Enerji kaynaklarının bilinçli ve etkili kullanımı ile enerji-çevre konusunda öğrencilerin bilgi ve deneyim sahibi olmalarını sağlamak amacıyla Kahramanmaraş il Milli Eğitim Müdürlüğü 4004 TÜBİTAK Doğa Eğitim Ve Bilim Okulları programı kapsamında ilimizde i gerçekleştirilen Enerji Ve Ekolojik Temelli Doğa Eğitimi 2 projesinin gezi ve çalışmaları devam ediyor.

Habere Ait Fotoğraf İçin Tıklayın

32 öğrenci, 8 öğretmen ve 6 akademisyenden oluşan Enerji Ve Ekolojik Temelli Doğa Eğitimi 2 projesinin çalışanları Kahramanmaraş’ta, Ceyhan Nehri üzerinde enerji üretmek amacıyla 1987-1991 yılları arasında inşa edilmiş Sır Barajına giderek burada gezi ve inceleme gerçekleştirildi. Barajın birçok alanı gezildi elektrik üretimini sağlayan araç ve cihazlar yerinde görüldü, barajda bulunan yetkililer tarafından elektrik üretimi, barajın yapılışı, temel bilgileri öğrencilere aktarıldı.

Beton kemer gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 494.000 akarsu yatağından yüksekliği 116,00 m., normal su kotunda göl hacmi 1.120,00, normal su kotunda göl alanı 47,50. Baraj 284 MW`lık güçle yılda 725 GWh`lık enerji üretildiği bilgilerine ulaşıldı.

Öğle yemeğinden sonra Sır Ortaokuluna geçilerek burada öğrenciler modelleme çalışması ve enerji okur-yazarlığı çalışması etkinliği gerçekleştirdiler. Stem setleri ile su türbinleri modelleme uygulaması geliştirdiler.