CHP Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ünal Ateş  Tıp Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada “Yaptıkları bu kutsal görev itibarıyla en önemli hizmetlerden birini yerine getiren tüm sağlık çalışanlarının Tıp Bayramını kutlarım. Sağlık mesleği fedakârlık ister. Gecesi gündüzü olmayan,kışı yazı olmayan her koşulda çalışan degerli sağlık emekçileri sizi kutluyorum.Hayat kurtarmak ve insanları sağlığına kavuşturmak çok kutsal ve aynı zamanda zor bir görevdir. Bu zor görev ancak fedakârlıkla başarılır” dedi. “Özellikle son aylarda artış gösteren, sağlık emekçilerine karşı görevlerinin başında yapılan fiziksel saldırıları da şiddetle kınıyorum. Sağlık alanındaki tüm çalışanların emeklerinin gerçek karşılığını alabildikleri, şiddete maruz kalmadıkları bir çalışma ortamı diliyorum. Bunun için de gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğine inanıyorum. Halkın çağdaş, insani koşullarda sağlık hizmeti alması için tüm iyi niyet ve özveriyle hizmet vermeye çalışan başta doktorlarımız, hemşirelerimiz olmak üzere tüm sağlık emekçilerimizin, yanlarında olduğumuzu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Bu duygularla hepinizin Tıp Bayramını tekrar kutluyorum “diye konuştu.

14 Mart 1827’de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet’in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı’daki Tulumbacıbaşı Konağı’nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye’de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, “Tıp Bayramı” olarak kutlanmaktadır.

İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart’ında işgal altındaki İstanbul’da gerçekleşmiştir. O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran’ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermişti. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştır.

1929-1937 yılları arasında 12 Mayıs günü Tıp Bayramı olarak kutlandı. Bu tarih, Bursa’daki Yıldırım Darüşşifası’nda ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olarak kabul edildiği için Tıp Bayramı yapıldı. Ancak zamanla bu uygulamadan vazgeçildi ve yeniden 14 Mart Tıp Bayramı oldu.”