Onikişubat ilçesi Kahramanmaraş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi salonunda seminer çalışmalarına devam eden aday öğretmenlere Dulkadiroğlu Rehberlik ve Araştırma Müdürlüğünde Müdür Yardımcısı Murat Yılmaz tarafından “ Etkili İletişim Becerileri-Beden Dili Ve Beşeri İlişkiler” konusunda geniş kapsamlı bilgi verildi.

Habere Ait Fotoğrafları Görmek İçin Tıklayın

“İletişim, Kişiler arasında bilgi, duygu ve düşünce alışverişidir.  İletişimde KAYNAK, MESAJ, KANAL, ALICI yolu izlenir. Aşamaları ise: Mesaj göndermek, Mesajı almak, Mesajı anlamak, Alıcıda etki yapmak, Geri bildirimi sağlamaktır. Başka bir ifadeyle İletişim, Bir gönderici tarafından alıcıya iletilen ve alıcının davranışını bilinçli bir niyetle etkileyen mesaj iletişimdir. “ diyerek seminerine giriş yapan Murat Yılmaz, daha sonra şunları söyledi:

 “İletişim döngüsel bir süreçtir. Herkes aynı anda mesaj alır, yorumlar,  gönderir,  sonuç çıkarır;  ne başlangıcı ne de sonu vardır. İletişimde: Dinliyor musunuz? Anlıyor musunuz? Anladığınızı test ediyor musunuz? İleti dakikliğiniz nasıl? Empatik iletişimi kullanıyor musunuz? Yeterince açık mısınız? Şeklinde 6 Soru ile karşılarsınız.

İletişimde, Birbirimizi anlamaya,  Sevmeyi öğrenmeye,  İlişkileri başlatmaya ve sonlandırmaya Kendimiz hakkında daha fazla bilgi edinmeye, Başkalarının bizi nasıl algıladıklarını öğrenmeye ulaşırız buda bize iletişimin önemini gösterir.

İletişimde Engellerle de mevcuttur bunları şu şekilde sıralayabiliriz: Kişilik farklılıkları, Eğitim farklılıkları, Dil farklılıkları, Sosyal, kültürel ve çevre farklılıkları, Fiziksel görünüm ve İhtiyaçlar”

Yılmaz semineri boyunca Etkili mesaj gönderme, etkin dinleme, iyi dinlemenin 10 emri, İkna Stratejileri, Etkin İletişim için Öneriler, İletişimde Ego Durumu ve Meslekler, beden dili, Olumlu Beden Dili Kullanımı, Kaçınılacak bazı hareketler, öğrenci-öğretmen iletişimi ve veli iletişi başlıklar altında aydınlatıcı ve yarlı bilgiler sundu.