

5- Bakanlığımız tarafından yayımlanan yüzdelik dilimler bir önceki yıla ait yerleştirme sonucu oluşan değerler olup öğrencilerin tercihlerine yardımcı olması için yayımlanmıştır. Asıl yerleştirmelerde YEP dikkate alınacaktır.

6- Tercihler öğrenci/veli tarafından, https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden yapılabileceği gibi öğrencinin 8’inci sınıfı tamamladığı ortaokuldan ya da herhangi bir ortaokul müdürlüğünden de yapılabilecektir.

7- Elektronik ortamda tercih işlemlerini yapamayan veliler için; okul müdürlüğü, tercih işlemlerini velinin doldurup imzalayarak verdiği Ek-1’deki “Yerleştirme İşlemi Tercih Ön Çalışma Formu”na bağlı kalarak yapacaktır.

8- Tercih başvuru işlemi okul tarafından onaylandıktan sonra öğrenci/veli tarafından yapılacak güncellemeler okul müdürlükleri aracılığıyla yapılabilecektir.

9- Öğrencilerin tercih işlemlerinde yardıma ihtiyaçları olması durumunda, öğrencilere yardımcı olması amacıyla okul rehberlik servislerinden destek almaları için gerekli tedbirlerin alınmasının sağlanması önem arz etmektedir.

10- Yerleştirme işlemi bir defa yapılacak olup yedek yerleştirme yapılmayacaktır. Yerleştirme işlemi yapıldıktan sonra resmî ve özel okulların açık kalan kontenjanlarına ortaöğretim yönetmeliğinin nakil esasları doğrultusunda, yerleştirmeye yönelik nakil yoluyla öğrenci kaydedilecektir. Nakil başvurusu veli/öğrenci tarafından kayıtlı bulunduğu okul müdürlüklerine yapılacaktır.

 

IMG_1448 IMG_1449 IMG_1450 IMG_1455 IMG_1461 IMG_1489 IMG_1515 IMG_1519 IMG_1526 IMG_1529 IMG_1531 IMG_1532

 

 

 

 

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25’e giren öğrenci ve aileleriyle buluştu Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25...

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi’nde (LGS) derece ...

Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçını Ahmet Çakar yönetti Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçı...

Birçok sportif faaliyeti ilçe sakinleriyle buluşturan Sultangazi Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile bu yıl 11. Spo...

Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını b...

2014 Dünya Kupası sırasında Brezilyalı seyircilerle gerçekleştirilen araştırmada takımlarına aşırı bağlı taraftarların canlı maç izlerk...

Milli karateciler spor severlerle bir araya geldi Milli karateciler spor severlerle bir ar...

2020 Tokyo Olimpiyatları öncesinde müsabakalara hazırlanış aşamaları ve unutulmayan anıların konuşulduğu organizasyona katılan Kağıthan...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek yarışması sonuçlandı Sağlıklı Nesil Sağlıklı G...

“SAĞLIKLI NESİL SAĞLIKLI GELECEK” BAĞIMLILIKLA MÜCADELE KONU...

PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİ...

Piyasaya iyi bakın. Bu pahalılık önünde hiçbir iktidar duram...

Saçalızade İlkokulu Romanya’nın Timişoara şehrinde Saçalızade İlkokulu Roman...

Kahramanmaraş / Onikişubat Saçalızade İlkokulu İI Milli Egit...

Gastroşef yöresel yemek yapma yarışması sonuçlandı Gastroşef yöresel yemek y...

Milli Eğitim Bakanlığı Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışma...

Yaşar Gölcü İlkokulu Erasmus Projesi Kapsamında Romanyada Yaşar Gölcü İlkokulu Eras...

RAMANMARAŞ / DULKADİROĞLU – Yaşar Gölcü İlkokulu  İI M...

323. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 323. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 İşveli göz kırpar , yamaçta meşe Ebruli renk tablo, baktığ...

DEVA Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Karatutlu Basın Toplantısı Düzenledi. DEVA Partisi Kahramanmara...

Karatutlu: “Herhangi bir söz hakkı doğarsa, bırakın Cu...

322. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 322. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dağlara kar yağar, yükselir sesi, Tozar Elif Elif, der Kar...

Saçaklızade İlkokulu’nun “We Grow With Love”isimli etwinning projesi Saçaklızade İlkokulu̵...

Kahramanmaraş Onikişubat Saçaklızade İlkokulu 4.sınıf öğretm...

Başkan Fırat Görgel: “Çok Çalışacak, Kahramanmaraş’ı Tekrar Ayağa Kaldıracağız” Başkan Fırat Görgel: “Çok...

Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, “İnşallah bu kadim...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ