Maraşta Haber
Maraşta Haber

Aday Öğretmenlere “Maraş’ın Kurtuluşu” Anlatıldı

Kahramanmaraş Onikişubat ve Dulkadiroğlu İlçelerinde görevli aday öğretmenlere, İl Millî Eğitim Müdürlüğünce sürdürülen eğitim programları çerçevesinde Maraş’ın kurtuluşuna dair çeşitli kitaplar ve makaleler kaleme alan, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi bölümüne Okutmanı Şevki Karabekiroğlu tarafından “Maraş’ın Kurtuluşu” Anlatıldı. Kahramanmaraş Onikişubat İlçesi Necip Fazıl Kısakürek Kültür merkezinde konuşan Şevki Karabekiroğlu, “Maraş’ın kurtuluş hikâyesinin Türkiye’nin kurtuluş hikâyesi […]

Aday Öğretmenlere “Maraş’ın Kurtuluşu” Anlatıldı

15 Mayıs 2016 - 20:46A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Kahramanmaraş Onikişubat ve Dulkadiroğlu İlçelerinde görevli aday öğretmenlere, İl Millî Eğitim Müdürlüğünce sürdürülen eğitim programları çerçevesinde Maraş’ın kurtuluşuna dair çeşitli kitaplar ve makaleler kaleme alan, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi bölümüne Okutmanı Şevki Karabekiroğlu tarafından “Maraş’ın Kurtuluşu” Anlatıldı.

Haber Fotoğraflarını Görmek İçin Tıklayın

Kahramanmaraş Onikişubat İlçesi Necip Fazıl Kısakürek Kültür merkezinde konuşan Şevki Karabekiroğlu, “Maraş’ın kurtuluş hikâyesinin Türkiye’nin kurtuluş hikâyesi olduğunu, her şey bitti denilen yerde her şeyi yeniden başlatma duygusunu veren yerdir Maraş” dedi.

Karabekiroğlu Maraş’ta savaşan iki ordu vardı, hani Selahattin Eyyubi’nin söyledi meşhur bir sözü var ‘dua ordusu tarafından desteklenmeyen kılıç ordusunun başarı şansı yoktur’ diye. Maraş’ta da bir dua ordusu vardı arkadaşlar. Bu dua ordusu savaşanlar kadar aktifti, Büyükler dualarını gerçekleştirirken daha küçüklerde okuyabiliyorlarsa Yasin, bilmiyorlarsa Fatiha okuyorlardı. Daha dilleri bile zor dönen küçücük çocuklara   ‘Allahümme ya vedud ‘  diye ezberletmişlerdi, yani ‘Ey kullarını çok seven, düşmanımızın gözünü bağla, elini tut’ diyorlardı. Arkadaşlar o günahsız, masum yavrucakların duaları öyle tesirli olmuştu ki düşman neye uğradığını anlayamamıştı.

Savaştan sonra basın toplantısı yapan Fransız general şunu söylüyor ‘Biz Maraş’tayken yerde miydik, gökte miydik bunu bile anlayamadık’ diyor. Bu duaların dalgası bize zaferi getirdi, Bu dualar bizim insanımızın her yerde işini kolaylaştırdı. İmkânsız gözüken bir savaşa girerek, sonunda büyük zaferi kazanarak, alnımızın akıyla Kahramanlık unvanını kazandık.

Kurtuluş savaşı sırasında başta düzensiz olan Kuvayı Milliye birlikleri ortaya çıkmıştır. Maraş bunlardan en etkinlerinden birine sahipti ve tüm şehir halkı hep birlikte tek yürek olup düşmana karşı direnmişlerdi.  Bununla kalmayıp komşu illerin yardımlarına da yetişmişlerdi.

Kurtuluş Savaşı zaferle sonuçlandıktan Millî Mücadelede katkısı olanlara İstiklal Madalyası verilmeye başlanır. Kurtuluş Savaşı zaferle sonuçlandıktan sonra herkesin takdirini toplayan bu şehre bir yazı gönderilmiştir ve mücadeleye katılanların isminin bulunduğu bir liste istenmiştir. Şehrin kendi içinde yaptığı toplantılar sonucu milli mücadeleye katılmamış tek bir ferdin bile bulunmadığı kararına varılır. Cevap Ankara’ya aynen bu şekilde gönderilir. TBMM bu cevap üzerine 5 Nisan 1925 tarihinde milli mücadeleye katılanlara tek tek istiklal madalyası vermektense tüm şehre atfedilmesine karar verir. Kırmızı şeritli bir istiklal madalyası Maraş’a ödül olarak verilir. 7 Şubat 1973 tarihindeki TBMM kararı ile de bu şehre Kahramanlık unvanı verilir. 1925 senesinden beri Kahramanmaraş halkı 12 Şubat Kurtuluş Bayramlarında şanlı bayraklarına İstiklal Madalyasını takar ve geçmişi anar.” Dedi.

Tarihçi Şevki Karabekiroğlu daha sonra kendine has üslubu ile aday öğretmenlere Maraş’ın önce İngilizler tarafından, peşinden de Fransız’lar tarafından işgal edilişi, Abdal Halil Ağa olayı, yerli işbirlikçi Ermenilerle Fransızların tezgâhladıkları oyunlar, Uzunoluk Hamam´ından İki Müslüman Türk Kadının çıkışı Ermeni ve Fransız Askerlerin kadınlara yaklaşarak “Burası Türklerin değildir. Burada artık bu şekilde gezemezsiniz” diyerek sarkıntılık yapmaya kalkışması,  Çakmakçı Sait isimli gencin mütecaviz askerlere karşı koyuşu. Sütçü dükkanında olayı seyreden Sütçü İmamın, tabancasını çekerek olaya müdahale edişi “Durun bire densizler. Yaptıklarınız yetti artık. Bugün namus günüdür.” deyip silahını ateşleyerek işgalci askeri öldürüşü, 1 Kasım l9l9 günü Şeyhadil Mahallesinde Sütçü İmam´ın dayısının oğlu Tiyeklioğlu Kadir´i yakalayıp, ellerini ve ayaklarını arkadan bağlayarak kulaklarını, burnunu kesmek suretiyle hunharca Şehit edilişi, Kalede Türk Bayrağının indirilerek, Fransız Bayrağının çekilişi, Ulu Camide Cuma günü toplanıp “Aziz Cemaat, Kalesinde düşman bayrağı dalgalanan bir Millet hürriyet´ini kaybetmiş sayılır. Hürriyet olmayan bir yerde cuma namazı kılmak caiz değildir.” denilmesi ve kaleye hücum edip Fransız bayrağının indirilip, yeniden Türk bayrağının dalgalandırılması, Cuma namazını kalede kılınması,  Bayrak olayından sonra şehrin savaşa sürüklenişi ve Maraşlının kurtuluş mücadelesi anlatıldı.

Programa Kahramanmaraş İl Millî eğitim Müdür yardımcısı Duran Doğan, Onikişubat İlçe Millî Eğitim Şube Müdürü H.Emre Gökşen, Millî Eğitim Basın Koordinatörü Oğuz Karakoç, Aday öğretmenlerin Eğitim Koordinatör müdürleri Selahattin Uğur, Adem Aydoğan, Ali Sakarca, Mehmet Sarı, Mustafa Değirmenci, Onikişubat ilçesiyle Dulkadiroğlu ilçesinde görevli aday öğretmenlerin katılımıyla gerçekleşen seminer katılımcılar tarafından ilgi ve zevkle dinlendi.

Haber Fotoğraflarını Görmek İçin Tıklayın

Şevki KARABEKİROĞLU Kimdir?

 Şevki Karabekiroğlu 1958 yılında maraş^ta doğdu. İlk ve ota öğretimini Maraş’ta tamamladı.

Lise öğreniminin iki yılını Akşehir Öğretmen okulunda, iki yılını da Düziçi Öğretmen okulunda okudu.

Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Genel Türk Tarihi Bölümünü 1981’de bitirdi.

EDEBİ YAŞAMI: Yazı hayatına lise yıllarında başladı. Kahramanmaraş’ta yayınlanan Martı, Ayna, Hilal gibi dergilerde yazdı.  Bizim Anadolu Gazetesinde haftalık yazıları yayınlandı. Üniversite tahsili sırasında çeşitli dergilerde görev aldı. Divan dergisinin yayın kurulunda çalıştı. Akabe yayınları ve Mavera dergisi ile ilgilendi.

1907 tarihli Maraş şeriyye sicilleri üzerine çalıştı.

234 numaralı Maraş Şeriyye Sicili isimli çalışması sınırlı sayıda bastırıldı.

 

GÖREVİ:

Tarih öğretmeni olarak görev yaptı.

1991 yılında Sütçü İmam Üniversitesinin açtığı sınavı kazanıp Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi bölümüne Okutman olarak atandı.

Yüksek lisansını bu okulda tamamladı

 

 ESERLERİ

  1. Şubat 1920 (2008),
  2. “Beyaz Öfke- Ben Sütçü İmam.”

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Saçalızade İlkokulu Romanya’nın Timişoara şehrinde Saçalızade İlkokulu Romanya’nın Ti...

Kahramanmaraş / Onikişubat Saçalızade İlkokulu İI Milli Egitim Müdürlüğünün Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen 2022-1-TR01-KA...

Gastroşef yöresel yemek yapma yarışması sonuçlandı Gastroşef yöresel yemek yapma yarışması ...

Milli Eğitim Bakanlığı Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışmasının Kahramanmaraş Bölge elemesi tamamlandı. Dulkadiroğlu Sevim Şirikci Me...

Yaşar Gölcü İlkokulu Erasmus Projesi Kapsamında Romanyada Yaşar Gölcü İlkokulu Erasmus Projesi Kap...

RAMANMARAŞ / DULKADİROĞLU – Yaşar Gölcü İlkokulu  İI Milli Egitim Müdürlüğünün Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen 2022-...

Saçaklızade İlkokulu’nun “We Grow With Love”isimli etwinning projesi Saçaklızade İlkokulu’nun “We Grow ...

Kahramanmaraş Onikişubat Saçaklızade İlkokulu 4.sınıf öğretmenleri Güldane Sarı ve Ülker Kutluay yürüttükleri “We Grow With Love”isimli...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİ...

Piyasaya iyi bakın. Bu pahalılık önünde hiçbir iktidar duram...

Saçalızade İlkokulu Romanya’nın Timişoara şehrinde Saçalızade İlkokulu Roman...

Kahramanmaraş / Onikişubat Saçalızade İlkokulu İI Milli Egit...

Gastroşef yöresel yemek yapma yarışması sonuçlandı Gastroşef yöresel yemek y...

Milli Eğitim Bakanlığı Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışma...

Yaşar Gölcü İlkokulu Erasmus Projesi Kapsamında Romanyada Yaşar Gölcü İlkokulu Eras...

RAMANMARAŞ / DULKADİROĞLU – Yaşar Gölcü İlkokulu  İI M...

323. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 323. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 İşveli göz kırpar , yamaçta meşe Ebruli renk tablo, baktığ...

DEVA Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Karatutlu Basın Toplantısı Düzenledi. DEVA Partisi Kahramanmara...

Karatutlu: “Herhangi bir söz hakkı doğarsa, bırakın Cu...

322. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 322. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dağlara kar yağar, yükselir sesi, Tozar Elif Elif, der Kar...

Saçaklızade İlkokulu’nun “We Grow With Love”isimli etwinning projesi Saçaklızade İlkokulu̵...

Kahramanmaraş Onikişubat Saçaklızade İlkokulu 4.sınıf öğretm...

Başkan Fırat Görgel: “Çok Çalışacak, Kahramanmaraş’ı Tekrar Ayağa Kaldıracağız” Başkan Fırat Görgel: “Çok...

Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, “İnşallah bu kadim...

Kahramanmaraş’a İstiklal Madalyası verilişinin 99. yıl dönümü coşkuyla kutlandı Kahramanmaraş’a İst...

Trabzon Caddesinde, yıkılan Valilik binası bahçesindeki  Ata...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ