Maraşta Haber
Maraşta Haber

ŞİİR PANDEMİYE KARŞI İLAÇ OLDU

“Haydi gençler, hayat şiirle, sanatla renklensin!” sloganı ile Kahramanmaraş Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Özel Doğa Koleji, ortak bir çalışmayla il genelinde, lise seviyesindeki tüm resmî ve özel okul öğrencilerinin bireysel olarak katılabileceği  “Şiir Okuma/Canlandırma Yarışması” düzenleyerek sosyal, kültürel ve sanatsal büyük bir organizasyon gerçekleştirdi. Yarışma sonucunda dereceye girenler ödüllendirildi. Yarışmanın amacı “Covid-19 Pandemisi” […]

ŞİİR PANDEMİYE KARŞI İLAÇ OLDU

21 Şubat 2021 - 18:14A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Haydi gençler, hayat şiirle, sanatla renklensin!” sloganı ile Kahramanmaraş Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Özel Doğa Koleji, ortak bir çalışmayla il genelinde, lise seviyesindeki tüm resmî ve özel okul öğrencilerinin bireysel olarak katılabileceği  “Şiir Okuma/Canlandırma Yarışması” düzenleyerek sosyal, kültürel ve sanatsal büyük bir organizasyon gerçekleştirdi. Yarışma sonucunda dereceye girenler ödüllendirildi.

Yarışmanın amacı “Covid-19 Pandemisi” nedeniyle eğitim öğretime uzaktan devam eden öğrencilerin, kaliteli bir uğraş edinmelerini sağlamak, öğrencilerin araştırma, yorumlama, sunma becerilerini geliştirmek,

Öğrencilerin sanatı, hayatın içinde daha aktif kullanmalarına imkân sunmak,

Öğrencilerin kültür sanat etkinliklerine ilgisini çekmek, öğrencilere sanatı sevdirmek, şiir alanında farkındalık oluşturmak… olarak belirtildi.

YARIŞMA SÜRECİ

Finalde, 115 öğrencinin şiirlerini değerlendiren jüri üyeleri, 11 Şubat 2021 tarihinde değerlendirmesini tamamlayarak “Şiir Okuma/Canlandırma Yarışması” nda derece alan öğrencileri ve eserlerini açıkla

 

ÖDÜL TÖRENİ FOTOĞRAFLARINI GÖRMEK İÇİN ALTTAKİ VİDEOYA TIKLAYIN

 

 

ÖDÜL TÖRENİ

Özel Kahramanmaraş Doğa Koleji büyük salonunda gerçekleşen törene, İl ve İlçe protokolünün yanında Sütçü İmam Üniversitesi, İl ve İlçe Milli Eğitim yöneticileri, dereceye giren öğrenciler ve aileleri katıldı.

 

PROTOKOL KONUŞMALARI

Kahramanmaraş Doğa Koleji Kampüs Müdürü Sayın Ertan GÖL, açış konuşmasında, “Pandemi sürecinde okula gelemeyen öğrencileri biraz olsun şiir dünyasına çekebilmek, hayal ve ruh dünyalarını canlı tutabilmek, yarınlara daha mutlu, daha umutlu bakabilmelerini sağlamak amacıyla il genelinde düzenlediğimiz yarışmanın bugün ödül törenini gerçekleştiriyoruz!” dedi.

 

İlçe Milli Eğitim Müdürü Sayın Akif BULUT, “Bu pandemi döneminde öğrencilerimizi sosyal, sanatsal ve kültürel etkinliklerden mahrum bırakmamak için, Onikişubat, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Doğa Koleji olarak birlikte, şairler diyarı Kahramanmaraş’ımıza yakışır bir şiir programı düzenledik.”

 

“Finalde 115 öğrencimizin eserleri değerlendirildi. Değerlendirme sürecinin bir kısmını ben de izledim. Harika şiirler dinledim. Mutlu oldum. Seçici kurulumuzda görev alan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinden alanında yetkin akademisyenleri, Milli Eğitimde görev yapan değerli edebiyat öğretmenlerimizi kutluyorum.”

“Başta Özel Doğa Kolejimiz olmak üzere programa katkı sağlayan herkesi bu güzel çalışma için tebrik ediyorum!” Dedi.

 

Onikişubat Kaymakamı Sayın Serkan KEÇELİ, “Pandemi, her sektör gibi eğitim camiasını da çok etkiledi. Bu süreçte, eğitimi daha da yakından takip ediyorum. Öğretmenleri bu zor süreçteki olağanüstü gayretlerinden dolayı içtenlikle tebrik ediyorum.”

“Bu pandemi döneminde evlerinde bulunan öğrencilerimiz için bu şiir okuma/canlandırma yarışması tam zamanında ve tam yerinde bir etkinlik oldu!”

“Şiirden, edebiyattan, kültür ve sanattan kopuk bir eğitimden asla bahsedilemez. Hele Kahramanmaraş’ta yaşıyorsanız bu zaten hiç mümkün değil!”

“Biz, ülke genelinde ne kadar çok şair ne kadar yazar ve sanatçı yetiştirebilirsek bu, ne kadar gelişmiş bir medeniyete sahip olduğumuzun da göstergesi olacaktır!”

 

“İşte İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Doğa Kolejimizin birlikte hazırladığı bu yarışma bu anlamda çok değerlidir!”

 

“Okullarından uzak kalan öğrencilerimizin evlerinden hazırladıkları videolarla online çalışma yaptılar hepsi takdire şayandır. Ben bu yarışmadaki öğrencilerin hepsini de yarışmada birinci olmuş gibi başarılı görüyorum. İnşallah şiirle, sanatla kültürle sarmaş dolaş olmuş iç içe geçmiş  nice nesiller yetiştirmek dileğiyle başta jürimizi, İçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve Özel Doğa Kolejimiz olmak üzere emeği geçen herkesi tek tek kutluyorum.” Dedi.

 

 

Eğitimci, araştırmacı, yazar, şair Sayın Ramazan AVCI, “Şiir, kalbi yumuşatır. Şiire aşina kalplerde kin, nefret değil, sevgi olur, aşk olur. Kalbinde aşk olan insanın söylemleri şiir olur, muhatabını incitmez. Nitekim bu yıl UNESCO tarafından adına anma yılı düzenlenen Yunus Emre bu gerçeği şu mısralarla ifade ediyor:

İşitin ey yârenler aşk bir güneşe benzer

Aşkı olmayan gönül misal-i taşa benzer

Taş gönülde ne biter dilinde zehir tüter

Nice yumuşak söylese sözü savaşa benzer

Güzel bakan ve güzel gören bir toplum ancak sanat eğitimi alan, ruhu sanatla beslenen bireylerden oluşur. Bu bağlamda şiir okumak, ezberlemek, şiir yazmak, çocuklarımızın sanatsal, zihinsel ve ruhsal gelişim sürecine büyük katkı sağlayacak eğitsel faaliyetlerdir. Eğitim çağındaki çocukların şiirle ilişkisi önce dinlemekle başlar. Sonraları kendileri okuyarak, ezberleyerek ve nihayetinde yazarak bu ilişkiyi sürdürürler.

Şairler kenti olan şehrimizin UNESCO’nun yaratıcı şehirler ağına “edebiyat şehri” olmak için başvuru aşamasında olduğu şu günlerde, gençlerimizin şiire ilgi duymalarını sağlamak suretiyle şehrimizin edebiyat damarının beslenmesine katkı sunan ve salgın dönemi şartlarında yapılabilecek en güzel etkinliğe imza atan Onikişubat İlçe Millî Eğitim Müdürlüğümüzü ve Doğa Kolejini alkışlıyorum.” dedi.

 

Eğitimci, şair, yazar Sayın Oğuz KARAKOÇ, “Konuşmama başlarken kısa bir süre önce hain PKK örgütü tarafından kalleşçe şehit edilen 13 Devlet görevlimizi ve ebediyete intikal eden şairler ve yazarlarımıza rahmet diliyorum, mekânları Cennet olsun diyerek hepinizi şiir tadında bir duyguyla selamlıyorum.

Sanat ve Edebiyattan uzaklaşan, zamanın çoğunu ekran başında geçiren bir toplum oluştu. Böyle bir zaman da Onikişubat İlçe Millî Eğitim Müdürlüğümüzle, Doğa Kolejimizin il geneli Lise öğrencileri arasında şiir okuma yarışması düzenlemesini alkışlanacak bir gelişme olarak değerlendiriyorum.

Şiiri ayağa kaldırma adına ve Allah’a verdiği bir söz gereği küçük yaşlardan başlayarak, ölünceye kadar devamlı şiir yazan Türk Şiirinin Beyaz kartalı olarak bilinen Bahaettin Karakoç’un oğlu olarak şunu ifade etmek istiyorum.

Babam Bahaettin Karakoç, şiiri ayağa kaldırma adına Kahramanmaraş’ta çıkardığı Dolunay Dergisi, Dolunay Şiir Şölenleri ve Dolunay Yayınları ile istediği hedefine ulaştı ve ömrünü şiire adadı, ölünceye kadarda şiir yazdı. Kendisi kimde bir şiir damarı görse ona yardımcı olur, yetişmesini sağlardı. Özellikle genç kuşak hep onun yanında ve misafiri olurdu.

Onun şu sözlerini hiç unutmuyorum “bir ülkede şiir seviliyor, şaire değer veriliyorsa, o ülkede hak, hukuk ileri düzeydedir, eğer şiir sevilmiyor, şair horlanıyorsa o ülkede zulüm kol gezer” derdi.

Cumhurbaşkanımız da önemli konuşmalarında mutlaka farklı şairlerin şiirlerini okur, birkaç gün önce Cumhur Başkanımız Sayın Recep Tayyip ErdoğanBizim Yunus ”yılının açılış töreninde Babama ait bir şiiri okudu, Karakoç ailesi adına  sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ a buradan da şükranlarımı arz ediyorum…

Bugün gençlerimiz burada şiirlerin okuyacaklar, fazla uzatmadan mikrofonu gerçek sahiplerine bırakmak istiyorum.” dedi.

 

Jüri başkanı Sayın Ayça ÇETİNER ÖNAL, “Karın, tipinin, fırtınanın, bulutların, güneşin birbiriyle boğuştuğu, gök gürültülerinin, yıldırımların, şimşeklerin sarsıntısının yüreklerimizde ürpertiler uyandıran depremleri hissettiğimiz; fırtınaların tabiatın ritmini bozduğu şu günlerde biz sözün melodisinden, sözün ritminden, inciler dizen ifade güzelliğinden yani şiirden bahsedeceğiz.  Bu yarışmada gerçekten çok emek verilmiş çok güzel şiirler izledik. En iyileri seçmekte zorlandık. Yarışmaya katılan tüm öğrencileri kutluyorum.” Dedi.

 

DERECEYE GİREN  ÖĞRENCİLERİN ŞİİRLERİNİ DİNLEMEK İÇİN  ALTTAKİ VİDEOYA TIKLAYIN

 

 

ÖDÜLLERE TAKDİM EDİLDİ

Dereceye giren öğrencilere ödüllerini,

Vali Yardımız Sayın Rıza GENÇOĞLU,

Onikişubat Kaymakamımız Sayın Serkan KEÇELİ,

KSÜ Genel Sekreteri Sayın Fatih TİYEK,

İlçe Milli Eğitim Müdürü Sayın Akif BULUT,

İl Milli Eğitim Müd. Yrd. Sayın Mustafa YILMAZ,

İl Milli Eğitim Müd. Yrd. Sayın Zekeriya KAHVECİ,

İl Milli Eğitim Müd. Yrd. Sayın Halit DEMİRTAŞ,

Doğa Koleji Kampüs Müdürü Sayın Ertan GÖL takdim ettiler.

 

DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLER ŞİİRLERİ VE ŞAİRLER

1-Azra DARENDE

Özel Doğa Koleji / Can Yücel / BAĞLANMAYACAKSIN

 

2-Kerem GÖLPINAR

Mado Akdeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi / Özdemir Asaf / ESKİSİ KADAR ÖZLEMİYORUM SENİ

 

2-Oğuzhan KAHVECİ

Özel Doğa Koleji / Haydar Ertem / YERYÜZÜ AŞKIN YÜZÜ OLUNCAYA DEK

 

3-Abdullah Serdar AKPINAR

HAY Proje İmam Hatip Lisesi / Abdurrahim Karakoç / YEMİN

 

MANSİYON

1-Edibe Zeynep KEKİL

Necmettin Erbakan Anadolu İmam Hatip Lisesi / Ahmet Cevad / SUSMARAM

2-Melisa GÖZÜKARA

Erdem Beyazıt Anadolu Lisesi / Attila İlhan / AYRILIK SEVDAYA DÂHİL

3-Nurettin Ertan PİŞKİN

MEB Açık öğretim lisesi / Mevlâna / ETME

 

ÖDÜLLER

Birincilik ödülü           :3.000 TL, ikincilik ödülü: 2.000 TL, üçüncülük ödülü: 1.000 TL, mansiyon: 500 TL

 

SEÇİCİ KURUL:

Seçici kurul üyeleri, KSÜ Güzel Sanatlar Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Ayça ÇETİNER ÖNAL,

KSÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Esra KİRİK,

Edebiyat Öğretmeni Sayın Erdoğan AYDOĞAN

Edebiyat Öğretmeni Sayın Uğur TOMBUL

Ve Edebiyat Öğretmeni Sayın Bayram GÖBEKLİ, plaketlerini Vali Yardımcımız Sayın Rıza GENÇOĞLU’ ndan aldı.

Şiir birincisi Azra DARENDE’ nin de plaketini veren Sayın Vali Yardımcımız Sayın Rıza GENÇOĞLU, “Edebiyat diyarında, şairler şehrinde böyle güzel bir organizasyon gerçekleştiren Milli Eğitim camiamıza, Özel Doğa Kolejimize ve değerli jürimize şükranlarımı sunuyorum.”

 

“Güzel şiirlerle bizleri duygulandıran sevgili öğrencilerimizi tebrik ediyor, hepinize saygılarımı sunuyorum!” dedi.

 

Programla ilgili duygularını ifade eden, program sunumunu da gerçekleştiren, Doğa Koleji Türk Dili ve Edebiyatı Zümre Başkanı Nevzat TARAKÇI, “Akademik başarılarını, sosyal, kültürel ve sanatsal başarılarla taçlandıran, güzel ülkemizin aydınlık ufku olacak bu sevgili öğrencilerimizi, bu duyarlı, donanımlı gençleri yetiştiren aileleri, değerli öğretmenleri ve programa emeği geçen herkesi, program tertip komitesi adına içtenlikle kutluyorum!” dedi.

18 Şubat 2021 / Kahramanmaraş

 

 

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Kahramanmaraş’ta Çanakkale Zaferi’nin 109. yıldönümünde şehitlerimiz anıldı Kahramanmaraş’ta Çanakkale Zaferi’...

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 109. yıl dönümünü ve Şehitleri Anma Günü münasebetiyle Kahramanmaraş Şeyh Adil Mezarlığı Şehitlik anıtında...

Arif Balduk Ortaokulunda Anlamlı Etkinlik Arif Balduk Ortaokulunda Anlamlı Etkinli...

Onikişubat Arif Balduk Ortaokulunda ” Dilimizin Zenginleştirilmeesi Projesi” kapsamında okul bahçesinde güzel ve anlamlı bi...

Fatmalı İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerine trafik eğitimi Fatmalı İlkokulu ve Ortaokulu öğrenciler...

KAHRAMANMARAŞ / ONİKİŞUBAT – Fatmalı İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerine Jandarma Trafik ekiplerince  Trafik kuralları anlatıldı....

Çakmakçı Sait Ortaokulu öğrencilerden muhteşem bir etkinlik Çakmakçı Sait Ortaokulu öğrencilerden mu...

Dulkadiroğlu Çakmakçı Sait Ortaokulu Türkçe öğretmeni Tufan YORULMAZ tarafindan ,7 sınıf öğrencilerden oluşan drama öğrencileri 12 Mart...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Kahramanmaraş’ta Çanakkale Zaferi’nin 109. yıldönümünde şehitlerimiz anıldı Kahramanmaraş’ta Ça...

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 109. yıl dönümünü ve Şehitleri ...

319. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 319. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dünya Milletleri birlik oldular Gelip güzel yurda birden d...

Arif Balduk Ortaokulunda Anlamlı Etkinlik Arif Balduk Ortaokulunda ...

Onikişubat Arif Balduk Ortaokulunda ” Dilimizin Zengin...

Fatmalı İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerine trafik eğitimi Fatmalı İlkokulu ve Ortao...

KAHRAMANMARAŞ / ONİKİŞUBAT – Fatmalı İlkokulu ve Ortao...

Çakmakçı Sait Ortaokulu öğrencilerden muhteşem bir etkinlik Çakmakçı Sait Ortaokulu ö...

Dulkadiroğlu Çakmakçı Sait Ortaokulu Türkçe öğretmeni Tufan ...

Ahmet Bayazıt İlkokulu Birinciliğe Doymuyor Ahmet Bayazıt İlkokulu Bi...

Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen İlkokul...

Zeytindere Ortaokulu Niğde de Bölge Birincisi Oldu Zeytindere Ortaokulu Niğd...

Onikişubat Zeytindere Ortaokulu Niğde de 2023-2024 sezonunda...

“Onikişubat Sahnede yarışması finali”nde Aziz Sancar Anadolu Lisesi rüzgarı esti. “Onikişubat Sahnede...

Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize e...

Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli Çağrıda Bulundu. Atanamayan Uzmanlar Derne...

Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli E...

Sahipsiz Memleketim! Sahipsiz Memleketim!

Biz Kahramanmaraşlılar, depremin ardından geçen on üç ay içi...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ