Maraşta Haber
Maraşta Haber

Maraş’ın Bayramı

Her yıl, Şubat’ın on ikisinde, Maraşlıların ve Maraş’ın Bayramı vardır. Bu Bayrama yabancılar “Kurtuluş Bayramı” deseler de Maraşlılar “Çete Bayramı” derler.  Çete Bayramları batılı devletlerdeki karnavallara benzer. Çünkü bayramı bir zümre değil tüm şehir kutlar.  Genç kızlar ve kadınlar; ‘nakışlı gömlek, fermene ve şalvardan oluşan kıyafetlerinin içerisinde el değmemiş kırlardan toplanan çiçekler kadar güzel’ olurlar. […]

Maraş’ın Bayramı

09 Şubat 2015 - 19:18A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Her yıl, Şubat’ın on ikisinde, Maraşlıların ve Maraş’ın Bayramı vardır. Bu Bayrama yabancılar “Kurtuluş Bayramı” deseler de Maraşlılar “Çete Bayramı” derler.

 Çete Bayramları batılı devletlerdeki karnavallara benzer. Çünkü bayramı bir zümre değil tüm şehir kutlar.  Genç kızlar ve kadınlar; ‘nakışlı gömlek, fermene ve şalvardan oluşan kıyafetlerinin içerisinde el değmemiş kırlardan toplanan çiçekler kadar güzel’ olurlar.

 Delikanlılar, Koç Yiğitler ve de Erkekler; Maraşlı ustaların dokudukları kumaşların üzerine genç kızların işlediği sim sırma motifleriyle süslenen her biri bir sanat harikası olan içlik, aba ve şalvarlarını giyerler, başlarına keçe külahlarını takarlar, bir ellerinde kılıç diğer ellerinde ırz düşmanı, işgalci gâvurların üzerine boşaltılmaya hazır silahlarıyla çıkarlar sokağa.

 Küçük kız çocuklarının giyim kuşamları ablalarının, küçük oğlan çocuklarının giyim kuşamları ise ağabeylerinin kıyafetlerinin aynıdır. Gerek genç kızlar ve kadınlar gerekse delikanlı ve erkekler masal kahramanlarını kıskandıracak kadar alımlı, güzel ve mağrurdurlar.    

 Kurtuluşun sırrını soranlara, bindallısının içerisinde bir ceylan kadar güzel ve Anadolu’nun Toprak Anası, Ana Tanrıçası Kybele kadar bereketli olan genç kızlar ve kadınlar şöyle seslenirler: Gerekirse bin kez doğurur, doğurduğum koç yiğitlerimi vatanımı kurtarsınlar diye bin kez ellik gâvurunun üzerine yollarım. Yüzümü gara çıkartmaz benim koç yiğitlerim. Aynı soru sorulduğunda Edelerin ve Erkeklerin cevabı ise daha net ve daha keskindir. Onlar; ‘Maraş Bize Mezar Olmadan Düşmana Gülizar Olamaz’ derler. 

 Maraşlılar vatanlarının işgal edilmesinin nedenini bir türlü anlayamazlar. Kendileriyle hiçbir meseleleri yokken kutsal bildikleri vatanlarını önce İngilizler sonra Fransızlar işgal etmiştir. Üstelik kardeş dedikleri, kız alıp kız verdikleri ve bin yılı aşkın bir süredir birlikte yaşadıkları Ermenilerin işgalci Fransızlarla bir oluşlarına bir anlam veremezler. İçlerine sindiremez ve kendi kendilerine; ‘Fransız soytarıları biz Maraşlıları bilmez tanımaz, ya Ermenilere ne demeli? Bunlar hiç mi Allahtan korkmaz kendilerini kardeş bilen Maraşlılardan utanmazlar. Hangi cesaretle Maraşlıya ihanet ederler’ diyerek sokranıp dururlar.  

 Bin yıldan beri kalenin burcundan inmeyen Bayrakları indirilir. Bakmaya bile kıyamadıkları genç kızlarının ve kadınlarının peçesine, örtüsüne el uzatılır. Hürriyetlerine göz dikilir. Irz ve namuslarına el uzatılır. Bu hainlikleri yapanlar bilmezler ki her Müslüman Türk gibi Maraşlılar da sadece el uzattıkları bu değerler için yaşarlar. Kaledeki bayrak inerse, minarelerden okunan ezanlar dinerse, ırz ve namuslarına yabancı eli değerse Maraşlılar volkanik bir dağ olur, başlarına bu musibetleri açanları yakar, yıkar, helak ederler.

 Böylede olur. Namuslarına uzanan elleri; “ Sütçü İmam, hürriyetlerine uzanan elleri ise Rıdvan Hoca’a” kırar. Ellerinin kırılması yeterli değildir. Bu hainlerin mutlaka belleri kırılmalıdır. Binlerce isimsiz Kahraman Maraşlı 22 gün 22 gece eşi görülmemiş bir mücadeleye girerler. Ölürler, öldürürler, gerektiğinde kendi evlerini ateşe verirler. Sonunda işgalci Fransız gâvurlarının ve onların yerli işbirlikçileri Ermenilerin belini kırarak Yurtlarını bu kan emici çakalların ellerinden kurtarırlar.

 Her Şubat ayının onikisinde Maraş’ta Bayram vardır. Bu bayrama yabancılar ‘Kurtuluş Bayramı’ deseler de Maraşlı kendi bayramına ‘Çete Bayramı’ demektedir. Her mahalle kendi çetesini çıkartır. Bu Çeteler davul ve zurna eşliğinde şehrin tüm sokaklarını dolaşırlar. Büyükler halaylar çekip kahramanlık naraları atarken çocuklar eski masallardan çıkmışçasına sevimli yüzleri, ecinni boylarıyla, gözlerini dahi kırpmadan, tek bir yanlış yapmadan bu halaylara iştirak ederler. İnsan onları seyrederken “ Uhud ve Bedir Muharebelerinden veya İstanbul’un Fethinden” bir sayfa okur gibi olur.

 Maraşlı Toprağının, Bayrağının, Dininin, Diyanetinin, Irzının ve Namusunun kıymetini çok iyi bilir. Bu değerler için yaşar, gerekirse bu değerler için ölür. Bu değerler olmadan yaşadığı günleri unutmaz ve unutturmaz. Çete Bayramları işte bu ‘unutmama ve unutturmama ruh halinin yaşandığı anlardır.’ Bu sebeple önemi çok büyüktür.

 Bizlere bu zaferi yaşatan Dedelerimizden Allah razı olsun. Ruhları Şad, mekânları Cennet olsun. Allah Devletimize ve Milletimize zeval vermesin, Bizlere başka kurtuluşlar yaşatmasın.

 

 

 

 

 

 

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25’e giren öğrenci ve aileleriyle buluştu Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25...

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi’nde (LGS) derece ...

Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçını Ahmet Çakar yönetti Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçı...

Birçok sportif faaliyeti ilçe sakinleriyle buluşturan Sultangazi Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile bu yıl 11. Spo...

Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını b...

2014 Dünya Kupası sırasında Brezilyalı seyircilerle gerçekleştirilen araştırmada takımlarına aşırı bağlı taraftarların canlı maç izlerk...

Milli karateciler spor severlerle bir araya geldi Milli karateciler spor severlerle bir ar...

2020 Tokyo Olimpiyatları öncesinde müsabakalara hazırlanış aşamaları ve unutulmayan anıların konuşulduğu organizasyona katılan Kağıthan...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Saçalızade İlkokulu Romanya’nın Timişoara şehrinde Saçalızade İlkokulu Roman...

Kahramanmaraş / Onikişubat Saçalızade İlkokulu İI Milli Egit...

Gastroşef yöresel yemek yapma yarışması sonuçlandı Gastroşef yöresel yemek y...

Milli Eğitim Bakanlığı Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışma...

Yaşar Gölcü İlkokulu Erasmus Projesi Kapsamında Romanyada Yaşar Gölcü İlkokulu Eras...

RAMANMARAŞ / DULKADİROĞLU – Yaşar Gölcü İlkokulu  İI M...

323. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 323. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 İşveli göz kırpar , yamaçta meşe Ebruli renk tablo, baktığ...

DEVA Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Karatutlu Basın Toplantısı Düzenledi. DEVA Partisi Kahramanmara...

Karatutlu: “Herhangi bir söz hakkı doğarsa, bırakın Cu...

322. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 322. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dağlara kar yağar, yükselir sesi, Tozar Elif Elif, der Kar...

Saçaklızade İlkokulu’nun “We Grow With Love”isimli etwinning projesi Saçaklızade İlkokulu̵...

Kahramanmaraş Onikişubat Saçaklızade İlkokulu 4.sınıf öğretm...

Başkan Fırat Görgel: “Çok Çalışacak, Kahramanmaraş’ı Tekrar Ayağa Kaldıracağız” Başkan Fırat Görgel: “Çok...

Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, “İnşallah bu kadim...

Kahramanmaraş’a İstiklal Madalyası verilişinin 99. yıl dönümü coşkuyla kutlandı Kahramanmaraş’a İst...

Trabzon Caddesinde, yıkılan Valilik binası bahçesindeki  Ata...

Ekinözü belediye başkanı Harun Vicdan mazbatasını alıp görevine başladı Ekinözü belediye başkanı ...

31 Mart mahalli seçiminden zaferle çıkan Ekinözü belediye ba...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ