Maraşta Haber
Maraşta Haber

Kahramanmaraş Seçim Anketi Yapıldı, Maraş’ta Anket Sonucu Ne ?

7 Haziran 2015 Genel Seçimi yaklaşırken, Marpoll Kamuoyu Araştırma Şirketi ; Kahramanmaraş’ta bir seçim anketi gerçekleştirdi ! MarpollKamuoyu Araştırma Şirketi’nin Kahramanmaraş Onikişubat ve Dulkadiroğlu ilçelerinde yaptığı kamuoyu araştırmasının bulgularına dayanmaktadır. Bu araştırmada anketimiz 25 Ocak – 12 Şubat 2015 tarihleri arasında yüz yüze görüşme tekniğinden faydalanmak suretiyle 810 kişiye uygulanmıştır. Araştırma oy kullanma hakkına sahip […]

Kahramanmaraş Seçim Anketi Yapıldı, Maraş’ta Anket Sonucu Ne ?

04 Mart 2015 - 1:40A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

7 Haziran 2015 Genel Seçimi yaklaşırken, Marpoll Kamuoyu Araştırma Şirketi ; Kahramanmaraş’ta bir seçim anketi gerçekleştirdi !

MarpollKamuoyu Araştırma Şirketi’nin Kahramanmaraş Onikişubat ve Dulkadiroğlu ilçelerinde yaptığı kamuoyu araştırmasının bulgularına dayanmaktadır. Bu araştırmada anketimiz 25 Ocak – 12 Şubat 2015 tarihleri arasında yüz yüze görüşme tekniğinden faydalanmak suretiyle 810 kişiye uygulanmıştır.

Araştırma oy kullanma hakkına sahip 18 yaş üzeri seçmenleri kapsamaktadır. Araştırmada evren olarak Kahramanmaraş’ın Onikişubat ve Dulkadiroğlu ilçeleri olarak tespit edilmiştir. Örneklem bu evrene uygun seçilmiştir. Dolayısıyla tüm genellemeler bu iki ilçeyi kapsamaktadır.

Görsel Seçim Anket Sonuçları için Tıklayın !

Araştırmanın her aşaması bilimsel araştırma ilkeleri dikkate alınarak yapılmış olup araştırma sürecinin tamamı Marpoll yönetimi tarafından sıkı bir denetimden geçirilmiştir.

SONUÇ VE DEĞERLENDİRME

Marpoll Kamuoyu Araştırma Şirketi tarafından 25–12 Şubat 2015 tarihleri arasında Kahramanmaraş’ın Onikişubat ve Dulkadiroğlu ilçelerinin muhtelif bölgelerinde yapılan Şubat 2015 Siyasi Eğilim Araştırması yüz yüze görüşme tekniğinden faydalanmak suretiyle 810 kişiye uygulanmıştır.

Şubat 2015 Siyasi Eğilim Araştırması Onikişubat ve Dulkadiroğlu ilçelerinin demografik yapısı göz önünde bulundurularak yapılmıştır. Bu araştırma kamuoyunu aydınlatma amacı taşımaktadır.

Araştırmada Kahramanmaraş halkının siyasi eğilimi ölçülmek istenmiştir. Bilimsel araştırma yöntemleri ışığında hazırlanan araştırma çarpıcı sonuçlar ortaya koymuştur.

Araştırmada temel olarak 3 konu ölçülmeye çalışılmıştır. Bunlar;

  1. Kahramanmaraş’ın siyasi profili,
  2. Sosyo-ekonomik beklentiler
  3. Seçmenlerin oy verme kararını etkileyen faktörler.

Bunlarla ilgili ulaşılan bulguları kısaca özetlemek gerekirse:

Kahramanmaraşlıların yarısından fazlası (% 57,5) kendini siyasi yelpazenin sağında, % 7,4’ü solunda ve % 16,8’i kendini merkezde görmektedir.

Siyasal hayata katılmanın oy verme dışındaki unsurlarını ölçmeye yönelik sorulara verilen yanıtlar incelendiğinde siyasal hayata aktif bir katılım olmadığı gözlenmiştir. Bu kapsamda dernek, vakıf, sendika vb. sivil toplum kuruluşlarına üyelik veya aktif görev alma oranı % 12’dir. Benzer şekilde herhangi bir siyasi partiye üye olanların oranı da yine % 12,2 şeklindedir.

Oy verme davranışının seçmenler için taşıdığı anlam incelendiğinde Kahramanmaraş halkının % 67,2 ile büyük çoğunluğu yönetime katılma arzusuyla oy kullanmaktadır.

Bu bulgulara göre Kahramanmaraş halkı ülkemizin en önemli sorunları olarak işsizlik ve terör meselesini görmektedir. Algılanan sorunlar arasında “ekonomik sorunlar ile yolsuzluk ve rüşvet” oldukça arka sıralarda kalırken, eğitim meselesini sorun olarak algılayanlar % 2,5 ile son sırada yer almaktadır.

Bu hafta sonu genel seçimler olsa Ak Parti’ye oy veririm diyenlerin oranı % 61.1, MHP’ye oy veririm diyenlerin oranı % 14.8, CHP’ye oy veririm diyenlerin oranı ise % 7.2 olarak tespit edilmiştir.

Kahramanmaraş halkının % 63.5 ile yarıdan fazlası yeni bir siyasi partiye ihtiyaç olmadığını, % 23.2’lik bir kısmı ise yeni siyasi partilere ihtiyaç duyduklarını ifade etmişlerdir.

Kahramanmaraş halkının % 68,1 gibi büyük bir kısmının geleceğinden ümitli olduğunu, % 27,6 sının ise geleceğinden endişeli olduğunu söyleyebiliriz.

 

Kahramanmaraş halkının yarıdan fazlası ülkemizde son zamanlarda ekonomik bir kriz yaşanmadığını düşünmektedir. Türkiye’de son zamanlarda ekonomik bir krizin yaşandığını düşünenlerin oranı ise % 27.8 düzeyindedir.

Kahramanmaraş halkının üçte biri işsizliğin arttığını düşünmekte, yarıdan fazlası ise işsizliğin artmadığını düşünmektedir.

Kahramanmaraş halkının % 37.5’lik kısmı Türkiye’nin sorunlarının siyasi kaynaklı olduğunu düşünmektedir. Sorunları ekonomik kaynaklı görenlerin oranı ise % 17,9’da kalmıştır. Ülke sorunlarının kaynağı olarak hem ekonomik hem siyasi nedenleri birlikte görenler ise % 37,8’dir.

Adayların kim olacağı veya seçim kampanyalarını beklemeden oyunun rengi belli olanların oranı yarıdan biraz fazla olsa bile, belirlenecek adaylara göre kararı şekillenecek olanların % 23,5 gibi önemli bir orana sahip olduğu görülmektedir.

Seçim kampanyalarını takip ettikten sonra karar verenler ile sandık başında son anda karar verenler birlikte değerlendirildiğinde, seçim sonuçlarına etki edecek miktarda seçmenin sürpriz yapmaya hazır olduğunu göstermektedir.

Kahramanmaraş halkının % 56.8’lik kısmı, seçimlerde kararını en çok etkileyen kitle iletişim aracının olarak televizyonu göstermiştir. Yazılı basın % 8.3 ve internet % 6 düzeyindedir. Parti mensuplarının ziyaretleri ile parti mitingleri sekizer puanla ihmal edilemeyecek bir oranda karşımıza çıkmaktadır.

Araştırmanın ağırlıklı konusu oy verme davranışını etkileyen unsurları belirlemek olmuştur. Bu çerçevede ortaya çıkan bulguları şöyle özetleyebiliriz.

Oy verme davranışını önemli ölçüde etkilemeyen unsurlar:

  • Partilerin maddi yardımları
  • Ekonomik refaha ilişkin vaatler
  • Partilerin ev ziyaretleri
  • Kamuoyu araştırmaları
  • Maddi ve manevi menfaatler
  • Adayın cinsiyeti

Oy verme davranışını önemli ölçüde etkileyen unsurlar:

  • Partilerin geçmişteki siyasi başarıları
  • Etnik kökeni
  • Dinsel duyarlılık
  • Ülke sorunlarının çözümü

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Ak Parti Kahramanmaraş Yönettim Kurulu Üyeleri Belli Oldu Ak Parti Kahramanmaraş Yönettim Kurulu Ü...

Ak Parti Onikişubat İlçe Başkanı Avukat Ahmet Özdemir’in, Ak Parti Kahramanmaraş İl Başkanı olmasıyla birlikte kimlerin yönetim kurulu ...

Başkan Mahçiçek: “1 Kasım Demokrasi Bayramımız Kutlu Olsun” Başkan Mahçiçek: “1 Kasım Demokrasi Bayr...

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek: “1 Kasım Demokrasi Bayramımız Kutlu Olsun” Kahramanmaraş Merkez İlçe Onikişubat Belediye B...

“Şeker İşçisine Sahip Çıkmak Onurumdur” “Şeker İşçisine Sahip Çıkmak Onurumdur”...

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Adayı Ali Öztunç: “Şeker İşçisine Sahip Çıkmak Onurumdur”                 Seçim çalışmalarına memleketi ...

Göksunlular Bu Kez Oylarımız Öztunç’a dedi Göksunlular Bu Kez Oylarımız Öztunç’a de...

CHP Kahramanmaraş Milletvekili adayı Ali Öztunç Göksun ilçesi programında Mahalleri ziyaret ederek vatandaşlarla bir araya geldi. Vatan...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Kahramanmaraş’ta “Oyun Yoluyla Öğrenme Eğitimleri” gerçekleştirildı. Kahramanmaraş’ta &#...

Erken Çocukluk Eğitiminde Kalite ve Erişimin Arttırılması Pr...

Bu Konseri Sakın Kaçırmayın ! Bu Konseri Sakın Kaçırmay...

Kısa adı DUK olan  Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ...

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek yarışması sonuçlandı Sağlıklı Nesil Sağlıklı G...

“SAĞLIKLI NESİL SAĞLIKLI GELECEK” BAĞIMLILIKLA MÜCADELE KONU...

PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİ...

Piyasaya iyi bakın. Bu pahalılık önünde hiçbir iktidar duram...

Saçalızade İlkokulu Romanya’nın Timişoara şehrinde Saçalızade İlkokulu Roman...

Kahramanmaraş / Onikişubat Saçalızade İlkokulu İI Milli Egit...

Gastroşef yöresel yemek yapma yarışması sonuçlandı Gastroşef yöresel yemek y...

Milli Eğitim Bakanlığı Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışma...

Yaşar Gölcü İlkokulu Erasmus Projesi Kapsamında Romanyada Yaşar Gölcü İlkokulu Eras...

RAMANMARAŞ / DULKADİROĞLU – Yaşar Gölcü İlkokulu  İI M...

323. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 323. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 İşveli göz kırpar , yamaçta meşe Ebruli renk tablo, baktığ...

DEVA Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Karatutlu Basın Toplantısı Düzenledi. DEVA Partisi Kahramanmara...

Karatutlu: “Herhangi bir söz hakkı doğarsa, bırakın Cu...

322. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 322. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dağlara kar yağar, yükselir sesi, Tozar Elif Elif, der Kar...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ