Kahramanmaraş’ta Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Grup Başkanı Yurdagül Aydoğan’ın da katılımı ile Özel Eğitimin Güçlendirilmesi Projesinin il bilgilendirme toplantısı yapıldı.

 

Özel eğitime gereksinimi olan bireylerin çocukları da diğer çocuklar gibi eğitim hakkından yararlanması gerektiğini il düzeyinde buna yönelik önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerine dikkat çeken İl Milli Eğitim Müdürü Mesut Alkan yaptığı açılış konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

 

 

 

Kahramanmaraş ilinde bu düzeyde başarılı çalışmalar gerçekleştirildi.  Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül himayesinde “ Eğitim Her Engeli Aşar” kampanyasında ilimiz üst üste 3 yıl başarılı iller arasında yer alarak valimiz ödüllendirilmiştir. Bu çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

 

Günümüzde devletimizin sosyal devlet olma yönünde engellilere yönelik çeşitli yasal düzenlemeler ve haklar getirdi.

Son yönetmeliklerle yei yapılan okullarda engelli asansörünün mutlaka yapılmakta, yeni yapılan 12 derslikli okullarda en az 1 özel eğitim sınıfı, 24 derslikli okullara 2 özel eğitim sınıfı, 32 derslikli okullarda da 3 özel eğitim sınıfı olması zorunludur. İlimizde 4 özel eğitim okulumuz, 2 RAM, 37 özel eğitim sınıfı ve 3187 kaynaştırma öğrencimiz bulunmaktadır.

 

Materyal yönünden eksiğimiz var ancak, zamanla bu eksikliklerimiz giderilecek ve daha iyi eğitim verilecektir. Yine sosyal devlet hizmeti içinde 22 özel eğitim okulu bulunmakta ve bu okullarda 4025 öğrencimiz destek eğitimi almaktadır. RAM personelleri ve diğer öğretmenlerimiz alan taramaları yaparak bu bireyleri tespitini yapmakta, eğitim almalarını sağlanmaktadır.

 

Özel eğitim hizmetlerinde eğiticilerinde eğitiminin çok önemlidir, hizmetlisinden memuruna öğretmeninden müdürüne kadar herkesin özel eğitim konusunda bilinçli olması gerekir. Bu bireylerin topluma kazandırılmasın için annelere, babalara, komşulara herkese görev düşmektedir. Bu durum utanılacak bir şey değildir, toplumun algısının değişmesi için herkesin sorumluluğu vardır ve bu sorumlulukları yerine getirmemiz gerekir. Bu çalıştaydan çıkan sonuçların daha iyi uygulamalara vesile olacağına inanıyorum” dedi.

 

 

 

 

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Grup Başkanı Yurdagül Aydoğan  “Özel Eğitim Hizmetleri” konusunda bir sunum gerçekleştirdi ve Özel Eğitim Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün hedefleri arasında;

“Özel eğitim hizmetlerinin niteliğini geliştirmek, bu hizmetlere erişimi arttırmak ve yaygınlaştırmak amacıyla politikalar belirlemek ve bu politikaları uygulamak.

Özel Eğitim okul ve kurumlarının eğitim ve öğretim programlarını, ders kitaplarını eğitim araç, gereçlerini hazırlamak ve hazırlatmak. Talim ve Terbiye Kurulu başkanlığına sunmak.” Olduğunu belirtti.

 

Aydoğan daha sonra, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi, 5378 Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun v.b konularda bilgiler verdi.

 

Panel bölümünde Yurdagül Aydoğan, Onur Köksal, H.Hasan Kozan, Proje Uzmanı Dr. Phil Bayliss “Özel Eğitim Güçlendirilmesi” projesi ile ilgili geniş bilgi sundular.

 

Kahramanmaraş formatörü Ali Altun ise Kahramanmaraş ilinde yapılan çalışmaları anlattı.

 

Tanıtım toplantısına merkezde bulunan okullarının ve  özel eğitim okullarının okul yöneticileri, ve rehber öğretmenleri katıldı.