Maraşta Haber
Maraşta Haber

Doğal – Suni Granit, KMTSO 3.Ar-Ge Proje Pazarında İlgi Odağı Oldu !

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Fakülteleri’nde öğrenim gören öğrencilerin sanayide uygulanabilir nitelikteki projelerinin yarıştığı 3. Ar-Ge Proje Pazarında, ikincilik ödülünü elde eden Doğal-Suni Granit ilgi odağı oldu ! 3. Ar-Ge Proje Pazarında ikinciliği elde eden ve katılımcıların en çok dikkatini çeken projelerden biri olan Doğal-Suni Granit projesi hakkında proje ekibinden Jeoloji Mühendisi ve Kahramanmaraş Sütçü […]

Doğal – Suni Granit, KMTSO 3.Ar-Ge Proje Pazarında İlgi Odağı Oldu !

04 Haziran 2014 - 0:17A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Fakülteleri’nde öğrenim gören öğrencilerin sanayide uygulanabilir nitelikteki projelerinin yarıştığı 3. Ar-Ge Proje Pazarında, ikincilik ödülünü elde eden Doğal-Suni Granit ilgi odağı oldu !

3. Ar-Ge Proje Pazarında ikinciliği elde eden ve katılımcıların en çok dikkatini çeken projelerden biri olan Doğal-Suni Granit projesi hakkında proje ekibinden Jeoloji Mühendisi ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Yüksek Lisans Öğrencisi Ali Can Demirci projeleriyle ilgili bilgi verdi.

Demirci yaptığı açıklamada “Bu projede doğal granitoidlerin ve mermerlerin blok verme zorlukları ve  yüksek üretim maliyetleri gibi sebepler sektörde suni mermer üretimini geliştirmiştir. Bu çalışmada ilk kez arenalaşmış granitoidlerden suni granitoid üretilmesi düşünülmüş, Türkiye’de ve dünyada önemli miktarlarda bulunan arenalaşmış granitoidlerin bileşenlerinin birer endüstriyel hammadde olarak kullanılmasının dışında doğaltaş sektöründe yeni bir bakış açışıyla kullanılması ve bu potansiyelin ekonomiye kazandırılması amaçlanmıştır.” dedi.

IMG_2503 copy

Demirci, günümüzde granitin bir çok yerde kullanıldığını belirterek sözlerine şöyle devam etti, “Granit, günümüzde gelişmiş üretim metodları ve yüksek teknoloji ile işlenerek inşaat sektöründe iç mekanlarda (mutfak-banyo tezgahları – zemin döşemesi – duvar kaplama – merdiven basamak ve süpürgelikleri, korkuluk ve trabzanlar – asansör, banko ve şömineler – masa ve sehpa gibi kullanım eşyaları ile dekoratif eşyalar vb.) ve dış mekanlarda ( bina dış cephe kaplaması – yer döşeme – merdiven basamak ve süpürgelikleri- kaldırım taşları ve bordürleri – havuz ve çeşmeler –  anıt ve heykeller – bahçe düzenlemeleri vb.) olmak üzere oldukça geniş spektrumda kullanım alanına sahiptir. Granitoyidlerden üretilen yapıtaşlarının yapıları dış etkenlerden koruması, bina içerisindeki ısı ve nem gibi iklimsel unsurları muhafaza etmesi, uzun ömürlü olması, gibi fiziksel özelliklerin yanı sıra zengin renk ve doku seçenekleriyle gerek iç mekanlarda gerekse dış mekanlarda dekoratif olarak da kullanılabilme üstünlüğüyle modern mimaride tercih edilen bir yapı malzemesidir. Bu ürettiğimiz ürün ile de tüm kullanım alanlarında doğal granit gibi kullanılabilmesi amaçlanmıştır.

IMG_2522 copy

Doğal-Suni Granitoid’in oluşum süreci nasıl gerçekleşti ?

Arenalaşmış granitoidden doğal-suni granitoidin elde edilişi şu aşamalardan meydana gelmektedir. Malzeme sahadan  arenalaşmış halde alındıktan sonra laboratuvara getirilir.  Malzemeyi yabancı maddelerden ayırmak için suda yıkama işlemi uygulanır ve doğal halde kurumaya bırakılır. Malzeme kuruduktan sonra bir miktar malzeme doğal haliyle yapılmak üzere rastgele numune torbasına koyarak ayrılır. Bu işlemden sonra malzeme farklı boyutlarda ürün elde edilmek için elenerek boyutlandırılır. Ürüne  estetik görüntü katmak  amacıyla farklı boyut ve renklerde doğal mineraller ve kayaç parçacıkları (kuvars, kuvarsit, obsidyen, serpantinit, gabro vb.)  eklenir. Doğal minerallerin yanında farklı boyut ve renklerde cam ve sim de eklenerek malzemeden meydana gelecek ürüne görsel olarak zenginlik kazandırılabilir.

Malzemeyi boyutlandırmak için kromdan yapılmış hazır kalıplar kullanılır. Hangi kalıba hangi malzemenin konulacağının  planlaması yapılır. Malzememizin ara maddesi olan polyester-sertleştirici-dondurucu belirli oranlarda karıştırılarak hazırlanır . Hazırlanan ara malzeme önce bir miktar kalıba dökülür ve sonrasında karıştırılması istenen malzeme kalıba dökülerek bir tarak ve mala yardımıyla düzlenip preslenir. Malzeme düzeltildikten sonra hazırlanmış olan ara malzeme malzemenin üzerini tamamen kaplayacak şekilde dökülür  ve oda sıcaklığında en az yirmi dört saat beklemeye bırakılır .

IMG_2013 copy

Kalıplarda donmuş olan malzeme, kalıptan çıkarılır. Çıkarılan malzemenin varsa fazlalıkları kesilerek eş boyutlu hale getirilir. Yüzeyinde meydana gelen fazlalıklar ve engebeler ise tarak makinesinde düzeltilir. Tarak makinesinde düzenlenen malzeme silim makinesinde silinerek ve yüzeyi cilalanarak ürün haline gelmiş olur.

Suni mermer (mermerit) ile bu çalışmada elde edilen Doğal-Suni granitoid arasında üretim maliyetleri açısından fark bulunmaktadır. Suni mermerde kullanılan kimyasal maddeler ve suni mermerin hammaddesinin maliyeti doğada oldukça fazla miktarda ve üretime yerinde hazır bulunan arenalaşmış granitoidler ile kıyaslandığında suni mermerin  daha pahalı üretildiği sonucunu ortaya çıkarmaktadır.

Arenalaşmış granitodlerin doğal ortamında ayrışmıs ve parçalanmış olmasından dolayı üretime hazırlanırken suni mermer hammaddesinin veya diğer doğal taşların uretimine kıyasla daha az enerjiye ihtiyaç duyulması ve çevreye karşı daha az kirletici durumunda olmasından dolayı bir hammadde olarak arenalaşmış granitoidlerin üstünlükleri olarak ön plana çıkmaktadır.

IMG_1977 copy  IMG_2022 copy IMG_2497 copy IMG_2501 copy   IMG_2549 copy IMG_2659 copy IMG_2663 copy IMG_2735 copy

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25’e giren öğrenci ve aileleriyle buluştu Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25...

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi’nde (LGS) derece ...

Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçını Ahmet Çakar yönetti Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçı...

Birçok sportif faaliyeti ilçe sakinleriyle buluşturan Sultangazi Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile bu yıl 11. Spo...

Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını b...

2014 Dünya Kupası sırasında Brezilyalı seyircilerle gerçekleştirilen araştırmada takımlarına aşırı bağlı taraftarların canlı maç izlerk...

Milli karateciler spor severlerle bir araya geldi Milli karateciler spor severlerle bir ar...

2020 Tokyo Olimpiyatları öncesinde müsabakalara hazırlanış aşamaları ve unutulmayan anıların konuşulduğu organizasyona katılan Kağıthan...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Halkoyunları gösterileriyle ilgi odağı oldular Halkoyunları gösterileriy...

Kahramanmaraş/Onikişubat Yıldırım Bayazıt İlkokulunda 23 Nis...

Nirvana Cafe Ilıca da hizmete hazır Nirvana Cafe Ilıca da hiz...

Kahramanmaraş’ ta  Onikişubat ilçe merkezinden 66 kilo...

Ilıca İlkokulunda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramına yoğun ilgi oldu. Ilıca İlkokulunda 23 Nisa...

Onikişubat Ilıca İlkokulunda  kutlanacak olan “Büyük Önder A...

Kahramanmaraş’ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Coşku içinde kutlandı. Kahramanmaraş’ta 23...

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milletinin b...

Kahramanmaraş’ta Temsili İl Milli Eğitim Müdürü Esma Gizem Akçadağ Kahramanmaraş’ta Te...

Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürü Yusuf Kahraman, 23 Nisa...

Ilıca Yeniyapan Ortaokulunda 23 Nisan Bayramı Coşkusu Ilıca Yeniyapan Ortaokulu...

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milleti...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Sonuçlandı Kahramanmaraş’ta ŞAGO Mat...

Onikişubat ilçesinde 23 okulun ve toplamda 69 öğrencinin kat...

324. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 324. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dünya handır İnsana, yolcular gelip geçer Kimi bahtı güzel...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Düzenlendi Kahramanmaraş’ta ŞA...

Kahramanmaraş / Onikişubat Şehit Ahmet Gülbahar  Ortaokulu M...

MEB AKUB “doğada arama kurtarma eğitimi” gerçekleştirdi. MEB AKUB “doğada ar...

Kısa adı MEB AKUB olan, Milli Eğitim Bakanlığı Kahramanmaraş...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ