Rehberlik hizmetleri yönetmeliğinin değerlendirilmesi ve olası bir revizyon çalışması adına Millî Eğitim Bakanlığı’nın başlatmış olduğu görüş, öneri ve fikir teatisi çalışmalarının Kahramanmaraş değerlendirmesi Kahramanmaraş/Dulkadiroğlu Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nde yapıldı.

Habere Ait Fotoğraf İçin Tıklayın

Geniş ölçekli bir katılımın çalışmanın ruhunu en iyi şekilde yansıtacağı düşüncesinden hareketle katılım çeşitliliği fazla oldu. Çalıştay toplantısına Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürü Harun KURT, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ramazan PAKSOY ve Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Yahya BİLGİNER, Kahramanmaraş Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Ahmet BÜLBÜL, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi PDR Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Yemliha ÇOŞKUN ve Dr. Öğr. Üyesi İsmail YELPAZE, Türk PDR Derneği Kahramanmaraş Şube Başkanı Hüseyin GEBEŞ, Kahramanmaraş  Engelliler Derneği Başkanı Ali ÇAMUR, Millî Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim Şefi Bayram METİN, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Engelliler Şube Müdürlüğü ve Özel eğitim okullarının yöneticileri ile alanda çalışan Rehberlik ve Özel Eğitim Öğretmenleri katılım sağladı.

Çalıştayın moderatörlüğünü Rehberlik Hizmetleri Bölüm Başkanı Fatih KILIÇKARA, açılış konuşmasını ise Kahramanmaraş/Dulkadiroğlu Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Ahmet BÜLBÜL yaptı.

Toplantının maksadını ortaya çıkacak ürünün tüm muhataplarına azami derecede fayda sağlayacak sonuçlar olarak değerlendiren Ahmet BÜLBÜL, yapıcı ve herkesin en azından asgari müştereklerde mutabık kaldığı bir sonuç toplantısı olmasının en büyük temennisi olduğunu vurguladı.

İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ramazan PAKSOY yapılan çalışmanın Rehberlik Hizmetlerinin tüm muhataplarına hayırlar getirmesini temenni ederek, sözü işin erbaplarına bıraktığını ve alanda çalışan arkadaşların kıymetli görüş ve önerileri için şimdiden teşekkürlerini sunduğunu belirtti.

Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürü Harun KURT öncelikle Rehberlik Hizmetleri yönetmeliği ile ilgili toplanan tüm paydaşlara teşekkür etti. Bu çalıştay toplantısının tüm illerde benzer şekillerde yapıldığını ve ortaya çıkacak ürünün tüm eğitim camiasının yapacağı hizmetlerde en yüksek faydayı sağlayacağına inandığını belirtti.

Yönetmeliğin muhataplarından olan ve icra edilecek faaliyetlerin doğrudan müessir gücü olan Rehberlik ve Araştırma Merkezleri toplantı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Çalıştay toplantısının temelini oluşturan Rehberlik Hizmetleri yönetmeliği herkesin kendi bakış açısına göre değerlendirmelerde bulunduğu, derin içerikleri barındıran bir ortama tanıklık etti. Rehberlik faaliyetlerinin sunumu noktasında mı? Yoksa bizatihi Rehberliğin kendi ilke ve yöntemlerini önceleme noktasında mı? hareket edilmesi gerektiği herkese göre farklı biçimde yorumlandı.

Ontolojik olarak bakıldığında katılımcılar açısından bir varlık-mahiyet önceliği çalıştayın temel konu başlıklarından birisi oldu. Rehberliğin kavramsal olarak doğru bir şekilde tanımlanmasını ve yapılan faaliyetlerin ne olduğunun öncelenmesi gerektiği savı, alanın sahiplerince daha korumacı bir şekilde savunuldu. İyi bir tarif, efradını cami, ağyarını mâni olmalıdır düşüncesi belli bir kesim için ilk olarak ele alınması gereken konu oldu.

Yapılan çalışmaların kime, neye ve nasıl hitap ettiğinin daha önemli olduğunu düşünen paydaşlarda bu anlamda yapılacak revizyonun daha isabetli olacağını belirtiler. Faaliyetleri icra edecek eğitimcilerin mesleki anlamındaki donanımlarından, yapılan faaliyetlerin bizatihi kendi ruhuna uygunluğuna kadar birçok konuda görüş bildiren paydaşların ilgili maddeler üzerindeki değişiklik önerilerinin tamamı not alındı.

İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri’nin değerli yöneticileri, Üniversiteden hocalarımız ve katılım sağlayan tüm kesimler değerlendirme konuşmaları yaparak maksadın hasıl olması adına tüm desteklerini sundular.

Akademik camianın, sivil toplum örgütlerinin ve sahada çalışan tüm eğitimcilerin değerli yorumları, fikir ve önerileri için teşekkür ediyor ve bu çalıştayın yönetmelik adına olumlu sonuçları beraberinde getirmesini diliyoruz.