Kahramanmaraş’ta, STK’lar, İşadamları ve vatandaşlar Havaalanı, Hızlı Tren ve Teknik Üniversite projeleri için tek yürek oldu.

Son yıllarda hızlı bir yükseliş trendi yakalayan Kahramanmaraş ekonomisi, gelişmek ve yurt dışına daha kolay açılabilmek için yapılacak hava alanını bekliyor. İşadamları gelişen ekonomi karşısında mevcut hava alanının yetersiz olduğunu dile getirirken Gaziantep ve Kahramanmaraş arasındaki Narlı bölgesine yapılacak yeni alanının hem iki şehre hem de komşu illere önemli bir hizmet olacağının altını çiziyor.

Önümüzdeki dönemde hedef büyüterek 5 milyar dolar ihracat hacmini yakalamak için yoğun bir çalışma mesaisine başlayan işadamları şartların kolaylaştırıldığı takdirde bu hedefin daha da yukarılara taşınabileceğine vurgu yapıyor.

Aynı zamanda yurt içi ulaşımda büyük bir kolaylık sağlayacak hızlı tren için Büyükşehir olan Kahramanmaraş’ın alt yapısının hazır olduğunu dile getiren Kahramanmaraşlılar, gelişen ve büyüyen komşu illerle yarışan şehrin hizmetler noktasında da aynı seviyeyi yakalaması gerektiğini ifade ediyor.

Sanayiciler için gerekli olan kalifiye eleman ihtiyacının karşılanması noktasında önemli bir açığın giderileceği dile getirilen Teknik Üniversite konusunda da tüm şehir ortak düşünceleri dile getiriyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu gün şehrimize yapacağı ziyarette bu 3 önemli proje hakkında müjdeli haberi merakla bekleyen Kahramanmaraşlılar Başbakan’dan alacakları sözle bayram yaşanacağını söylüyor.

Vatandaşlar, daha önce Kahramanmaraş’ın Bakanı olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan’ın bu talepleri cevapsız bırakmayacağını ve şehrinin gelişmesine önemli katkı sağlayacak projeler için müjdeyi vermesini beklediklerini dile getirdi.

“BU MEMLEKETİN HÜKÜMETTEN ALACAKLARI VAR.”

“Bu memleketin hükümetten alacakları var.” diyen Kahramanmaraş Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Abid Vanlı şöyle konuştu: “AK Parti kurulduğundan bu yana alınan yatırımları inkâr etmek mümkün değil. Ama her seçimde en fazla oy veren İl sıralamasında hep başa oynayan bu şehrin ekstrasını olması gerektiğini düşünüyorum. Aslında bunlar ekstra değil, diğer şehirlerde olan şeyler. Artık Kahramanmaraşlının da ekonomisi ile sosyal yaşantısı ile günün her saatinde istediği yere uçabilmesi lazım.  Bunun için istediğimiz komşu illerinde yararlanacağı ve özellikle komşuların da istedikleri Gaziantep, Adıyaman, Osmaniye’nin de faydalanabileceği Karabıyıklı’ya yapılacak Bölgesel havalimanıdır. Bir diğer husus çok geç kalınmış olan karayolları bağlantımıza, Kahramanmaraş-Ankara arasını 125 km. kısaltacak olan Göksun’dan Pınarbaşı’na uğramadan Tomarza üzerinden yeni bir yol yapılmasıdır. Kahramanmaraş-Göksun arsındaki yolların tamamlanması ile birlikte Göksun-Kayseri direkt yolu Kahramanmaraş’ın ekonomisine çok ciddi bir katkı sağlayacağı gibi, hem adana Ankara otobanının yükünü azaltacak, hem de Güneydoğu’dan çıkan otobüslerin kamyonların daha kısa sürede Ankara-İstanbul gibi metropollere ulaşmasını sağlayacak ve kısa yolla akaryakıt tüketimi başta olmak üzere tasarruf sağlanacak, yol güzergâhı da yeni istihdamlara vesile olacaktır.”

Hava alanı, hızlı tren ve teknik üniversitenin Kahramanmaraş’ın gelişmesi için ihtiyaç duyulan projeler olduğunu aktaran Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük şunları dile getirdi: “Türkoğlu ve Narlı bölgesinden geçecek hızlı tren projesine Kahramanmaraş’ın da alınması istiyoruz. Narlı bölgesine yapılması planlanan hava alanıyla ilgili Sayın Valimiz, Milletvekillerimiz ve Gaziantep Valisi ve milletvekilleriyle bir araya geldik ve söz konusu bölgeye gezi düzenleyerek inceleme yaptık. Milletvekillerimiz zaten bu konuyla ilgili taleplerini Başbakan’a iletecekler. Aynı zamanda teknik üniversite de şehrimiz için önemli bir yatırım olacak. Hem sanayicilerimiz hem de halkımız için teknik üniversitenin açılması önemli bir katma değer olacaktır.”

“TÜM GÜNEYDOĞU’NUN İSTİFADE EDECEĞİ BİR PROJEDİR”

Teknik Üniversite, Hızlı tren ve hava alanı gibi projelerin Kahramanmaraş’a önemli bir yatırım olacağına dikkat çeken işadamı ve KMTSO Meclis Başkanı Hanifi Öksüz şunları söyledi: “Ankara’dan hızlı tren Kayseri’ye kadar geliyor, Kayseri Kahramanmaraş arasındaki bağlantı sadece Kahramanmaraş’a lazım değil. Gaziantep’e de, bütün Güneydoğu’yu da lazım. Orada milyonlarca insan yaşıyor, o insanlar Ankara’ya en az 200-250 kilometre daha az yol kat ederek Kahramanmaraş üzerinden bağlansa daha rahat ulaşım olacaktır. Bu proje çok zor diyorlar ama ben öyle düşünmüyorum. Bu proje Kahramanmaraş’ın projesi değil, tüm Güneydoğu’nun istifade edeceği bir projedir. Aslında biz özellikle Kahramanmaraş ve Gaziantep’e yakın olacak bir bölgede bölgesel bir hava alanı olmasını düşündük. Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Osmaniye gibi birçok ile hitap edecek bir proje olmasını arzu ediyoruz.”

“KAHRAMANMARAŞ SANAYİSİNE DEĞİL BU BÖLGEYE DE HİZMET EDECEKTİR, BU ÇOK ÖNEMLİ BUNUN ALTINI ÇİZEREK SÖYLÜYORUM”

Hava alanı, Hızlı Tren ve Teknik Üniversite’nin Kahramanmaraş’ı 2023 vizyonuna taşıyacak projeler olduğuna vurgu yapan KALİDA Başkanı Osman Gemci şu şekilde konuştu: “Kahramanmaraş’ımızın geçmişten beri gelen hizmet eksikliği var. Kahramanmaraş’ımız madem Büyükşehir oldu yeni bir hava alanı açılması, Büyükşehire yakışır bir hava alanı yapılması büyük bir hizmet olur. Hava alanı ihtiyacımız zaten tartışılmaz, şu anki hava alanı ilçelere bile yapılmayacak kapasitede bir hava alanı. Sanayide 16-17. sıralamada olan bir Büyükşehire yakışmayacak hava alanı. Bu bölgede bir Teknik üniversite yok. Teknik Üniversite sanayici ve işadamlarına nitelikli, kalifiye eleman ve mühendis yetiştirecek bir alt yapı. Aynı zamanda sadece Kahramanmaraş sanayisine değil bu bölgeye de hizmet edecektir. Bu çok önemli, bunun altını çizerek söylüyorum. Teknik Üniversite, 2023 vizyonuna götürecek kaliteli mühendislerin yetişmesi için olmazsa olmazlardan bir tanesidir. Hızlı tren projesi de Kahramanmaraş’ımızın için önemli bir hizmet olacaktır. Bu konuda da müjdeli bir haber bekliyoruz.”

“ŞEHRİMİZİN HAVA YOLU, KARA YOLU VE DEMİR YOLU OLMAK ÜZERE ÜÇ ANA BÖLÜMDE EKSİKLERİ OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ”

Hava alanı, Teknik Üniversite ve Hızlı Tren projesinin Kahramanmaraş için olmazsa olmaz olduğuna dikkat çeken TÜMSİAD Şube Başkanı Adnan Toprak: “Sayın Başbakan’ımız Kahramanmaraş’ı ziyaret ettiğinde bu üç proje hakkında da kamuoyuna müjdeyi vereceğini ümit ediyorum.” diyerek sözlerine şu şekilde devam etti: “Kahramanmaraş 1980’li yıllardan sonra tarım sektöründen hızla sanayileşen bir şehir haline gelmiştir. Özellikle tekstil ve çelik mutfak eşya ve gıda sanayinde Türkiye ekonomisine katma değer oluşturup tekstilde yüzde 30 çelik mutfak eşya sektöründe yüzde 60 üretiminin Kahramanmaraş’ta yapıldığını biliyoruz. Yalnız Kahramanmaraş’ımızın uzun yıllardan beri devam eden bir sorunu olduğunu biliyoruz. O da ulaşım sorunudur. Şehrimizin hava yolu, kara yolu ve demir yolu olmak üzere üç ana bölümde eksikleri olduğunu görüyoruz. Özellikle hava alanı pistin kısa olması, büyük uçakların şehrimize inememesi dolayısıyla şehir dışına gidecek ya da dışarıdan gelecek hava yolunu tercih edenlerin Gaziantep ve Adana’yı tercih ettiklerini görüyoruz. Bu sebeple Narlı bölgesi olarak tarif edilen Karabıyıklı bölgesine daha geniş bölgeye hitap edecek yeni bir hava alanı oluşturulmasının çok uygun olacağını düşünüyoruz.

“BU ÜÇ PROJE KAHRAMANMARAŞ’I GELECEĞE TAŞIYACAK ÖNEMLİ PROJELERDİR”

Aynı zamanda kargo taşımacılığı da beraberinde oluşursa buradaki tarım sektörünün gelişimine de ciddi anlamda katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Bir diğer husus hızlı tren, özellikle AK Parti hükümeti döneminde birçok şehirde hızlı tren projesinin geliştirildiğini görüyoruz. Bu anlamda merkezi hükümetin Kahramanmaraş’ımıza hızlı tren projesi yatırımının da mutlaka şehir merkezine kadar gelmesi gerektiğini düşünüyoruz. Teknik üniversitenin hem şehir ekonomisine katkı sağlayacağı hem de sosyal anlamda da ciddi bir katkı sağlayacağının düşünüyoruz. Sanayinin ihtiyacı olan teknik eleman sorununun da bu üniversiteden karşılanacağı düşüncesiyle ikinci bir devlet üniversitesinin teknik üniversite olarak Kahramanmaraş’ımıza kurulması gerektiğini düşünüyoruz. Bu üç proje Kahramanmaraş’ı geleceğe taşıyacak önemli projelerdir.”

“DOĞAL BİR PİST OLAN KARABIYIKLI MEVKİİNDEKİ YERİN HAVA ALANI YAPILMASI YERİNDE BİR PROJE OLACAKTIR”

KASİAD Başkanı Ali Arpasatan ise konu hakkında şunları konuştu: “Teknik üniversite kurulduğu zaman sanayimizin yetişmiş insan gücüne arzının artacağını düşünüyoruz. Ve daha güçlü bir sanayiye kavuşmak istediğimiz için bu projenin çok doğru bir proje olduğuna inanıyoruz. Bir yıldan beri bunun için her platformda görüş belirtiyoruz. Bu konunun bir an önce çözüme kavuşturulmasını bekliyoruz. Hava limanı teknik üniversiteden daha önemli bizim için. Mevcut hava alanı özellikle gece kullanılamıyor, büyük seferler için kullanılamıyor bir an önce valimizin de üzerinde durduğu doğal bir pist olan Karabıyıklı mevkiindeki yerin hava alanı yapılması yerinde bir proje olacaktır. Ürettiğimiz ürünlerin Avrupa’ya, uzak doğuya daha rahat gönderilmesi için hava alanına ihtiyaç vardır. Kahramanmaraş sanayicilerimiz yap-işlet-devlet modeliyle bu projeyi yapmaya hazırlar. Hızlı tren de Kahramanmaraş için bir ihtiyaçtır. Demir yolu en az kara yolu kadar önemlidir.”

“ŞEHRİN GELİŞMESİNDE, TEKNOLOJİNİN BURADA ÜRETİLMESİNDE ÇOK FAYDASI OLACAK”

Memur-Sen Kahramanmaraş İl Başkanı Adnan Alagöz, projelerin Kahramanmaraş’ta da hayata geçirilmesini istediklerini belirterek şunları konuştu: “Eğitim sendikası olarak mutlaka ve mutlaka teknik üniversitenin Kahramanmaraş’ta kurulmasını arzu ediyoruz. Şehrin gelişmesinde, teknolojinin burada üretilmesinde çok faydası olacak. O yönüyle bu kesinlikle arzu ediyoruz. Kahramanmaraş olarak komşu şehirlere yetişebilmemiz için en azından bu hızlı trenin ilimizden geçmesini arzu ediyoruz. Hava alanı konusu da gündemimiz de olan bir projedir, hem şehrimize hem de bölgeye önemli bir hizmet sağlayacağını düşündüğümüz hava alanı projesinin de hayata geçirilmesini istiyoruz.”

“TARIMA, ULAŞIMA, YATIRIMA, SANAYİCİYE KATKISI OLACAK PROJELERDİR”

Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Topçuğlu, bütün vatandaşların ortak isteği olduğunu belirttiği projeler hakkında şunları söyledi: “Gaziantep ve Kahramanmaraş bürokratlarının hava alanı için bir araya gelmeleri olumlu bir adımdı. Hepimizin de isteği buydu, çünkü burada ortak bir hava alanı olduğunda, ulaşım, turizm gibi birçok alanda bölge için güzel bir yatırım olur. Hızlı tren olmazsa olmazlardan bir yatırımdır, Kahramanmaraş’ın buna ihtiyacı var. Teknik üniversite de şehrin ihtiyaç duyduğu bir kurumdur, kalifiye elemanlara ihtiyaç var, Kahramanmaraş bir sanayi kenti oldu, üniversitenin kurulması şart. Bu projelerin herkese katkısı olacak, tarıma, ulaşıma, yatırıma, sanayiciye katkısı olacak projelerdir.”

MÜSİAD İl Temsilcisi Eşref Şekerli de :” şehrimizi dışarıya açacak, ticaretimizi ve alış verişimizi arttıracak her türlü projeye MÜSİAD olarak destek veriyoruz.” şeklinde konuştu.