Bir hastanın ana damarı ( desenden aort) hem de karın bölgesi ana damarı (abdominal aort) kapalı yöntemle tamir edildi, şehrimizde ve Kahramanmaraş Necip Fazıl şehir hastanesinde ilk gerçekleştirildi.

Kahramanmaraş Necip Fazıl şehir hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet KİRİŞCİ ameliyatla ilgili şu bigileri verdi:

“ 74 yaşında hastamız şiddetli göğüs ve karın ağrısı şikâyetleri ile kliniğimize başvurdu. Yapılan tetkikler sonucunda desenden aort dediğimiz kalpten çıkan göğüs bölgesindeki ana damarda ve abdominal aort dediğimiz karın bölgesindeki ana damarda yırtılma ve anevrizma olduğunu tespit ettik. Bu durumda hızlı bir müdahale etmemiz gerekmekteydi. Hastamızda ileri düzeyde akciğer yetmezliği de mevcuttu. Anestezi verilerek yani uyutularak yapmamız ve açık kalp ve damar cerrahisi yapmak çok büyük risk taşımaktaydı. Ameliyatta kaybetmemiz yüksek olasılıktı.

Hastamızı uyutmadan belden uyuşturarak kasıktan girilerek hem göğüs bölgesindeki ana damarı ( desenden aort) hem de karın bölgesi ana damarı (abdominal aort) kapalı yöntemle tamir edildi. İşlem sonrasında hastamızın tüm şikâyetleri geçti sağlığına kavuşarak taburcu edildi.

Bu operasyonda her iki ana damarın kapalı yöntemle aynı anda tamir edilmesi şehrimizde ve Kahramanmaraş Necip Fazıl şehir hastanesinde ilk defa yapılmıştır. Önceki yıllarda damar yırtılması ve genişlemesi olan hastaları erken müdahale edilemediği için kaybetmekteydik. Ancak bu işlemler büyük şehirlerdeki sayılı hastanelerde yapılmaktaydı. Şimdi bu işlemleri hastanemizde başarıyla uygulamaktayız.” Dedi.