Maraşta Haber
Maraşta Haber

Kurban Olmak

Anne ve babalarımız; ‘Kurban olmak’ deyimini oldukça sık kullanırlardı. Biz evlatlarıyla ‘Gadasını aldığım, Kurban olduğum’ demeden nerdeyse konuşmazlardı. Küçükken rahmetli anneme niçin böyle söylediğini sorardım. ‘Size gelecek tüm kötülükler bana gelsin evladım’ diyerek bize olan sevgisini gösterirdi. Rahmetli annemi şimdi çok daha iyi anlıyorum; meğerse bu deyimin bir anlamı da ‘sevdiğinin yerine can vermek, kurban olmakmış.’ Hz. İbrahim Peygamberin sevgili oğlunu kurban […]

Kurban Olmak

12 Ekim 2013 - 9:45A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Anne ve babalarımız; ‘Kurban olmak’ deyimini oldukça sık kullanırlardı. Biz evlatlarıyla ‘Gadasını aldığım, Kurban olduğum’ demeden nerdeyse konuşmazlardı. Küçükken rahmetli anneme niçin böyle söylediğini sorardım. ‘Size gelecek tüm kötülükler bana gelsin evladım’ diyerek bize olan sevgisini gösterirdi. Rahmetli annemi şimdi çok daha iyi anlıyorum; meğerse bu deyimin bir anlamı da ‘sevdiğinin yerine can vermek, kurban olmakmış.’

Hz. İbrahim Peygamberin sevgili oğlunu kurban etmesi istendiğinde hiç tereddüt etmemesi, canından çok sevdiğinin isteğiyle evladını derhal kurban etmeye kalkışması ne büyük bir teslimiyet.

Acaba Hz. İbrahim Allahın emrini uygulamada isteksiz olsaydı ve Cenab-ı Hak İsmail’in yerine kurban olarak gönderdiği koçu göndermeseydi kaç kişi İsmail’ini kurban edebilirdi?

Allah’ımıza hamdolsun ki bizlerden ciğer parelerimizi kurban etmemiz istenmemiştir. İstenen sadece Allah rızası için bir kan akıtılmasıdır. Keçiden, koyundan, danadan, sığırdan gücümüz hangisine yeterse kurban olarak kabul olunan bu hayvanlardan birisini Allah rızası için kurban etmemizdir. Bizden istenen sadece budur!

Küçükken niçin kurban kestiğimizi sorduğumda rahmetli babam; ‘Ramazan ayında nasıl ki Allah rızası için oruç tutulursa Kurban Bayramında da Allah rızası için kurban kesilir oğlum’ derdi. Annem ise ‘Kurban kesilip paylaşılırsa bayram o zaman gerçekten bayram olur’ derdi.

Kurban parası asla bir yerlere bağışlanmaz mutlaka kesilirdi. Kurbanın derisi ve bağırsakları camilere, kuran kurslarına bağışlanırdı.

Biz, Allahın emrini yerine getirmek üzere bayram namazından hemen sonra Allah rızası için kurbanımızı keseriz. Keseriz ve rahmetlilerden gördüğümüz bazı hususlara riayet ederiz.

Kurbanımızı keser kesmez; birisi aile içinde yenilsin diye, birisi kesemeyen fakir fukaraya dağıtılsın diye, diğeri ise eş dost ve akrabayla tüketilsin diye üçe böleriz.

Kurbanlık etini sucuk ve kavurma yapıp kilere koymayız. Kurban kesemeyen fakir fukaraya verilecek payları etin en güzel yerinden hazırlarız. Pay dağıttığımız kişileri rencide etmeme adına buna özellikle özen gösteririz.

Kurban kesilirken çocuklarımızı kurbanımızın yanında bulundururuz. Bu işlemin yani kurban kesmenin Allahın emri olduğunu onlara doğru bir biçimde anlatırız. Bizim çocuklarımız kurban kesilirken hiç korkmazlar.

Kurban’ın hiçbir yerini asla ziyan etmeyiz. Kurbanımızı mutlaka bahçede keseriz. Sadece kanını, toprağa açılan bir çukura akıtırız ve kesim işi bittiğinde açılan çukurun üzerini tekrar toprakla kapatırız.

Kurbanın derisini, bağırsaklarını, karnını, dalağını, ciğerini, böbreğini velhasıl her yerini kullanmaya çalışırız. Kestiğimiz kurbanın sağını solunu ulu orta yerlere atıp çevreyi asla kirletmeyiz.

Fakir fukaranın payını geciktirilmeden veririz. Kurban kesemeyecek olanları birkaç gün öncesinden belirler bu fakir fukaranın paylarını kurban kesilir kesilmez hemen dağıtır ondan sonra kebabımızı pişirmeye geçeriz. Biz kurban bayramındaki doğru davranışın bu şekilde olduğuna inanıyoruz.

Profesyonel kasap değilseniz lütfen kurban kesmeye kalkışmayınız. Aksi takdirde aldığınız koçun yerine kendi kendinizi kurban edebilirsiniz. Bayram öncesi ve bayram sonrası yolculuğa çıkacaksanız çok dikkatli ve çok sabırlı olmalısınız. Yoksa koçun yerine siz kurban olabilirsiniz. (İnşallah olmazsınız.)

Tüm inananların bayramı kutlu olsun. En güzel bayram günleri bizl

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25’e giren öğrenci ve aileleriyle buluştu Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25...

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi’nde (LGS) derece ...

Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçını Ahmet Çakar yönetti Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçı...

Birçok sportif faaliyeti ilçe sakinleriyle buluşturan Sultangazi Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile bu yıl 11. Spo...

Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını b...

2014 Dünya Kupası sırasında Brezilyalı seyircilerle gerçekleştirilen araştırmada takımlarına aşırı bağlı taraftarların canlı maç izlerk...

Milli karateciler spor severlerle bir araya geldi Milli karateciler spor severlerle bir ar...

2020 Tokyo Olimpiyatları öncesinde müsabakalara hazırlanış aşamaları ve unutulmayan anıların konuşulduğu organizasyona katılan Kağıthan...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(1 Yorum)

SON EKLENEN HABERLER
EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZDÜ EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZD...

Ekinözü İlçesinde geçmişte Belediye başkanı olarak görev yap...

Şehit Evliya İlokulunda deprem Şehidi Av. Ayyüce Sayar adına kütüphane açıldı. Şehit Evliya İlokulunda d...

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybeden Av...

İYİ Parti,KMBŞ Belediye Başkan Adayı Mesut Dedeoğlu Projelerini basınla paylaştı. İYİ Parti,KMBŞ Belediye B...

İYİ Parti, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Me...

Onikişubat İlçesinin Robotex Türkiye robot turnuvası başarısı Onikişubat İlçesinin Robo...

Robotex Türkiye robot turnuvası bölge yarışması 23 ve 24 Mar...

Süreyya Güneş Anaokulu Sabahçı Sınıfların M.Akif Ersoy Programı Süreyya Güneş Anaokulu Sa...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

320. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 320. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Hayalin canlanıyor ufka dalarken gözüm Bilmesin hiç bir ki...

Süreyya Güneş Anaokulunun Minik öğrencileri İstiklal Marşımızı okuyarak gururumuz oldu Süreyya Güneş Anaokulunun...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

Kahramanmaraş’ta Yine Deprem Oldu Kahramanmaraş’ta Yi...

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra zaman...

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bayramın kaç gün olduğunu açıkladı Cumhurbaşkanı Erdoğan Bay...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kamu çalışanlarımızın 10 Nisan...

Kahramanmaraş’ta 8 Bin 303 Konutun Daha Kurası Çekildi Kahramanmaraş’ta 8 Bin 30...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantıyla katı...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ