Kahramanmaraş Belediyesi tarafından restorasyon çalışmaları ve tefrişatı yapılan Mahmut Arif-i Paşa Konağı’nın tanıtımı yapıldı.

Yörükselim Mahallesi’nde bulunan Mahmut Arif-i Paşa Konağı önünde yapılan tanıtın programında bir konuşma yapan Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, konağın bir Maraşlı Ailenin yaşantısını yansıtacak şekilde tefrişatının tamamlandığını söyledi.

Başkan Poyraz yaptığı konuşmada: “Kahramanmaraş’ta son on yıl içerisinde yaptığımız çalışmalarla şehrimizin 800 yıllık tarihini ortaya çıkararak kayıt altına aldık. Bununla birlikte tarihi kültür varlıklarımızı da restore ederek tekrardan kazandırdık. Restore ettiğimiz Mahmut Arif-i Paşa Konağı Cumhuriyetimizin ilk yıllarında Hükümet Konağı olarak hizmet vermiş. Biz de bu konağımızı restore ettirdik. İçinin tefrişatını da tamamladık. Etnoğrafik Maraş Evi- Etnoğrafya Müzesi olarak dizayn edilen bu konağımızda bir Maraşlı ailenin yaşantısı anlatılıyor.

Bizler bir medeniyetin evlatlarıyız. Eğer medeniyetimize sahip çıkmazsak, onu ayakta tutmazsak, varlığımız ortadan kalkar. Onun için medeniyetimize sahip çıkıp ayakta tutmak zorundayız. Davetimize icabet eden tüm misafirlerimize hoş geldiniz diyor, saygılar sunuyorum” dedi.

Etnoğrafik Maraş Evi- Etnoğrafya Müzesi tanıtımın programına Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, AK Parti Eski Milletvekili ve Oniki Şubat Belediye Başkan Adayı Hanefi Mahçiçek, İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydi Küçükdağlı, Kent Konseyi Başkanı Zeynep Arıkan, Belediye Başkan Yardımcıları Cevdet Kabakcı, Mustafa Uzunlar, Burhaneddin Türkkahraman, Fatih Ertaş, Melike Özdemir ile belediye birim mdürüleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Mahmut Arif-i Paşa Konağı 1904 yılında Maraşlı Mutasarrıf Mahmut Arif-i Paşa tarafından yaptırılmış.

Orta sofalı plan tipinde olup, 2 kat ve 8 odadan meydana geliyor.

Konağın alt katı 120 metrekare olup, mutfak, hamam, kiler, yemek odası, idari oda ve yaşam odasından oluşuyor.

Konağın üst katı 190 metrekare olup, orta sofa, misafir odası, büyük ebeveyn odası ve çocuk odasından oluşuyor.

Konak Kahramanmaraş Belediyesi Etüp Proje Müdürlüğü ve KUDEB Biriminin ortak çalışmasıyla hizmete hazır hale getirildi.