Uzmanlar haftaya rekor düşüşle başlayan ve dalgalanmaların yaşandığı altın fiyatlarının nasıl bir seyir izleyeceğini açıkladı. İşte ekonomistlerden altın değerlendirmeleri.

 

’40 YILDIR BÖYLESİNİ GÖRMEDİM’

Altın piyasası uzmanı Dennis Gartman da, “Yaklaşık 40 yıldır altın alım-satımı yapıyoruz. 40 yıldır son 2 günde tanık olduklarımıza benzer hareketler görmedim. New York piyasası açıldığında ve ham hesaplarındaki zararı gördüğünde daha fazla satış gelmesinden korkuyoruz” diye konuştu.

‘HENÜZ YETERİ KADAR DÜŞMEDİ’

Ünlü yatırımcı Jim Rogers ise, altında henüz yeteri kadar düşüş yaşanmadığını savundu. Rogers Holding başkanı Singapur’da yaptığı açıklamada, emtia cephesinde daha fazla düşüş yaşanacağı düzeltme hareketinin devam edeceğini söyledi. Seviye vermekten kaçınan ünlü yatırımcı son iki yılın en düşük seviyelerine gerileyen altın için 1999’da başlayan rallinin merkez bankaları tarafında büyümeyi teşvik için atılan adımlar ile desteklendiğini dile getirdi.

‘DALGALI SEYİR SÜRECEK’

Türkiye cephesinden de altın fiyatları için ‘daha da düşecek’ tahminleri geliyor. Global krizin henüz tam olarak ortadan kalkmadığını belirten ING Bank Genel Müdür Yardımcısı Cenk Tabakoğlu, altın fiyatlarının bu yıl boyunca dalgalı bir seyir izleyeceğini öngördü. Tabakoğlu, altın fiyatlarını etkileyen iki temel global unsur olduğunu vurgulayarak, “Bunlardan global likidite gelişmeleri, diğeri de dünya ekonomisinde büyümeye dair belirsizlikler” dedi.

‘KRONİK BİR DÜŞÜŞ VAR’

Altın fiyatlarının kronik bir düşüş içerisinde olduğunu belirten Şekerbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Özciğer de, bu yıl içerisinde altın fiyatlarının yurt dışı piyasalardaki dalgalanmaya paralel yüzde 10 ile yüzde 15 aralığında düşeceği tahminlerinde bulundu.

GÜMÜŞÜ DE TETİKLİYOR

Altına yüzde 10’luk satış gelirken gümüş tarafında da sert hareketler dikkat çekiyor. Gümüş yüzde 8.8 değer kaybederek 23.6 dolara düşerken Ekim 2010’dan beri en düşük seviyeyi görmüş oldu.

NEDEN DÜŞTÜ?

Küresel piyasalarda işlem gören altının ons fiyatı önceki hafta destek seviyelerini bir bir kırarak Temmuz 2011’den bu yana en düşük seviyesine gerileyerek 1.481 dolara kadar düştü. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, Güney Kıbrıs’ın kaynak ihtiyacını karşılamak için altın satacağı yönündeki haberler, Avro Bölgesi’ndeki mali yapısı zayıf ülkelerin de altın satabileceği beklentisini oluşturdu dedi. Altın fiyatlarının Fed eyalet başkanlarından gelen açıklamalarla geçen haftaya bir miktar yükselişle başladığını belirten Yıldırımtürk, geçen hafta ortasında açıklanan Fed tutanaklarında parasal genişlemenin toparlanma hızına duyarlı olarak planlanandan önce sonlandırılacağı sinyaliyle altın fiyatının yönünü yeniden aşağıya çevirdiğini söyledi. Yıldırımtürk, altın fiyatlarındaki sert düşüşte finans dünyasının önde gelen yatırım bankaları ve para sihirbazı unvanlı piyasa oyuncularının geleceğe ilişkin altın fiyatları tahminlerini aşağıya revize etmelerinin büyük etkisi olduğunu savundu. Yıldırımtürk, Altın fiyatı son bir haftalık süreçte yaklaşık 96 dolar geriledi diye konuştu. Stratejist Ahmet Mergen de Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin Güney Kıbrıs’ta altın satışı haberlerine ilişkin açıklamalarının ardından yatırımcıların altın yatırımlarını azaltarak hisse senedi ve diğer yatırım enstrümanlarına yöneldiğini kaydetti. Mergen, Ekonomiler düzeldikçe ve kaos ortamından uzaklaşıldıkça altın fiyatı değer kaybedebilir denildiyse de bu kadar kısa zamanda bu kadar sert düşüş pek beklenmeyen bir düşüş oldu. ETF’deki (Exchange traded fonları) varlıkların bin 181 ton ile en düşük seviyeye inmesi de moralleri bozmuş olup panik satışlarını getirmiş olabilir yorumunu yaptı. Altın fiyatlarındaki düşüşün nedeninin sadece George Soros’un açıklamaları olamayacağını söyleyen Karakaş, şunları kaydetti: Altın fiyatlarının bu noktalara gelmesinde Soros’un demeçleri evet mutlaka etkilidir ama geçici olarak… Dikkat ederseniz Soros fonu geçen yıl 1.600 ve 1.700 ons bandında altın yatırımlarını artırdığını açıkladı. Nedeni daha önceden yaptığı ‘altın 2.500 ons olabilir’ açıklamaları. Uzun vadede altın 2.500 hatta 3.000 ons seviyelerini görebilir. Artık altın merkez bankalarında bir karşılık, bir para, bir nakit haline geldi. Türkiye Merkez Bankası bile altın karşılıklarını önce yüzde 25’e, daha sonra 30’a çıkardı. Dünyadaki birçok merkez bankası da aynı şekilde. Fonların insanların psikolojileri üzerinde beklentiyi satın alma girişimleri kısa zamanda tüm dünyada anında tepki verir hale geldi.