Maraşta Haber
Maraşta Haber

Aday Öğretmenlere Kahramanmaraş’ın Tarihi Anlatıldı

Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü emrine sözleşmeli öğretmen olarak atanan öğretmenler;  Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Aday Öğretmenleri Koordinatörleri Adem Aydoğan, Demir Kuştan, Onikişubat İlçe Milli Eğitim Aday Öğretmen Koordinatörleri Selahattin Uğur ve Mustafa Değirmenci rehberliğinde şehir kimliğini tanıma faaliyetleri kapsamında bir dizi gezi düzenlediler. Geziye ilk önce kaleden başlayan 120 Sözleşmeli Aday Öğretmenler bu […]

Aday Öğretmenlere Kahramanmaraş’ın Tarihi Anlatıldı

26 Mart 2017 - 10:14A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü emrine sözleşmeli öğretmen olarak atanan öğretmenler;  Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Aday Öğretmenleri Koordinatörleri Adem Aydoğan, Demir Kuştan, Onikişubat İlçe Milli Eğitim Aday Öğretmen Koordinatörleri Selahattin Uğur ve Mustafa Değirmenci rehberliğinde şehir kimliğini tanıma faaliyetleri kapsamında bir dizi gezi düzenlediler. Geziye ilk önce kaleden başlayan 120 Sözleşmeli Aday Öğretmenler bu kapsam doğrultusunda Sanat Tarihçisi Koordinatör Mustafa Değirmenci tarafından sırasıyla şehir Aday öğretmenlere tanıtıldı.

Habere Ait Fotoğraf İçin Tıklayın

Sözlerine 

Maraş Türkiyenin kalem kaşıdır

 Maraş Türkiyenin köşe taşıdır

  Maraş tarihleri inşa ettiren

  Koca Sinanların ustabaşıdır…

 Dizeleriyle başlayarak sırasıyla;

Kahramanmaraş Kalesi:

 Kahramanmaraş kent merkezindeki yığma tepenin üstündedir. Günümüze değin birçok onarım geçiren kalenin MÖ 1. yüzyıl – MS 2. yüzyıl arasında yapılmış olacağı düşünülmektedir. 150×75 metre boyutlarında dikdörtgene yakın planlıdır. Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü duvarların bir bölümünü ve üç burcu onartmıştır. Bunlardan biri kalenin eski giriş yapısıdır.

Kare planlı burcun dış duvarları kesme taş, iç duvarları ise moloz taştır. Yarıdan çoğu yıkılmış iç duvarlarda iç kapı koridoru ile kapı söve yerleri onarılmıştır. Burcun güney yüzünde sivri kemerli, çiftkanatlı kapı yer alır. Ahşap kapı kanatları, kalın saç kaplanarak iri başlı çivilerle perçinlenmiştir. Burcun doğusu mazgal deliklidir. İçten haç planlı burç, haçın uzun kolu üstündeki başka bir kapıyla kaleye açılır.

Minyatür Kurtuluş Müzesi

I.Dünya savaşı sonrasında başlayan işgale karşı, Maraş halkının topyekün kahramanlık destanı bu müzede canlandırılıyor. 23 Şubat 1919’da başlayan işgalden 12 Şubat 1920’de kurtuluşun kazanılmasına kadar geçen mücadele döneminde yaşanan 18 önemli olay minyatürlerle bu müzede anlatılmaktadır. Şehrin bulvar, okul ve parklarında isimlerini sıklıkla duyduğunuz yiğitlerin kahramanlık öykülerini burada öğrenebilir, bir asır önceki kent dokusunu ve sivil mimariyi görebilirsiniz. Kahramanmaraş Kalesinde bulunan müze, son derece başarılı bir şekilde dizayn edilmiş; ‘’Maraş Bize Mezar Olmadan Düşmana Gülzar(gül bahçesi) Olmaz’’ diyerek kendi kendini kurtaran Kahraman Ecdadın kahramanlık olaylarının görsel özenle anlatıldığı tarih konulu bir müzedir. Müze alanına girer girmez insanı savaşın yaşandığı zamana götüren bir milli mücadele havası ile baş başa kalıyorsunuz. Müzede sahneler kente İngilizlerin gelişi konusu ile başlayıp; devamında diğer olaylar kronolojik olarak sıralanmıştır.

Kahramanmaraş Kalesinde bulunan Minyatür Kurtuluş Müzesi, haftanın her günü 08:00-12:00 ve 13:00-17:00 saatleri arasında açık olup girişler ücretsizdir. Büyükşehir Belediyesinin kurup işlettiği müzede talep edilmesi halinde görevliler ücretsiz rehberlik yaparak, kurtuluş mücadelesini akıcı bir üslupla ziyaretçilere anlatabiliyorlar.

Kahramanmaraş Kent Kurtuluş Müzesi,

 Kahramanmaraş’ta yer alan bir müze. 2008 yılında aslına uygun olarak yeniden yapımına başlananmış olan yapı, tarihi Uzunoluk Hamamı’nı da bünyesinde barındırmaktadır. Kahramanmaraş Belediyesi ve Kent Konseyi’nin Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (Doğaka) destekli ortak projesi ile 11 Şubat 2014 tarihinde hizmete açılmıştır.

Sütçü İmam Olayı

31 Ekim 1919 günü Ermeniler, Fransız askerleriyle birlikte şehri dolaşırlarken önlerine gelen Türklere hakaretler ederek saldırılarda bulunuyorlardı. Bu esnada bir grup Fransız askeri hükümet konağındaki nöbetçi askerlere sataşarak, devleti küçültücü ve tahrik edici sözler söylediler. Oradan geçmekte olan bir posta dağıtıcısını da dövdüler. Bütün bu haberler şehre yayıldı. Fransız askerleri, hürriyetine bağlı, şeref ve namusuna son derece düşkün, bu uğurda ölümü hiçe sayan Maraş halkını henüz tanımıyor, her yaptıklarının yanlarına kalacağını sanıyorlardı. Türkler için son derece çileli ve ağır geçen bu gün sona ermek üzereydi . İkindi üzeri bir grup Fransız askeri ve Ermeni, kışlalarına dönüyorlardı. O sırada Uzunoluk Hamamı’ndan çıkıp evlerine gitmekte olan kadınları gören işgalcilerden biri onlara yaklaşarak; “Burası artık Türklerin değildir. Fransız memleketinde böyle gezilmez” dedi. Bu sözlere önem vermeyen kadınlara güçlerini göstermek isteyen Fransız askerler sataşmaya başladılar. Kadınlardan biri olayın etkisiyle bayılınca diğer kadınlar da feryada başladılar. Hamamın yakınındaki Kel Hacı’nın kahvesinde bulunan Maraşlılar olay yerine gelerek Ermenileri uyardılar. Fakat Bunları dinleyen olmadı. Bunun üzerine Çakmakçı Said ve Gaffar Kabuloğlu Osman, hanımları işgalcilerin elinden almak isterken dipçik ve kurşunla ağır yaralandılar. Bu sırada yan tarafta küçük bir dükkanda süt satan ve olayları soğukkanlılıkla seyreden Sütçü Hacı İmam, Karadağ tabancasını alarak olay yerine geldi. Silahını, kadınlara sataşan ve Çakmakçı Said’i yaralayan Ermeni’nin üzerine doğrultarak ateşledi. Kurşun isabet eden Ermeni yere düştü diğerleri ise kaçtılar. Maraş’ta düşmana sıkılan bu ilk kurşun ile Türk milletinin işgalcilere ve Ermenilere, yaptıklarının yanlarına kalmayacağı gösterildi. Olay yerine Fransız askerleri geldi. Bu esnada Sütçü İmam, Nalbant Bekir’den aldığı bir atla Bertiz’in Ağabeyli köyünde bulunan Beyazıt oğlu Muharrem Bey’in yanına gitti.

Ermenilerin ve Fransızların bütün çabalarına rağmen Sütçü İmam bulunamadı. Ancak olayın intikamını almak isteyen Ermeniler sağa sola ateş ederek Zülfikar Çavuş oğlu Hüseyin’i şehit ettiler. Bu arada; Türkleri öldürüp kadınlarını alacaklarını, camilerine çan takacaklarını söylemeye başladılar.

Bu olayda aldığı yaradan ile daha sonra Çakmakçı Said Şehit oldu. Yaralanan Ermeni ise öldü. Ölen Ermeni için 1 Kasım 1919 tarihinde kalabalık bir cenaze töreni düzenlendi. Fransızlar da misilleme hareketlerine girişerek Sütçü İmam’ın dayısının oğlu Tiyeklioğlu Kadir’in ellerini ve ayaklarını arkasından bağlayıp burun ve kulaklarını kestikten sonra boğazlayarak şehit ettiler.

Sütçü İmam’ın türbesi 

I.Dünya Savaşı’nda, Kahramanmaraş’ın Fransızların işgali sırasında şehit edilen Sütçü İmam’ın türbesi 1936 yılında yapılmıştır.

Türbe kireç taşından yuvarlak planda, üzeri kubbeli ve etrafı açık olarak yapılmıştır. Kubbenin altında Sütçü İmam’ın dikdörtgen mezarı bulunmaktadır.

Sütçü İmam Türbesi mimari yönden herhangi bir özellik taşımamasına rağmen, Kahramanmaraş’ın tarihi yönünden önemlidir. Ayrıca şehir içerisinde Sütçü İmam’ın anısına bir de çeşme yapılmıştır.

Bektutiye Camii:

Fevzi Paşa mahallesinde 1740’ta toprak örtülü eski caminin yerine yaptırılmış ve kitâbesi mihrap üzerine yerleştirilerek korunmuş olan Keşif Efendi Camii, yine Evliya Çelebi’nin Seyahatnâme’sinde Begdûdiye adıyla kayıtlı, 1794, 1840 yıllarında onarım geçirmiş, ancak orijinal minaresiyle dikkat çeken Begdûtiye (Çınaraltı) Camii ilk sırayı alır.

 

 

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Arif Balduk Ortaokulunda Anlamlı Etkinlik Arif Balduk Ortaokulunda Anlamlı Etkinli...

Onikişubat Arif Balduk Ortaokulunda ” Dilimizin Zenginleştirilmeesi Projesi” kapsamında okul bahçesinde güzel ve anlamlı bi...

Fatmalı İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerine trafik eğitimi Fatmalı İlkokulu ve Ortaokulu öğrenciler...

KAHRAMANMARAŞ / ONİKİŞUBAT – Fatmalı İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerine Jandarma Trafik ekiplerince  Trafik kuralları anlatıldı....

Çakmakçı Sait Ortaokulu öğrencilerden muhteşem bir etkinlik Çakmakçı Sait Ortaokulu öğrencilerden mu...

Dulkadiroğlu Çakmakçı Sait Ortaokulu Türkçe öğretmeni Tufan YORULMAZ tarafindan ,7 sınıf öğrencilerden oluşan drama öğrencileri 12 Mart...

Ahmet Bayazıt İlkokulu Birinciliğe Doymuyor Ahmet Bayazıt İlkokulu Birinciliğe Doymu...

Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen İlkokullararası 1. ve 2. Sınıflar arsında yapılan  “İstiklal Marşımızı Okuyo...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
319. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 319. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dünya Milletleri birlik oldular Gelip güzel yurda birden d...

Arif Balduk Ortaokulunda Anlamlı Etkinlik Arif Balduk Ortaokulunda ...

Onikişubat Arif Balduk Ortaokulunda ” Dilimizin Zengin...

Fatmalı İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerine trafik eğitimi Fatmalı İlkokulu ve Ortao...

KAHRAMANMARAŞ / ONİKİŞUBAT – Fatmalı İlkokulu ve Ortao...

Çakmakçı Sait Ortaokulu öğrencilerden muhteşem bir etkinlik Çakmakçı Sait Ortaokulu ö...

Dulkadiroğlu Çakmakçı Sait Ortaokulu Türkçe öğretmeni Tufan ...

Ahmet Bayazıt İlkokulu Birinciliğe Doymuyor Ahmet Bayazıt İlkokulu Bi...

Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen İlkokul...

Zeytindere Ortaokulu Niğde de Bölge Birincisi Oldu Zeytindere Ortaokulu Niğd...

Onikişubat Zeytindere Ortaokulu Niğde de 2023-2024 sezonunda...

“Onikişubat Sahnede yarışması finali”nde Aziz Sancar Anadolu Lisesi rüzgarı esti. “Onikişubat Sahnede...

Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize e...

Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli Çağrıda Bulundu. Atanamayan Uzmanlar Derne...

Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli E...

Sahipsiz Memleketim! Sahipsiz Memleketim!

Biz Kahramanmaraşlılar, depremin ardından geçen on üç ay içi...

318. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 318. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 İslâmın beş şartı, Rabbim sorucu Bıkıp usanmadan tutsak or...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ