Maraşta Haber
Maraşta Haber

Kahramanmaraş Büyüklerini Yâd Ediyor

Mahmud Es’ad Coşan Araştırma ve Eğitim Merkezi ile Merdân Ahlâk Kültür ve Çevre Derneği’nin ortak çalışması ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla, son asırda Kahramanmaraş’ın ilim ve irfan hayatını derinden etkileyen Darendeli Muhammed Hilmi Efendi’yi anma programı icra edilecek. Bölgenin manevi değerlerini ve önderlerini unutmamak, toplumda farkındalık oluşturmak ve sonraki nesillere önemli şahsiyetleri gereği gibi tanıtabilmek […]

Kahramanmaraş Büyüklerini Yâd Ediyor

11 Kasım 2014 - 18:27A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Mahmud Es’ad Coşan Araştırma ve Eğitim Merkezi ile Merdân Ahlâk Kültür ve Çevre Derneği’nin ortak çalışması ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla, son asırda Kahramanmaraş’ın ilim ve irfan hayatını derinden etkileyen Darendeli Muhammed Hilmi Efendi’yi anma programı icra edilecek.

Bölgenin manevi değerlerini ve önderlerini unutmamak, toplumda farkındalık oluşturmak ve sonraki nesillere önemli şahsiyetleri gereği gibi tanıtabilmek amacıyla, Kahramanmaraş’ın büyüklerinden Darendeli Muhammed Hilmi Efendi, düzenlenecek bir panelle yâd edilecek.

Mahmud Es’ad Coşan Araştırma ve Eğitim Merkezi ile Merdân Ahlâk Kültür ve Çevre Derneği tarafından tertip edilecek panel, 15 Kasım 2014 Cumartesi günü, Kahramanmaraş Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde saat 12.30’da başlayacak.

Hayatını ilim ve irfan hizmetine adamış olan Muhammed Hilmi Efendi, Malatya’nın Darende kazasının Yenice nâhiyesinde doğdu. Babasının ismi Hacı Yusuf Ağa, annesinin ismi Emine Hanım’dır.

İlk tahsilini Darende’de tamamlayan Muhammed Hilmi Efendi, ihtisas için İstanbul’a giderek Fatih Medresesi’nde tahsil gördü. Bu arada İstanbul’da Gümüşhâneli Ahmed Ziyâeddin Efendi’nin dergâhına devam etti. Kendisinden  halîfelik icâzeti alıp Darende’ye döndü. Burada gördüğü haksızlık ve zulümlerden rahatsız olması üzerine 1858 senesinde Maraş’a hicret etti. Duraklı camii adı ile anılan Seyyid Ali Bey Câmiini tâmir ettirdi ve ailesiyle bu câminin hücrelerinde iki yıl ikamet etti.

Bundan sonra Antep’e giden Muhammed Hilmi Efendi, orada on yıl kadar kaldı. Bu zamanda pek çok talebe yetiştirip halkın karşılaştığı güçlükleri çözdü ve herkese nasihatte bulundu. Sonrasında tekrar Maraş’a döndü. 1900 senesinde Duraklı camiinin bugünkü son şekli ile yapılması esnâsında inşaat çatısından aşağı düşerek yürüyemez hâle geldi. Bundan sonra vefâtına kadar geçen 16 sene zarfında camiye çıkamadı.

Kahramanmaraş, Gaziantep ve çevresinde cumhuriyet tarihinin ilk yarısında toplumun dinî ve manevî hayatını yakından etkileyen ve diri tutan oğlu Mahmud Nedim Efendi, talebeleri Abid Efendi, Duruş Efendi ve Mustafa Eralp Efendi gibi şahıslar Muhammed Hilmi Efendi’nin Gümüşhaneli Ahmed Ziyâeddin Efendi’den aldığı misyonu devam ettirmişlerdir.

Muhammed Hilmi Efendi’nin edebî ve tasavvufî zevki yüksek şiirleri yanında Mîzânü’ş-şerîa ve Burhânü’t-tarîka ile Tasavvuf Risalesi isminde iki eseri vardır.

Ömrünün bu son yıllarını Allah-u Teâlâ’yı zikir ve ibadetle geçiren Muhammed Hilmi Efendi, hicrî 1334, miladî 1916 yılında vefat etti. Kabri, Kahramanmaraş’ta Şeyh Âdil mezarlığındadır.

Program 15 Kasım 2014 Cumartesi günü, Kahramanmaraş Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde saat 12.30’da Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayacak ve programın moderatörlüğünü M. Es’ad Coşan Araştırma ve Eğitim Merkezi Başkanı Dr. Necdet Yılmaz yapacak. Panelde, Adem Ersoy “Muhammed Hilmi Efendi’nin Hayatı”; Cihat Demirci, “Muhammed Hilmi Efendi’nin Ziyaiyye Mektebindeki Yeri, Talebeleri ve Tesirleri”; Fatih Yıldız, “Muhammed Hilmi Efendi’nin Mîzanü’ş-şerîa ve Burhânü’t-tarîka İsimli Eseri”; Murat Ayar, “Muhammed Hilmi Efendi’nin Tasavvuf Risalesi İsimli Eseri” başlıklı sunumlar yapacaklar.

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25’e giren öğrenci ve aileleriyle buluştu Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25...

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi’nde (LGS) derece ...

Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçını Ahmet Çakar yönetti Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçı...

Birçok sportif faaliyeti ilçe sakinleriyle buluşturan Sultangazi Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile bu yıl 11. Spo...

Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını b...

2014 Dünya Kupası sırasında Brezilyalı seyircilerle gerçekleştirilen araştırmada takımlarına aşırı bağlı taraftarların canlı maç izlerk...

Milli karateciler spor severlerle bir araya geldi Milli karateciler spor severlerle bir ar...

2020 Tokyo Olimpiyatları öncesinde müsabakalara hazırlanış aşamaları ve unutulmayan anıların konuşulduğu organizasyona katılan Kağıthan...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Kahramanmaraş’ta “Oyun Yoluyla Öğrenme Eğitimleri” gerçekleştirildı. Kahramanmaraş’ta &#...

Erken Çocukluk Eğitiminde Kalite ve Erişimin Arttırılması Pr...

Bu Konseri Sakın Kaçırmayın ! Bu Konseri Sakın Kaçırmay...

Kısa adı DUK olan  Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ...

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek yarışması sonuçlandı Sağlıklı Nesil Sağlıklı G...

“SAĞLIKLI NESİL SAĞLIKLI GELECEK” BAĞIMLILIKLA MÜCADELE KONU...

PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİ...

Piyasaya iyi bakın. Bu pahalılık önünde hiçbir iktidar duram...

Saçalızade İlkokulu Romanya’nın Timişoara şehrinde Saçalızade İlkokulu Roman...

Kahramanmaraş / Onikişubat Saçalızade İlkokulu İI Milli Egit...

Gastroşef yöresel yemek yapma yarışması sonuçlandı Gastroşef yöresel yemek y...

Milli Eğitim Bakanlığı Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışma...

Yaşar Gölcü İlkokulu Erasmus Projesi Kapsamında Romanyada Yaşar Gölcü İlkokulu Eras...

RAMANMARAŞ / DULKADİROĞLU – Yaşar Gölcü İlkokulu  İI M...

323. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 323. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 İşveli göz kırpar , yamaçta meşe Ebruli renk tablo, baktığ...

DEVA Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Karatutlu Basın Toplantısı Düzenledi. DEVA Partisi Kahramanmara...

Karatutlu: “Herhangi bir söz hakkı doğarsa, bırakın Cu...

322. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 322. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dağlara kar yağar, yükselir sesi, Tozar Elif Elif, der Kar...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ