Maraşta Haber
Maraşta Haber

Kahramanmaraş’ın LGS Karnesi

Milli Eğitim Bakanlığı 2012 Yılına kadar yapmış olduğu Merkezi Sınav sonuçları hakkında hazırlanan raporları kamuoyuyla paylaşırlardı. Bu raporlardaki en çarpıcı bilgi şüphesiz “İllerin Başarı Sıralaması” olurdu. Açıklanan “Başarı Sıralaması” tüm Türkiye’de yeri yerinden oynatırdı. Vatandaşlar; sıralamanın başında yer alan illerde sevinç, sonlarda yer alan illerde ise öfke nöbetlerine tutulurlardı. Bu sevinç/öfke nöbetleri bir yönüyle yararlı […]

Kahramanmaraş’ın LGS Karnesi

01 Temmuz 2019 - 17:32A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Milli Eğitim Bakanlığı 2012 Yılına kadar yapmış olduğu Merkezi Sınav sonuçları hakkında hazırlanan raporları kamuoyuyla paylaşırlardı. Bu raporlardaki en çarpıcı bilgi şüphesiz “İllerin Başarı Sıralaması” olurdu. Açıklanan “Başarı Sıralaması” tüm Türkiye’de yeri yerinden oynatırdı. Vatandaşlar; sıralamanın başında yer alan illerde sevinç, sonlarda yer alan illerde ise öfke nöbetlerine tutulurlardı.

Bu sevinç/öfke nöbetleri bir yönüyle yararlı olur sorunların çözümüne katkı sağlardı. Yediden yetmişe herkes en az bir hafta yaşadığı yerleşim birimindeki “Eğitim-Öğretim” meselelerini konuşur, eğitim gündemin en üst sırasına yerleşirdi. Her konuda olduğu gibi ağzı olan konuşsa da arada bir doğruları söyleyenler, sorunların nasıl çözümleneceğine dair öneride bulunanlar da sahneye çıkar, yaraya merhem sürmeye çalışanlarda bulunurdu.

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da durum aynıydı. Adı bazen OKS bazen LGS bazen SBS bazen TEOG olsa da “ İl Başarı Sıralaması” açıklandığı gün çıkardığı ses, yarattığı deprem hep aynı olurdu. Birkaç günlüğüne tüm eğitimciler susar vatandaş konuşurdu. Neden mi? Çünkü sınav sonuçları genellikle yaz tatilinde açıklanırdı ve ortalıkta hiç eğitimci bulunmazdı!  

MEB; vatandaşlardan gelen aşırı tepkilerden kurtulmanın çaresini sorumlulardan hesap sorma yerine vatandaştan bilgi saklamada buldu. 2012 yılından itibaren yaptığı Merkezi Sınavlarla ilgili veri paylaşımında bulunmaz oldu. Sınav sonuçlarıyla ilgili gerçek verilere ulaşamayan vatandaşlar Eğitim – Öğretim meselelerini konuşmaz oldu. 

Ne oldu bilinmez Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk, 1 Haziran 2019 tarihinde yapılan Liselere Giriş Sınavı (LGS) sonuçlarını içeren “Merkezi Sınav Değerlendirme Raporu” ismiyle bir rapor hazırlattı ve bu raporu yayımladı. Keşke yayınlamasaydı. Gerek canım ülkemin gerekse sevgili şehrimin LGS verileri gerçekten içler acısı. Ne yazık ki ne İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzden ne Eğitim Sendikalarından ne de Sivil Toplum Kuruluşlarından konuyla ilgili bir açıklama yok.

Konuyla ilgili MHP Milletvekili Sayın Sefer AYCAN yüzeysel bir açıklama yapmış. Eğitimci-Gazeteci Sayın Oğuz Karakoç ; “2019 LGS Sonuçları açıklandı. İlimizde 15 tam yapan öğrenci var” şeklinde bir haber yapmış. Eğitimci Prof. Dr. İsmail Güvenç LGS sonuçlarını Kahramanmaraş Manşet Gazetesinde bir değerlendirme yazısı yayınlamış. Maalesef bu çok ciddi konu Kahramanmaraş Basınında bu kadar yer bulabilmiş. 

Oysa açıklanan veriler kaygı verici. Ortaokulu bitiren binlerce öğrenci ne yazık ki soru çözmede istenen düzeyde değil. Bu öğrenciler ne yazık ki matematik bilmiyor, Fen Bilgisi bilmiyor. Bırakın yabancı dili kendi anadilleri Türkçeyi dahi bilmiyorlar.  Saygı değer Kahramanmaraşlılar; aman yanlış anlamayın bunları inanın ben söylemiyorum.  Girin Milli Eğitim Bakanlığının web sitesine, “Merkezi Sınav Değerlendirme Raporunu” açıp okuyun. Yazdıklarım tamamen o rapordaki verilere dayanıyor.

1 Haziran 2019 tarihinde yapılan LGS Sonuçlarını analiz eden rapora göre öğrendiğimize 90 soru sorulmuş. Türkiye doğru ortalaması; 44,98.  Kahramanmaraş’ın doğru ortalaması ise; 32,79. İl ortalamamız, Türkiye ortalamasının 12 puan gerisinde kalmıştır. Bu ortalama ile Kahramanmaraş, 81 İl arasında maalesef 64’üncü sırada yer almaktadır.

Rahmetli Babam; “Bu dünya, imtihan dünyasıdır. İmtihanı mutlaka geçeceksin oğul” derdi. İmtihanı maalesef bu yılda geçememişiz. Sınavlardan iyi puan alacaksın ki iyi bir Liseye yerleşebilesin. İyi bir Liseye yerleşemeyen öğrenciler dört sene sonra iyi bir üniversiteye yerleşemezler.

Babamın bana söylediği “İmtihanı mutlaka geçeceksin Oğul” tembihini tam Otuz yıldan beri yazıyorum, çiziyorum, her fırsatta söylüyorum ama nafile. Güzel şehrimin güzel evlatları sınavlarda bir türlü istenilen başarıyı yakalayamıyorlar.

İlimizin Merkezi sınavlardaki başarısızlığının sebebini ne olur bana sormayın dostlar. Benim yerime İl Milli Eğitim Müdürüne sorabilirsiniz. İhtimaldir tatmin edici bir cevap alamayacaksınız. Çünkü Sayın Müdür; “ Benim bu konuda açıklama yapma yetkim yok” diyerek geçiştirecektir. Bildiği doğruları paylaşsa fincancı katırlarını ürkütecektir. Sayın Müdür fincancı katırlarını ürkütmenin bedelini bilir.

Sayın Valimize sorabilirsiniz. Muhtemelen yine doğru düzgün bir cevap alamayacaksınız. Çünkü eski valiler başarıyı artırma adına komisyonlar kurar başarı için çaba sarf ederlerdi. Sayın valimizin konuyla ilgili bir gayretine ben tanık olmadım. İl valisinden de ikna edici bir cevap alamadınız mı, İktidar Partisinin İl Başkanına, Büyük Millet Meclisi Eğitim Komisyonu Üyesi olan Milletvekiline sorabilirsiniz.

Hala ne olup bittiğine dair doğru düzgün bir cevap alamadıysanız o zaman AK Partinin en güçlü siyasetçilerinden birisi olan ilimiz adına kendisiyle her zaman gurur duyduğumuz Sayın Mahir Ünal Beyefendiye sorabilirsiniz. Bu yazıyı yayına hazırlarken Sayın Mahir Ünal’ın özgeçmişini bir kez daha okudum. Üzerinde o kadar çok görev ve sorumluluk var ki Allah yardımcısı olsun. Beyefendinin derdinin sadece Kahramanmaraş olmadığını bilmemiz gerekiyor.  

Sayın Ünal’dan da ikna edici bir cevap alamadıysanız sakın Cumhurbaşkanımızla görüşmeye kalkışmayın. Çünkü Sayın Cumhurbaşkanımız boş yere meşgul edilmekten nefret ediyormuş! Üşenmeyin; sıralamada birinci olan Muğla’ya veya ikinci olan Tunceli’ye ya da üçüncü olan Giresun’a kadar gidin. “Uslu bir çocuk olursanız aradığınız cevabı, ‘başarısızlığımızın nedenlerini’ mutlaka öğrenirsiniz”

Beni bağışlayın. Bu hassas konuyu fıkraya dönüştürdüğüm, nükteli bir dille kaleme aldığım için lütfen beni affedin. Yıllardan beri bu problemi çözememiş olmanın ayıbı elbette hepimizin. Başarısızlığımızın en büyük nedeni sormayan, sorgulamayan, içe kapalı bir toplum oluşumuz diye düşünüyorum. Ben Milli Eğitim Bakanlığımızın yayınladığı “Merkezi Sınav Değerlendirme Raporunu” iki gün boyunca inceledim ve Kahramanmaraş’ın LGS Karnesini çıkardım. Kim takdir eder kim küfreder bilmem. Umurumda da değil. Umurumda olan halkımız doğruları bilsin yeter.

Merkezi Sınavın her iki oturumundaki soruların(80 soru) tamamına 565 öğrenci doğru cevap vermiştir. İlimizde tüm sorulara doğru cevap veren öğrenci sayısının 15 olduğu söyleniyor. Konuyla ilgili Milli Eğitim Müdürlüğümüzden resmi bir açıklama yapılırsa daha inandırıcı olur.

İşte Kahramanmaraş’ın LGS Karnesi

Dersin Adı Soru Sayısı Türkiye Doğru Ortalaması İl Doğru Ortalaması İl Başarı Sırası İl Başarı Yüzdesi Karne Notu
Türkçe 20 11,75 8,74 63  % 43,7 Zayıf
Matematik 20 5,09 2,67 57 % 13,35 Zayıf
Fen Bilgisi 20 9,97 6,85 63 % 34,25 Zayıf
T.C İnk Tarihi 10 6,88 5,75 64 % 57,50 Orta
Din Kültürü 10 6,83 5,79 61 % 57,90 Orta
Yabancı Dil 10 4,66 2,99 65 % 29,90 Zayıf

Bu karneyi yayınlamaktan muradımız asla birilerini suçlu ilan etmek ve linç girişiminde bulunmak değildir. Konuyla ilgili farkındalık yaratmak, kötü gidişin durdurulması adına alınabilecek tedbirler varsa o tedbirlerin alınmasını sağlamaktır.  

Saygıdeğer Kahramanmaraşlılar;  LGS sonuçlarıyla ilgili hazırladığım KARNE Sizi mutlu etti ise Sayın Milli Eğitim Bakanı başta olmak üzere tüm Milli Eğitim camiasını elleriniz patlayana kadar alkışlamalısınız. Yok, bu KARNE Sizi endişeye sevk etti ise tüm gücünüzle iyileştirme çabası içerisine girmelisiniz. İlimizdeki Milli Eğitim Camiasını, Üniversitemizi, bürokratları, siyasileri, sivil toplum örgütlerini, basın yayın kuruluşlarını iyileştirme adına harekete geçirmelisiniz.  

Bilmelisiniz ki aldıkları bu eğitim ve öğretimle çocuklarımız hayallerini asla gerçekleştiremezler.  Hak ettikleri yaşam standartlarını asla elde edemezler. Sayın Valimiz olaya el koymalıdır. Konuyla ilgili resmi-özel, kişi ve kurumların temsilcilerini bir araya getirmeli, yapılacak olan istişare veya çalıştay sonrasında alınması gereken tedbirlerin alınmasını sağlamalıdır.

Kurumlarda varsa; “Körler ve Sağırların bir birlerini ağırlamaları” engellenmelidir. Yatanlar kaldırılmalı, uyuyanlar uyandırılmalı, işin gereğini yapamayanlar/yapmayanlar görevden uzaklaştırılmalıdır. Değerlendirmeler niyetlere göre değil, amellere göre yapılmalı, “Lafa değil, işe pirim verilmelidir.” O zaman işlerin düzeldiği, başarının yükseldiği görülecektir.

Saygılarımla…

Mehmet Fatih ERDOĞAN

Eğitimci Yazar

E-posta: m_fatiherdogan@hotmail.com

 

 

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek yarışması sonuçlandı Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek yarışmas...

“SAĞLIKLI NESİL SAĞLIKLI GELECEK” BAĞIMLILIKLA MÜCADELE KONULU YARIŞMADA  BAŞARILI ÖĞRENCİLER İÇİN ÖDÜL TÖRENİ  DÜZENLENDİ.   Kahr...

Saçalızade İlkokulu Romanya’nın Timişoara şehrinde Saçalızade İlkokulu Romanya’nın Ti...

Kahramanmaraş / Onikişubat Saçalızade İlkokulu İI Milli Egitim Müdürlüğünün Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen 2022-1-TR01-KA...

Gastroşef yöresel yemek yapma yarışması sonuçlandı Gastroşef yöresel yemek yapma yarışması ...

Milli Eğitim Bakanlığı Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışmasının Kahramanmaraş Bölge elemesi tamamlandı. Dulkadiroğlu Sevim Şirikci Me...

Yaşar Gölcü İlkokulu Erasmus Projesi Kapsamında Romanyada Yaşar Gölcü İlkokulu Erasmus Projesi Kap...

RAMANMARAŞ / DULKADİROĞLU – Yaşar Gölcü İlkokulu  İI Milli Egitim Müdürlüğünün Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen 2022-...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Bu Konseri Sakın Kaçırmayın ! Bu Konseri Sakın Kaçırmay...

Kısa adı DUK olan  Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ...

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek yarışması sonuçlandı Sağlıklı Nesil Sağlıklı G...

“SAĞLIKLI NESİL SAĞLIKLI GELECEK” BAĞIMLILIKLA MÜCADELE KONU...

PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİ...

Piyasaya iyi bakın. Bu pahalılık önünde hiçbir iktidar duram...

Saçalızade İlkokulu Romanya’nın Timişoara şehrinde Saçalızade İlkokulu Roman...

Kahramanmaraş / Onikişubat Saçalızade İlkokulu İI Milli Egit...

Gastroşef yöresel yemek yapma yarışması sonuçlandı Gastroşef yöresel yemek y...

Milli Eğitim Bakanlığı Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışma...

Yaşar Gölcü İlkokulu Erasmus Projesi Kapsamında Romanyada Yaşar Gölcü İlkokulu Eras...

RAMANMARAŞ / DULKADİROĞLU – Yaşar Gölcü İlkokulu  İI M...

323. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 323. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 İşveli göz kırpar , yamaçta meşe Ebruli renk tablo, baktığ...

DEVA Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Karatutlu Basın Toplantısı Düzenledi. DEVA Partisi Kahramanmara...

Karatutlu: “Herhangi bir söz hakkı doğarsa, bırakın Cu...

322. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 322. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dağlara kar yağar, yükselir sesi, Tozar Elif Elif, der Kar...

Saçaklızade İlkokulu’nun “We Grow With Love”isimli etwinning projesi Saçaklızade İlkokulu̵...

Kahramanmaraş Onikişubat Saçaklızade İlkokulu 4.sınıf öğretm...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ