Maraşta Haber
Maraşta Haber

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Dedeoğlu, “Çiftçi Perişan Durumda”

Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Kahramanmaraş’ın bir tarım şehri olduğunu belirterek, son yıllarda çiftçilerin perişan durumda olduğunu söyledi. MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, hükümet tarafından uygulanan tarım politikalarının üretime ve istihdama çok büyük zarar verdiğini ifade ederek, mazot, gübre ve tohum gibi girdilerde ortaya çıkan artışların her geçen gün çiftçileri üretimden uzaklaştırdığını vurguladı. […]

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Dedeoğlu, “Çiftçi Perişan Durumda”

20 Kasım 2013 - 11:12A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Kahramanmaraş’ın bir tarım şehri olduğunu belirterek, son yıllarda çiftçilerin perişan durumda olduğunu söyledi.

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, hükümet tarafından uygulanan tarım politikalarının üretime ve istihdama çok büyük zarar verdiğini ifade ederek, mazot, gübre ve tohum gibi girdilerde ortaya çıkan artışların her geçen gün çiftçileri üretimden uzaklaştırdığını vurguladı. MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, hükümetin bu konuda tedbir almasını isteyerek, TBMM Genel Kurulu’nda şöyle konuştu:

“Kahramanmaraş bir tarım şehridir. Özellikle buğday, pirinç, pamuk ve biber konusunda Türkiye’nin sayılı tarım şehirlerinden bir tanesi. Ancak, son yıllarda çiftçimiz maalesef ki çok perişan durumda. Tohumun pahalılığı, mazot fiyatları, traktör fiyatları ve tüm işçilik girdileriyle beraber çiftçimiz çok zor durumda ve birçok arazimizin de her tarafı barajlarla kaplı olmasına rağmen sulama kanallarımız yapılamadığından topraklarımız sulu tarıma geçemedi. Bunların en bariz örneği, Türkoğlu Ovası sulama kanallarını beklemektedir.”

Kahramanmaraş Kılavuzlu Barajı’nın sulama kısmının daha 8 kilometresinin yapıldığına da işaret eden MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, bu konudaki çalışmaların 2016 yılına kadar ve daha ileriki yıllara kadar devam etmesinin sulu tarımı etkileyeceğini açıkladı.

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, hükümetin çiftçinin ve hayvancılığın yanında olan politikalar üretmesi gerektiğini ifade etti.

 

TARIM BAKANININ CEVABI

Öte yandan Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu’nun soru önergelerini cevapladı. Tarım Gıda ve hayvancılık Bakanı Eker, konuşmasını şöyle sürdürdü.

“Gavur Gölü mevkiinde Görpa Tarım İşletmeleri ve Minehöyük köyü tarım arazilerinin su tahliyesinden kaynaklanan sorunun tespiti ve çözümüne ilişkin olarak önergede söz edilen su tahliyesiyle ilgili konular Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın görev alanında yer almaktadır. Bakanlığımızca ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde çalışmalara gerekli destekler sağlanmaktadır.

Konuyla ilgili olarak, Orman ve Su İşler Bakanlığımızdan alınan bilgilere göre, 2012 yılında bölgenin bol yağış alması ve yöre çiftçilerinin yoğun talebi neticesinde, DSİ tarafından Varto Ovası’nda Kılılı beldesi ile Kuyumcular köyü arasında 150 metre uzunluğunda yeni bir yan savak tahliye kanalı açılarak mevcut fazla suyun Aksu Nehri’ne tahliyesine başlanmıştır.

Kahramanmaraş Pazarcık ilçesi, Çınarlı, Aşağımülk, Yukarıöcüklü, Kırkpınarbağlısı ve Sakarkaya köylerine tarımsal sulama kanalı yapılmasıyla ilgili olarak da yine sulama kanalı yapılmasına ilişkin faaliyetler Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile il özel idarelerinin görev alanında bulunmaktadır.

Ama konuyla ilgili ilgili bakanlıktan alınan bilgiye göre Çınarlı Projesi kapsamında 4.490 hektar alının sulaması planlanmakta olup proje planlama aşamasında. Aşağımülk ve Yukarıöcüklü köylerinin tarım arazileri, planlaması hazırlanmakta olan Adıyaman Göksu Araban Projesi kapsamında sulanacaktır; Sakarkaya köyü arazileriyse aynı projenin Abbasiye regülatörü sulaması kapsamında sulanacaktır.

Türkoğlu ilçesinden Amik Ovası’na giden sulama kanalı inşaatının tamamlanmasıyla ilgili olarak konu hakkında Orman ve Su İşleri Bakanlığımızdan alınan bilgilere göre; Ortaceyhan Menzelet II Merhale Projesi kapsamındaki Kılavuzlu ana kanalıyla Amik Ovası sulanacak, yaklaşık 86 kilometre olan Kılavuzlu ana kanalının ilk 38 kilometrelik kesiminin inşaatı devam etmektedir.

Amik Ovası’na su taşıyacak olan Kılavuzlu sulaması ana kanalının ilk 38 kilometrelik bölümünün 2013 yılında tamamlanması planlanmıştır. Kılavuzlu sulaması ana kanalının 48 kilometrelik kesiminin 2016 yılında bitirilmesi hedeflenmektedir.

Kahramanmaraş ilinin Andırın, Ekinözü, Elbistan ve Nurhak ilçelerinde ilçe tarım müdürlükleri binası yapılması ve bu ilçelerde yeterli personel istihdamı konusunda Kahramanmaraş Ekinözü ve Elbistan ilçelerimize hizmet binası yapımı için Başbakanlıktan gerekli izinler alındı, Elbistan ilçe müdürlüğümüzün hizmet binası yapımı yatırım programına alındı, uygulama projesi devam ediyor.

Ekinözü ilçe müdürlüğü hizmet binasınınsa yeni yatırım programına alınması planlanmaktadır. Nurhak ilçe müdürlüğümüze hizmet binası olarak yöredeki sağlık ocağı tahsis edilmiş, taşınma işlemi bitmiş, bakım-onarım için ödenek tahsis edilmiştir. Andırın ilçe müdürlüğünün yeni hizmet binası talebi bulunmamaktadır. Kahramanmaraş ilinde

Andırın ilçesinde 18, Ekinözü ilçesinde 13, Elbistan ilçesinde 57 ve Nurhak ilçesinde 2 teknik personel görev yapmaktadır. İhtiyaç doğrultusunda personel talebi de karşılanacaktır.

Sayın Dedeoğlu’nun Kahramanmaraş’ta il kontrol laboratuvarı kurulmasına yönelik önergesine ilişkin olarak: Bakanlığımıza bağlı 41 kamu laboratuvarı bulunmakta olup, Kahramanmaraş’a yakın olan Sivas, Kayseri, Adana ve Gaziantep illerinde bulunan gıda kontrol laboratuvarlarından yararlanılmaktadır.

Numunelerin dağıtımı laboratuvarların yetkin olduğu analiz parametrelerine göre yapılmaktadır. Gıda kontrol laboratuvarları Bakanlar Kurulu kararıyla kurulabilmekte olup, şu an itibarıyla Kahramanmaraş’ta gıda kontrol laboratuvarı kurulması planlanmamaktadır.”

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25’e giren öğrenci ve aileleriyle buluştu Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25...

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi’nde (LGS) derece ...

Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçını Ahmet Çakar yönetti Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçı...

Birçok sportif faaliyeti ilçe sakinleriyle buluşturan Sultangazi Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile bu yıl 11. Spo...

Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını b...

2014 Dünya Kupası sırasında Brezilyalı seyircilerle gerçekleştirilen araştırmada takımlarına aşırı bağlı taraftarların canlı maç izlerk...

Milli karateciler spor severlerle bir araya geldi Milli karateciler spor severlerle bir ar...

2020 Tokyo Olimpiyatları öncesinde müsabakalara hazırlanış aşamaları ve unutulmayan anıların konuşulduğu organizasyona katılan Kağıthan...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Kahramanmaraş’ta “Oyun Yoluyla Öğrenme Eğitimleri” gerçekleştirildı. Kahramanmaraş’ta &#...

Erken Çocukluk Eğitiminde Kalite ve Erişimin Arttırılması Pr...

Bu Konseri Sakın Kaçırmayın ! Bu Konseri Sakın Kaçırmay...

Kısa adı DUK olan  Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ...

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek yarışması sonuçlandı Sağlıklı Nesil Sağlıklı G...

“SAĞLIKLI NESİL SAĞLIKLI GELECEK” BAĞIMLILIKLA MÜCADELE KONU...

PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİ...

Piyasaya iyi bakın. Bu pahalılık önünde hiçbir iktidar duram...

Saçalızade İlkokulu Romanya’nın Timişoara şehrinde Saçalızade İlkokulu Roman...

Kahramanmaraş / Onikişubat Saçalızade İlkokulu İI Milli Egit...

Gastroşef yöresel yemek yapma yarışması sonuçlandı Gastroşef yöresel yemek y...

Milli Eğitim Bakanlığı Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışma...

Yaşar Gölcü İlkokulu Erasmus Projesi Kapsamında Romanyada Yaşar Gölcü İlkokulu Eras...

RAMANMARAŞ / DULKADİROĞLU – Yaşar Gölcü İlkokulu  İI M...

323. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 323. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 İşveli göz kırpar , yamaçta meşe Ebruli renk tablo, baktığ...

DEVA Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Karatutlu Basın Toplantısı Düzenledi. DEVA Partisi Kahramanmara...

Karatutlu: “Herhangi bir söz hakkı doğarsa, bırakın Cu...

322. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 322. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dağlara kar yağar, yükselir sesi, Tozar Elif Elif, der Kar...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ