Karaküçük 2023’te Türkiye’nin En Büyük İlk 10 İli Arasında Olacağız!

Karaküçük 2023’te Türkiye’nin En Büyük İlk 10 İli Arasında Olacağız!
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, Türkiye’nin 2023 hedefinin 500 milyar dolar olduğunu Kahramanmaraş’ın ise hedefinin 5 milyar dolar ihracat ve Türkiye’nin ilk 10 büyük ili arasında...

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, Türkiye’nin 2023 hedefinin 500 milyar dolar olduğunu Kahramanmaraş’ın ise hedefinin 5 milyar dolar ihracat ve Türkiye’nin ilk 10 büyük ili arasında girmek olduğunu söyledi.

Kanal A televizyonu, A Plus Ekonomi programına açıklamalarda bulunan Başkan Karaküçük, Kahramanmaraş ekonomisinin geçmişini, şu anını ve gelecekteki yeri hakkında bilgiler verdi. Kahramanmaraş’ın Türkiye Ekonomisine değer ürettiğini belirten Karaküçük: “Ekonomisi tarıma bağlı iken 80’li yıllarla birlikte sanayileşme ivmesi kazanan Kahramanmaraş, bugün Türkiye’nin en önemli sanayi ve enerji üsleri arasında bulunmaktadır. 870 üretici şirketiyle; tekstil, metal sanayii, elektrik üretiminde, çimento ve kağıt sektöründe Türkiye üretiminde ciddi bir paya sahip olan Kahramanmaraş; geriden gelerek yine sanayileşmek için fırsat kollayan ayakkabı üretimi ve altın işlemede Türkiye’nin ikinci büyük üretim merkezi konumuna ulaşmıştır. Bu yatırımlarla birlikte, Kahramanmaraş’ın toplam istihdamı 125 bine, sanayi istihdamı 80 bine ulaşmış, sanayi üretimi ise 5 milyar dolara yaklaşmıştır” dedi.

HER ZAMAN ÜRETEN ŞEHİR KAHRAMANMARAŞ

Üretmek denince aklı Çin’in geldiğini belirten Karaküçük, Kahramanmaraş’ında Çin kadar üretken bir yapıya sahip olduğunun altını çizerek şunları söyledi: “Kahramanmaraş’ın toplam üç adet organize sanayi bölgesinde, 5,5 milyon metrekare OSB alanı bulunmakta, yeni açılacak olan Tomsuklu OSB ile birlikte yaklaşık 11 milyon metrekareye ulaşacaktır. Türkiye’nin en büyük 1000 şirketi arasında 17 şirketi bulunmakta ve Kahramanmaraş, Anadolu şehirlerinin öncülüğünü üstlenmiş bir şehir olarak; sanayi enerji tüketiminde, Adana, Kayseri, Denizli, Mersin, Manisa, Eskişehir gibi sanayi şehirlerini geride bırakarak 11. sıraya yerleşmiştir.

5 MİLYAR DOLAR İHRACAT HEDEFLİYORUZ

Kahramanmaraş ekonomisinde amiral gemisi tekstil sektörüdür. Tekstilde pamuk ipliğinin yüzde 35’ini, dokuma ve örme kumaşının yüzde 10’nu gerçekleştirmektedir.

İkinci büyük sektör, metal mutfak eşyalarında ise Türkiye’nin toplam üretiminin yüzde 60’ını karşılayan Kahramanmaraş, dondurma ile öne çıkan, franchise sektörüne yeni bir soluk getiren gıda sektöründe ve coğrafi işaret markasıyla Türkiye’nin en güvenilir kırmızı biber ve baharat ürünleri Kahramanmaraş’ta bulunmaktadır. Son dönemde ise yeni atılımlar ve yeni sektörlere yatırımlar gerçekleştirildi. İki büyük çimento fabrikası Kahramanmaraş’ı bu sektörde liderliğe taşıyarak Türkiye üretiminin yüzde 10’una ulaştırdı. İki kağıt fabrikasıyla Türkiye üretiminin yüzde 20’si burada gerçekleştirilmeye başladı.

KUZEY BÖLGELER KALKINIYOR

Kahramanmaraş’ın kuzey bölgelerinde gerek kamu gerek özel sektör eliyle çok ciddi enerji yatırımları gerçekleştirildi. Afşin-Elbistan termik santrali ve bununla birlikte yine 33 hidroelektrik santrali bulunmaktadır. Kahramanmaraş bu yatırımlarla Türkiye’nin Kurulu elektrik gücünün yüzde 8’ni gerçekleştirmektedir.

TOMSUKLU OSB’DE MÜTEŞEBBİS HEYET KURULUYOR

Kahramanmaraş ekonomisi her geçen gün gelişiyor. 2014 yılında yaklaşık 865 milyon dolar ihracatı gerçekleşti. 2023’te yılda 5 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. Bunun için daha çok yatırım, daha çok üretim ve daha çok ihracat yapmamız gerekiyor. Biz de bu anlayışla yeni bir organize sanayi bölgesi kurulumunu sağladık. Şu anda Başbakanlık onayı alınmış bulunuyor. 5 bin 320 dönüm alanda yapacağımız bu OSB, birkaç yıl içerisinde dev sanayi tesisleri ile Kahramanmaraş’ın bugünkü kapasitesini 3’e katlayacaktır. Türkiye’nin ekonomisine, Türkiye’nin üretimine, Türkiye’nin ihracatına büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum.

TÜRKOĞLU LOJİSTİK KÖY İLE LİMAN GELMİŞ OLACAK

İhracatın desteklenmesi bakımından Türkoğlu’nda yeni bir lojistik köy projesi hayata geçiriliyor. Biz ihracatımızda bundan sonra Türkoğlu Lojistik Köyünü kullanacağız. İthalatımızda ve ihracatımızda dünyanın neresinden ürün alırsak alalım, gerek Asya piyasalarından gerekse Amerika’dan almış olduğumuz veya buralara satmış olduğumuz ürünleri tamamıyla Türkoğlu Lojistik Köy’e teslim edeceğiz veya oradan teslim alacağız. Aslında Kahramanmaraş’ta deniz yok ama Kahramanmaraş’a deniz gelmiş olacak, liman gelmiş olacak. Biz burada gümrük hizmetleri ile aslında dünyaya açılmış olacağız. Bu Kahramanmaraş’ın sanayi ve ticaretinin gelişmesi açısından çok önemli bir altyapıdır.

2023 HEDEFLERİ

2023 Vizyonu Türkiye’nin ekonomik açıdan güçlü devlet olmasının yanında ileri demokrasiye geçişi anlamını taşımaktadır. İki trilyon dolar milli gelir ve 500 milyar dolar ihracat hedefi tüm ekonomik hedefleri kavramakta ve güçlü Türkiye ekonomisinin en önemli göstergeleri olmaktadır.

Türkiye’nin dünyada en gelişmiş ilk 10 ülkesi arasında yer almayı hedeflediği gibi; Kahramanmaraş da Türkiye’nin en gelişmiş ilk 10 şehri arasına girmeyi ana hedef olarak belirlemiş, 5 milyar dolar ihracat hedefine kilitlenmiştir. Büyükşehir yapılanmasını tamamlayan Kahramanmaraş, bundan sonraki dönemde yeni hedefleri ve yeni organize sanayi bölgeleri ile, iş geliştirme merkezleri, güçlü eğitim kurumları, Teknokenti, Tekmeri, Lojistik Merkezi ile üretim alanında katma değeri yüksek ürünlerin ve bunların ihracatının merkezi olmaya adaydır.

KUYUMCULUK VE AYAKKABICILIK SEKTÖRÜNÜN GEÇMİŞİ VAR

Kahramanmaraş’ta kuyumculuk sektörünün ve ayakkabıcılık sektörünün bir geçmişi var. Ancak bunların ciddi bir sanayi altyapısı olmaması gelişimin önünde engel teşkil ediyor. Bu sorunların çözümüne yönelik olarak şehrimize yeni kurulan kuyumcu kent, ayakkabıcılar için yapılacak ihtisas sanayi sitesi, ahşap işleri için devam eden sanayi sitesi bu sektörlerin endüstrileşmesi ve ihracatta daha fazla pay alabilmeleri bakımından çok önemli bir fırsattır.

TURİZMDE YENİ BİR SOLUK: TARİH VE DOĞA

Altında katman katman uygarlıklar barındıran Kahramanmaraş kültür ve inanç turizmi açısından çok büyük bir tarihi mirasa ve muhteşem doğal güzellikleriyle büyük bir turizm potansiyeline sahiptir. Germenicia Antik Kenti mozaikleri tarihi mirasın en nadide parçasıdır. Kahramanmaraş’ın turizm adına bu değerlerinin ortaya çıkarılması ve 146 hektarda bulunan mozaiklerin açık hava müzesine dönüştürülerek, dünya çapında turistik bir destinasyon oluşturulması Türkiye turizmine çok önemli bir ivme kazandıracak, kültür turizmi adına yeni ve çok büyük bir adım olacaktır.

Bununla birlikte Afşin’de bulunan Ashab-ı Kehf Külliyesi ‘Yedi Uyurlar’ inanç turizmi için çok önemli bir destinasyondur. Hititler’den Persler’in heykellerine kadar Maraş’tan geçmiş tüm uygarlıkların eserleri bugün yenilenmiş ve modern hale getirilmiş Kahramanmaraş Kent Müzesi’nde sergilenmekte, tarihin derinliklerinde kalmış insan yaşamına dair gerçekleri su yüzüne çıkarmaktadır.

Eşsiz doğası, florası ve iklimiyle Kahramanmaraş, dağcılığın, kuş gözlemciliğinin, flora araştırmalarının en büyük çekim merkezi olma potansiyelini taşımaktadır.

Doğu Akdeniz ve Kızıldeniz üzerinden Afrika’ya dek uzanan Rift Vadisi’nin binlerce göçmen kuşuna ev sahipliği yapan Gâvur Gölü ile her yıl milyarlarca uğur böceğine ev sahipliği yapan Uludaz Tepesi doğanın en cömert misafirperverliğini sergilemektedir. Truva, Yüzüklerin Efendisi, Harry Potter gibi dünyaca ünlü filmlerde kullanılan çarıkların imal edildiği Kahramanmaraş, Osmanlı ordularının erzak ve çarık gereksinimini karşılayan ve 16. yüzyıldan bu döneme hizmet veren Kapalı Çarşısı ile geçmişi modern dünya ile buluşturmaktadır. Kuyumcular Çarşısı’ndaki Maraşlı ustaların ellerinde işlenen yılda 40 ton altın Kahramanmaraş’ın cevherini gözler önüne seren bir başka mirastır”