Kahramanmaraş Gazateciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyeleri Kahramanmaraş DSİ XX. Bölge Müdürü Mevlüt Aydın’ı makamında ziyaret ettiler.

Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu  Başkanı Kemal Sayın beraberinde Ali Fahri Şirikçi, Bekir Doğan, Devrim Başer, Akif Arslan, Şahin Efe, Mahmut Beyaz, Mustafa Kılıç, Cebrail Sarı ve Salih Yılmaz’la birlikte  DSİ XX. Bölge Müdürü Mevlüt Aydın’ı makamında ziyaret ederek gündemdeki konular hakkında görüş alışverişinde bulundular.

DSİ XX. Bölge Müdürü Mevlüt Aydın, ziyarette duyduğu memnuniyeti dile getirerek Müdürlüğü’nün çalışmaları hakkında  da bilgiler verdi.

Kahramanmaraş DSİ Bölge Müdürü Mevlüt Aydın Adatepe Barajına 3 Aralık’ta su tutmaya başlayacaklarını ve 11 Aralık’ta tören yapılacağını söyledi.

Aydın, “22. Bölge Müdürlüğümüze Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman ve Kilis bağlıdır. Yani bizim bölge müdürlüğü 4 ilden oluşuyor. Biz DSİ olarak özellikle son yıllarda çok güzel ve büyük projelere imza atıyoruz. DSİ hem enerji üretimi hem de sulama konusunda çok etkin bir şekilde çalışıyoruz. Şuan bizim bölgemizde 20 tane baraj projemiz var. Gölet ve kanalları saymıyorum. Göletlerimiz sayesinde susuz topraklar sulanıyor ve köylülerimiz bol ve kaliteli ürün alıyorlar. Hele Kılavuzlu sulama kanalımız bölgeye hitap ediyor. Yüzbinlerce hektar alan sulanacak. Bu projenin temelleri uzun yıllar önce atılsa da 3 yıldır ciddi çalışmalar yapıyoruz. Çok ciddi bir proje bu. Şu an bazı bölgelerde sulama bile yaptık.” dedi.

Gazeteciler ise bu projenin önceki halinde kanal için düşünülen çok güzel projeler olduğunu dile getirerek şu açıklamalar bulundular: “Bu projenin ilk halinde kanaldan çok güzel bir şekilde faydalanılacaktı. Kanalda kayıklarla gezilecek. Kanal etrafında güzel parklandırma mesire alanları olacaktı. Ama bu gün baktığımız bu proje tamamen değişmiş kanaldan hiç istifade edilemiyor. Bu proje neden değişti? Böyle bir şansı neden değerlendiremedik? Sadece sulama amaçlı şuan. Hatta Atatürk kanalına bir yan kanal ayrılacak burada göletle yapılacak ve tekrar su kanala verilecekti. Muhteşem projeler vardı. Nereye gitti bu projeler. Ürt geçitler de çok engin yapıldı. Şuan buradaa birşeyler yapmak mümkün değil gibi görünüyor” dediler.

Çalışmalar hakkında bilgilendirme yapan Aydın konuşmasına şöyle devam etti: “Şuan 37 noktada taşkın koruma inşaatımız sürüyor. İl, ilçe, belde ve köylerimizde nereye ihtiyaç varsa biz burada taşkın koruma kanalı yapıyoruz. Topraklarımızı erozyondan koruyoruz. Bu kanallarımız hem çevreyi koruyor hem de bulunduğu alanda güzel bir görüntü ortaya çıkarıyor. Çehresini değiştiriyor.

Püren Göletimiz doğal bir göl. Ancak zemin kireç taşlarından oluştuğu için su tabandan sızma yapıyor bizde bu doğal su birikintisini burada tutup çevre köylerin bundan istifade etmesi için çalışmalar yapıyoruz. Yani eğer suyun tabana kaçmasını engelleyebilirsek çok güzel bir iş yapmış olacağız. Kurucuova suya kavuşacak buranın sayesinde. Köylümüz çiftçilerimiz suya kavuşunca çok daha güzel tarım yapabilecek.

Geçtiğimiz hafta bakanımızın da katılımıyla Çetintepe Barajının temelini attık. Bu baraj bitince Gaziantep’e Kartalkaya Barajından su vermeyeceğiz. Dolayısı ile bu ovadaki çiftçi kardeşlerimizde rahat bir sulama yapacak. İkinci ürün ekimi yapabilecekler. Buda ekonomimize ciddi katkı sağlayacak. Gaziantep’e içme suyunu bu güne kadar Kartalkaya barajından verdiğimiz için bu ovamızdaki çiftçilerimiz sadece tek ürün ekimi yapabiliyor. Ama şimdi iki ürün ekimi yapacaklar. Üretim, üretim üretim diyoruz. Su hayattır diyoruz. İnsanlara doğal yaşama hayat vermek için de biz elimizden geleni yapacağız. Mümkün olduğunda heryere suyu ulaştıracağız. Su ile ekonomi ve hayatımız daha da canlanacak” dedi.