Onikişubat İlçe Milli Eğitim müdürü, Eğitim Birsen sendika başkanı Adnan ALAGÖZ seminere katılarak konuşma yaptılar.

Onikişubat İlçe Milli Eğitim müdürü Enver GÖKŞEN; Aile içinde yaşanan şiddeti önlemek için öncelikle öfkenizi kontrol etmeyi öğrenmeniz gerekmektedir. Öfke ve öfke kontrolü hakkında bilgi sahibi olmak şiddeti önleme konusunda atacağınız önemli bir adım olacaktır. Ebeveynlerinin davranışlarını model alabilirler.

Şiddet davranışları kuşaktan kuşağa aktarılır. Kişisel ilişkilerinde şiddete başvuran kişilerin çoğu çocukken aile içi şiddete tanık olmuş ya da istismar edilmiş çocuklardır. Kadına karşı şiddetle bir yere varılamayacağını belirti.

Eğitim Birsen sendika başkanı Adnan ALAGÖZ ise Kadına şiddet günümüzün en önemli  sorunlarından biridir. İnsan hakları ihlalidir. Ayrıca bir insanlık suçudur. Genelde refah düzeyi daha düşük ailelerde şiddet olayları daha fazla yaşanmaktadır. Eğitimle şiddet arasında önemli bir ilişki vardır. Eğitimli bir anne eğitimli  toplumu oluşturur.

Kadına yönelik şiddetin önüne geçmek ve bunun son bulması için çözümü biraz daha açabiliriz. Üniversiteler, medya, sivil toplum kuruluşları ortak bir çalışma yaparak, hazırladıkları raporu, hükümet ile paylaşarak önleyici hususların devreye girmesini sağlayabilirler. Ayrıca kadınlarımızın toplumsal alanda kendine yer edinmesi ve öneminin artırılması, kadına yönelik ayrımcılığın ve şiddetin önüne geçilmesi, bu konudaki mevzuatın uluslararası standartlara ulaştırılması, kadına yönelik eğitim ve araştırma projelerinin yürütülmesinin hayata geçirilmesi gibi gerekli çözümler üretilebilir.

Kadına  hak ettiği değerin verilmesi, saygı duyulması, şiddet görmeden yaşayabileceği bir ortamın sağlanabilmesiyle olur.

 

Eğitim Şiddeti Yener proje koordinatörü İlknur KILINÇ Anadolu öğretmen lisesi konferans salonunda okulun tüm öğretmen ve idarecilerine kadına yönelik şiddetin sebeplerini ve çözüm yollarını anlattı.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki Kadına ve Aile Bireylerine Yönelik Şiddet Alt Komisyonu’nun hazırladığı “2008-2011 Yılları Arası Aile İçi Şiddet Olayları Kapsamında Yapılan Başvurulara İlişkin Rapor”a göre Kahramanmaraş ilinde görülen kadına şiddet oranı binde 7’dir. Ancak, kapalı bir toplum yapısı içeren Kahramanmaraş’ta istatistiklere yansımayan birçok olayın olduğu varsayılmaktadır. Yerel basında yer alan haberlere göre Kahramanmaraş’ta 2012 yılında şiddet mağduru 2 kadın yaşamını yitirmiştir. 2013 yılının ilk ayında 2 kadın kocaları tarafından hapsedildikleri evlerinden emniyet güçleri marifetiyle kurtarılmıştır. İl Emniyet Müdürlüğü verilerine göre Kahramanmaraş’ta 2012 yılı içerisinde şiddet gören 60 kadına koruma sağlanmıştır. Bu veriler değerlendirildiğinde kadına şiddetin oranı her geçen yıl artmaktadır.

Projenin Hedefledikleri

– Projenin hedef grubunu 930 öğretmen oluşturmaktadır.

– 30 kadın öğretmene, kadına karşı şiddet ve aile içi iletişim becerileri konusunda eğitim verilecektir.

– Eğitim alan kadın eğitimciler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın çalışmalarını yerinde görmeleri amacıyla Ankara’ya götürülecektir.

– Bu kadın öğretmenler okullarındaki kadın ve erkek toplam 900 öğretmeni bu konuda bilinçlendirmek için çalışma yapacaktır.

– Şiddete uğrayan kadınların aile içerisinde yapabilecekleri ve hukuki olarak yapılması gerekenler konusunda bir panel düzenlenecek ve katılımcılara broşürler dağıtılacaktır.

– Proje, erkek öğretmenlerin katılımına açık olacak, kadına karşı şiddetle ilgili makale yazma yarışması yapılacaktır.