Maraşta Haber
Maraşta Haber

Aday Öğretmenlere Öğretmen Yeterlikleri Anlatıldı

Aday Öğretmen Yetiştirme Süreci kapsamında Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen Hizmetiçi Eğitiminde Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitimi Merkezinde bulunan aday öğretmelere Öğretmen Yeterlikleri ve Okul Temelli Meslekî Gelişim anlatıldı. Uzman öğretmen Ramazan Avcı tarafından verilen seminerde öğretmen yeterliği kriterleri, öğretmenlik mesleği genel yeterlikleri, öğretmenlik mesleği özel alan yeterlikleri ve okul temelli meslekî gelişim […]

Aday Öğretmenlere Öğretmen Yeterlikleri Anlatıldı

20 Temmuz 2016 - 20:42A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Aday Öğretmen Yetiştirme Süreci kapsamında Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen Hizmetiçi Eğitiminde Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitimi Merkezinde bulunan aday öğretmelere Öğretmen Yeterlikleri ve Okul Temelli Meslekî Gelişim anlatıldı.

Habere Ait Fotoğraflar Görmek İçin Tıklayın

Uzman öğretmen Ramazan Avcı tarafından verilen seminerde öğretmen yeterliği kriterleri, öğretmenlik mesleği genel yeterlikleri, öğretmenlik mesleği özel alan yeterlikleri ve okul temelli meslekî gelişim (OTGM) konuları üzerinde duruldu.

Ramazan Avcı, 30 yıllık meslekî hayatında edindiği tecrübe ve bilgilerden de örnekler vererek yaptığı sunumda,  göreve başladığı gün 30 saate kadar derse giren ve 150-200 sayfalık staj dosyasını el yazısıyla yazmak zorunda kalan, öğretmenliği el yordamıyla öğrenen bir adaylık sürecinden mesleğe başladığı günden itibaren öğretmenliğin ne olduğunu, nasıl uygulandığını, mevzuatı, amaçları öğrenerek, görerek, yaşayarak tanıyan çağdaş bir aday öğretmenlik sürecine gelinmiş olunmasının bir milat olduğunu belirtti.

Öğretmenliği asil ve sorumlulukları yüksek olan bir meslek olarak gören yeni bir öğretmen modeliyle yeni Türkiye’yi inşa edeceğiz, dedi.

Yetiştirilen öğretmenlerin istenilen nitelikte olabilmeleri için birtakım standartların tespit edilmesinin gerektiğini, bu standardı sağlayacak yollardan birinin öğretmen yeterlikleri olduğunu ifade eden Ramazan Avcı, öğretmenlik mesleğine ait yeterliklerin artık kişiden kişiye değişen görecelikten çıkartılarak çağa ve gelişmelere uygun ortak ve nesnel bir tanıma kavuşturulması gerektiğini ve bu önemli ihtiyacı gidermek için Millî Eğitim Bakanlığınca bilimsel araştırma yöntem ve süreçler kullanılarak ve ilgili tüm paydaşların görüş ve önerileri alınarak tüm öğretmenlerde bulunması gereken “Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterlikleri” ve “Öğretmenlik Mesleği Özel Alan Yeterlikleri”nin tespit edildiğini ifade etti.  Böylece iyi bir öğretmende bulunması gereken vasıfların somut bir şekilde ortaya konulduğunu, bu yeterliklerin performans kriteri olarak kullanılmasıyla başarılı ve başarısız öğretmenlerin net olarak ortaya çıkacağını belirtti.

2590 Sayılı Tebliğler Dergisi’nde yayımlanan, 6 ana yeterlik, 31 alt yeterlik ve 233 performans göstergeden oluşan öğretmen genel yeterliklerinin öğretmen kalitesini artıracağını, başarılı öğretmenleri ön plana çıkartacağını, öğretmenliği artık 40 dakika ders anlatan, dersi bitince meslekî görevi biten öğretmen algısına son vereceğini söyledi.

Avcı, öğretmenlik mesleği yeterliklerinin uygulanmasıyla sürekli öğrenen ve öğreten bir öğretmen modelinin ortaya çıkacağını söyleyerek öğretmen yeterliklerinin Bakanlıkça aşağıdaki amaçlarla kullanılacağını belirtti:

Öğretmen yetiştirme politikalarının belirlenmesinde,

Öğretmen yetiştiren yüksek öğretim kurumlarının hizmet öncesi öğretmen yetiştirme programlarında,

Öğretmenlerin hizmet içi eğitiminde,

Öğretmenlerin seçiminde,

Öğretmenlerin iş başarımlarının, performanslarının değerlendirilmesinde,

Öğretmenlerin kendilerini tanıma ve kariyer gelişimlerinde

Avcı, öğretmen yeterlikleri üzerinde madde madde durarak performans göstergeleriyle ilgili örnekler verdi, yeri geldikçe kendisinin hazırlamış olduğu “Kılavuz Öyküler”  kitabından verdiği örneklerle konuyu daha anlaşılır ve zevkli hâle getirdi. Okul Temelli Meslekî Eğitim Modeli hakkında şunları söyledi:

“Öğretmen, yeterliklerle ilgili kendi meslekî ihtiyaçlarını kendisi tespit etmeli ve bu ihtiyaçları okul ortamında gidermeye yönelik çalışmalarda bulunmalı, hazırlayacağı meslekî eğitim planı ile sürekli öğrenen ve kendini geliştiren bir kimliğe sahip olmalıdır.  Okul Temelli Meslekî Gelişim Modeli (OTMG)bunun için geliştirilmiştir. OTMG’nin özünü öğretmenlik yeterlikleriyle ilgili olarak öğretmenin kendi gelişim modelini kendisinin hazırlaması, hazırladığı meslekî gelişim planını uygulaması oluşturmaktadır. Öğretmenlerin eğitim-öğretim yılı boyunca kendi kendilerini etkili bir şekilde yetiştirmelerini ön görmektedir.”

Seminerde öğretmenlerin mesleki gelişimine yönelik OTMG Modeli Döngüsü hakkında slayt desteğiyle bilgi verildi ve bu model kapsamında yapılan örnek uygulamalar anlatıldı.

Öğretmen yeterlikleri, Okul Temelli Meslekî Gelişim Modeli ve Öğretmen Performans Değerlendirme ölçütleri arasındaki ilişkiye dikkat çekerek bunların birbirini tamamladığını söyleyen,  öğretmen yeterliklerinin öğretmen performans değerlendirme kriterlerine temel oluşturduğunu örneklerle açıklayan Ramazan Avcı, “Mesleğinin gerektirdiği yeterliklere sahip öğretmenlerin takdir edildiği bir döneme gireceğiz. Öğretmenliğin yalnızca bilişsel anlamda 40 dakika ders anlatan değil aklıyla, gönlüyle, bilgi ve becerisiyle kendisinin,  öğrencilerinin ve okulunun gelişimine sürekli katkı sağlayan kutsal bir meslek olma yolunda öğretmen yeterliklerine dayanan performans değerlendirmesinin çok önemli rolü olacaktır.” dedi.

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Umut Sokağı Konteyner Kentte HEM Sergisi Umut Sokağı Konteyner Kentte HEM Sergisi...

Kahramanmaraş Onikişubat Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitimi Merkezine bağlı Konteyner kentlerde mevcut devam eden giyim kurslarım...

Kahramanmaraş’ta “Oyun Yoluyla Öğrenme Eğitimleri” gerçekleştirildı. Kahramanmaraş’ta “Oyun Yoluy...

Erken Çocukluk Eğitiminde Kalite ve Erişimin Arttırılması Projesi kapsamında, okul öncesi öğretmenlerine yönelik olarak “Oyun Yol...

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek yarışması sonuçlandı Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek yarışmas...

“SAĞLIKLI NESİL SAĞLIKLI GELECEK” BAĞIMLILIKLA MÜCADELE KONULU YARIŞMADA  BAŞARILI ÖĞRENCİLER İÇİN ÖDÜL TÖRENİ  DÜZENLENDİ.   Kahr...

Saçalızade İlkokulu Romanya’nın Timişoara şehrinde Saçalızade İlkokulu Romanya’nın Ti...

Kahramanmaraş / Onikişubat Saçalızade İlkokulu İI Milli Egitim Müdürlüğünün Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen 2022-1-TR01-KA...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Umut Sokağı Konteyner Kentte HEM Sergisi Umut Sokağı Konteyner Ken...

Kahramanmaraş Onikişubat Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğ...

Muhtar Ali Engizek Kolları Sıvadı Muhtar Ali Engizek Kollar...

31 Mart 2024 mahalli idareler seçimi sonucunda Kahramanmaraş...

Kahramanmaraş’ta “Oyun Yoluyla Öğrenme Eğitimleri” gerçekleştirildı. Kahramanmaraş’ta &#...

Erken Çocukluk Eğitiminde Kalite ve Erişimin Arttırılması Pr...

Bu Konseri Sakın Kaçırmayın ! Bu Konseri Sakın Kaçırmay...

Kısa adı DUK olan  Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ...

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek yarışması sonuçlandı Sağlıklı Nesil Sağlıklı G...

“SAĞLIKLI NESİL SAĞLIKLI GELECEK” BAĞIMLILIKLA MÜCADELE KONU...

PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİ...

Piyasaya iyi bakın. Bu pahalılık önünde hiçbir iktidar duram...

Saçalızade İlkokulu Romanya’nın Timişoara şehrinde Saçalızade İlkokulu Roman...

Kahramanmaraş / Onikişubat Saçalızade İlkokulu İI Milli Egit...

Gastroşef yöresel yemek yapma yarışması sonuçlandı Gastroşef yöresel yemek y...

Milli Eğitim Bakanlığı Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışma...

Yaşar Gölcü İlkokulu Erasmus Projesi Kapsamında Romanyada Yaşar Gölcü İlkokulu Eras...

RAMANMARAŞ / DULKADİROĞLU – Yaşar Gölcü İlkokulu  İI M...

323. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 323. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 İşveli göz kırpar , yamaçta meşe Ebruli renk tablo, baktığ...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ