Kahramanmaraş Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü, Elbistan’da faaliyet gösteren oda, dernek, birçok sivil toplum kuruluşuna ve işverenlere teşvikleri anlattı.

ETSO Çok Amaçlı Salonda gerçekleşen organizede Kahramanmaraş Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ali Yüce bizzat sunum yaparken, teşvik projesi ile birlikte hiçbir kuruma, işverene ve iş yerine yük getirilmeyeceğini söyledi. Projenin herkes için önemini anlattı.

Mesai saati ve iş yoğunluğu nedeniyle katılımın çok düşük toplantıda ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Kutoğlu, ETSO Genel Sekreteri Yüksel Gözüdeli, TSMMOB Elbistan Temsilcisi Mali Müşavir Bedri Cengizler ile kurum ve işyeri temsilcileri yer aldı.

Kahramanmaraş Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ali Yüce katılımcılara yönelik proje ve teşvik bilgilendirmesinde şu ifadelere yer verdi:

“Aktif İşgücü Hizmetleri; herhangi bir mesleği olmayan, mesleğini değiştirmek isteyen, mesleğinde yeterli olmayanların niteliklerini geliştirerek istihdam edilebilirliklerini arttırmak amacıyla düzenlenen meslek edindirme, geliştirme ve değiştirme eğitimleridir. İşbaşı Eğitim Programı (İEP) katılımcıların mesleki beceri ve deneyim kazanmaları amacıyla yapılır. Beden işçisi, temizlik görevlisi, taşıma işçisi, çaycı gibi vasıf gerektirmeyen işlerde düzenlenemez. İEP programına katılacak adaylar hangi meslekte başvuru yapacaksa son 6 ay içinde o meslekte çalışmamış olduğunu belgelemeleri gerekir.

Genelge şartlarını taşımaları halinde öğretmenlik, mühendislik vb. vasıf gerektiren alanlarda da düzenlenebilir. Genel şartlar; işyerinin geriye dönük son 3 aylık SGK hizmet listesi ortalamasının 1/10 u kadar katılımcı alabilirler. İşveren, işbaşı eğitim programı başlatıldığı tarihten itibaren program süresi boyunca ortalamanın altına düşmemeyi taahhüt eder. Program toplamda en fazla 160 fiili gün kadar yapılabilir.

Program süresi günlük en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere haftalık 45 saatten fazla olamaz. Alınan katılımcıların son 3 ay içerisinde İEP yapılacak iş yerinde çalışmamış olması gerekmektedir. İşveren İşbaşı Eğitim Programı sonucunda, katılımcıların yüzde 20’sini veya yüzde 50 ’sini en az 60 gün süreyle istihdam etmek zorundadır. Bu proje kapsamında katılımcılara; günlük 25 TL harçlık Genel Sağlık Sigortası İş ve Meslek Hastalıkları Sigorta Primi İŞKUR tarafından karşılanır.

İstihdam garantili kurs açılabilmesi için işyerinden öncelikle o meslek grubuna ait talebin gelmesi gerekir talebin karşılanamayan kısmı için kurs açılabilir. İşveren tarafından eğitim verilecek kurs için Ulusal Meslek Standardına (UMS) uygun modül hazırlanır ve Milli Eğitim Müdürlüğü veya görevlendirdiği bir okul tarafından onaylanır. (Mesleki Eğitim Merkezi) Kurs talebi verilmeden önce İŞKUR’a  resmi yazıyla müracaat edilir. Kurum tarafından yetkilendirilmiş memur işyerinin kursa uygunluğunu tespit eder.

Kurs eğitim programları teorik ve uygulamalı eğitim olmak üzere 2 bölüme ayrılır. 2 eğitim türü de işyerinde verilir. Kurs düzenlenecek meslekteki sınıflar en az 10 en fazla 25 kişilik sınıflardan oluşur.

Kursiyer olarak alınacak kişiler kurs göreceği işyerinde son 1 yıl içerisinde çalışmamış olması gerekir.”

Sıcak ve samimi ilişkiler ile davetlilerle güzel diyaloglar kuran Ali Yüce programın sonunda organizeye katılan davetlilere teşekkür etti.